Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Suresh skrivet 05 aug-06 kl 13:49
-
Nu kommer en ljuvlig tid då all vår svett och möda byts ut i maskstungna missfärgade frukter vars förvuxna likar kan köpas porslinsaktigt glänsande för 5:50 kilot i närmsta ICA-butik.
Då tänkte jag att det kunde vara på sin plats att peppa varandra med lite fina skörderekord.
Själv har jag fått fram en sommarsquash som är 55 cm lång fågelvägen och lite längre i verkligheten eftersom den är lätt krokig.
Jag förstår varför Runåbergs gav ut en separat skrift med recept på squash och pumpa. Mitt kylskåp är fullt av squashfrukter över kilot och till helgen blir det att erbjuda (terrorisera) ut dem till vänner och arbetskamrater för försäljning.
Vad har ni andra lyckats få fram som glädjer er?
-
Maskstugna och missfärgade ??? ... tala för dig själv. :D
Jag satt igår och flätade ihop en "rista" av lite chili som jag skördat i växthuset. Blev ganska snyggt om jag får säga det själv.
Rista ... "spanska flaggan" (http://www.odla.nu/album/data/gurkan/5109_p54102.jpg)
Tomater mumsar jag som mat och godis morgon-middag-kväll och ett antal mellanmål däremellan. Godast och snyggast är Sungold F1.
Sungold F1, friland (http://www.odla.nu/album/data/gurkan/full_4819_p54100.jpg)
Störst skörd kommer att bli på den vanliga röda Money Maker men dom är inte mogna än.
Money Maker, friland (http://www.odla.nu/album/data/gurkan/4819_p54098.jpg)
-
Chili är det väl ingen skadeinsekt som vågar sig på.
Men tomaterna var fina. Du ligger före mig både vad gäller växthus och friland.
Jag har dock sett en bieffekt av att vattna med gråvatten. Det blir väldigt mycket blad, men lite frukt. Jag vet inte om det beror på övergödningen eller kemikaliereseterna i tvål och tvättmedel.
-
Jag tror att jag haft fåglar inne i det ena växthuset som röjt runt bland chilin men dom fick nog åka och dricka lite vatten sen ... :)
Det där med gråvattnet, så himla mycket näring kan det väl inte innehålla ? Eller ? Överdriven kvävegödsling ger annars, som du säger, mycket blast och mindre fruktsättning i princip oavsett växtslag. För fruktsättningen brukar man vilja ha mer kalium.
Hur går det med din majsodling förresten ? Jag smakade en första liten kolv här nu i veckan ... god men konsistensen var mer flytande än fast så det får vänta några veckor till.
-
Jag har skördat ca 10 kg squash på 2 plantor, 60 liter jordgubbar :o, 8-10 kg slanggurka, 150 st lökar, 25 vitlökar, brytbönor, sockerärter, spritärter, bondbönor, västeråsgurka, morötter, spenat, sallat, potatis, chili (bara gröna, väntar på rödfärgade!), tomater och så har jag aubergine och passionsfrukt i vänten! 8)
Det var ju en hel del och jag glädjer mig åt alltihop! ;)
Det blir ju liiiite överskott, men det delar jag gärna med mig av! Överskottet lägger jag ut i en balja vid tomtgränsen med en skylt: Var så god! Det brukar försvinna fort! ;D
-
Jag tror att jag haft fåglar inne i det ena växthuset som röjt runt bland chilin men dom fick nog åka och dricka lite vatten sen ... :)
Det där med gråvattnet, så himla mycket näring kan det väl inte innehålla ? Eller ? Överdriven kvävegödsling ger annars, som du säger, mycket blast och mindre fruktsättning i princip oavsett växtslag. För fruktsättningen brukar man vilja ha mer kalium.
Hur går det med din majsodling förresten ? Jag smakade en första liten kolv här nu i veckan ... god men konsistensen var mer flytande än fast så det får vänta några veckor till.
Jag har gråvatten och urin blandat, så nog är det näring alltid. Pumpa och squashrankorna är 10-15 m långa och jag har dragit in de största genom fönstret som väggprydnader.
Men ingen frukt av dem iväxthuset (kan ju också bero på dålig pollinering) - desto mer av de utplanterade i trädgården. Hittade just en pumpa på ett par kg, få se var det tar vägen med den
Min majs står manshög i dubbla rader, men det är dåligt med kolvar ännu. Har bara hittat två och några ämnen på väg. Hoppas de hinner utveckla sig i år - i fjor tog frosten dem i september.
-
Det blir ju liiiite överskott, men det delar jag gärna med mig av!
Önskar att jag också hade ett överskott... här äter vi upp allting vartefter det skördas. Jag behöver fler trädgårdsland!!! Ändå har vi utökat varje år...
Jag har inte räknat eller vägt något, men en hel del gott blir det ju. Sockerärter och märgärter är slut, men vi har börjat plocka av gråärterna. De första bondbönorna har avnjutits och vaxbönor plockar jag ungefär varannan dag. Squash mer eller mindre dagligen förstås... Frilandsgurkor, vi äter dem som vanlig gurka, men några ättiks- eller saltgurkor ska det väl också bli.
Några broccolihuvuden, fast det är ett elände med larver, trots fiberduk och samodling med diverse blommor :( Jag ser att det är insekter som verkar äta av larverna, men de hinner/orkar inte käka upp alla, tyvärr. Hösten/vinterns grönkålsskörd ligger risigt till, brysselkålen klarar sig förhoppningsvis
Pumpa och vintersquash slänger vildsinta rankor omkring sig och försöker lägga krokben för mig, en del har jag plockat in omoget och använt som squash, men några ska förstås få mogna helt till hösten/vintern.
Potatis, förstås, Silla är slut men nu är Ovatio färdig att äta. Mycket god! Inget bladmögel i sikte ännu... hoppas det dröjer!!
Och rotfrukterna - gula och randiga betor som råkost, röda att ugnsbaka och så lägga in i ättika förstås. Majrovorna är tillfälligt slut men jag har sått nya som växer fint. Enstaka gallrade palsternackor och persiljerötter, men de är väl små ännu. Späda fina morötter, gula och orange - mums. Kan nästan ätas som smågodis ;D
En del annat är på G. Salladen har blivit besk och börjat gå i blom, så den får snart lämna plats för asiatiska blad som står på tillväxt. Blomsterbönorna kommer snart. Tomaterna (friland/kruka) är stora och fina men illgröna. Hoppas de hinner mogna. Annars får det bli grön tomatmarmelad, eller syltade tomater.
Vinbären har kommit jättefint i år, vi har ett betryggande förråd av saft, sylt, marmelad och vinbärsmos i källaren. (jag tror att det är betryggande, men det kommer väl ändå att vara slut i februari eller så ::))
Det låter ju väldigt mycket, och vi äter något från trädgården i stort sett till varje måltid, men det blir nästan inget att spara. Till nästa år ska vi göra en rejäl utökning.
-
Löken glömde jag ju! Vi har tagit in gul- röd- och schalottenlök som ligger på tork. Några salladslökar står kvar i landet. Vitlöken åt rådjuren upp, men jag ska sätta ny i höst.
-
Jag kände igen det mesta du skrev - vi bor ju trots allt ganska nära. Men några skillnader ser jag.
Jag har varit nästan helt befriad från kållarver i år. Jag tror att en parasit har ätit upp dem - hittade en kållarv full med smålarver inuti som käkade på den.
Fröodlingen har gått åt pipan. Någon har ätit upp alla rädisefrön och det mesta av broccolifröna. Jag misstänker denlilla svarta baggen som någon här kallade för rapsbagge.
Och vinbären har torkat bort. En bok har stendött. Det var det där med sandjord ja. Jag satte tydligen vinbärsplantorna på trädgårdens torraste plats. Det har grannfrun noga poängterat för mig. Fin backe tyckte jag - moränås tyckte naturen.
Till nästa gång har jag lärt mig - konsultera de gamla i närheten innan du gör några större planteringsprojekt.
-
Vi har också nån liten insekt som käkar frön! Palsternacksfröna ser ut att gå all världens väg :(
Vi har som sagt eländigt med kållarver!! Ända har vi ambitiöst tagit till diverse knep för att slippa, men nejdå. Nu får naturen/rovinsekterna ha sin gång, så får det bli som det blir med kålskörden. Nya försök nästa år...
Våra vinbärsbuskar står soligt men ganska fuktigt. På våren står de delvis i vatten, innen tjälen släppt. Fast de är gamla, eventuellt satta redan på 40-talet, så de har väl anpassat sig. Vi har röjt rejält i dem och tagit bort den äldsta veden och de har svarat snällt med att sätta en massa bär. Åt en skål med mogna svarta vinbär till frukost, efter en omelett med diverse grönsaker (från trädgården förstås ;D) Mums!
-
Dåligt i år: Hallonen, som bara får mer och mer virus och som dessutom betades ner av rådjuren under köldknäppen i maj. Jag har satt nya hallon på ett annat ställe men där kom ju bara en handfull i år.
Löken blev också pluttig. Ett av mina land har blivit alldeles för skuggigt och lökarna där blev mindre än golfbollar. Lök från frö torkade bort och grodde aldrig i våras, så det var sättlök. Trots att jag hade satt mycket (tyckte jag) blev skörden till torkning ganska blygsam.
Svarta vinbären får jag se till att beskära i vinter, där är en massa gamla grenar som knappt bär nånting alls. Men eftersom jag har en hel häck blev dfet en del til saft, sylt och nån slags dessertvin från Svenska bärboken. (oj det är ju inte grönsaker)
så där i år: tomaterna som stod för kallt i maj och stod still i utveckling en månad, alla är bara gröna än men stora och fina. Men utan växthus är det SVÅRT att få lagom temperatur och ljus till tomaterna från uppkomst till utplantering!
Bra i år: Chilin. en riktigt röd har jag skördat, den var god. Plantorna dignar av chili och man ryser av förväntan av om man ska klara att ta hand om allt.
Pumporna som växer som tokiga. Vi har fått vara i fred för mördarsniglarna, kanske en kombination av torka, sträng vinter och hungriga höns (och snigelgift), som jag annars misstänker sätter i sig blommorna.
rödbetor, mangold och potatis har ocså överträffat alla förväntninga.r Att sniglarna höll sig borta gjorde att sallaten också blev fin men jag ä lite sjåpig vad gäller jordig mat så det blir nog inte så mycket huvudsallat i fortsättnignen.
Sommarmorötterna har jag för en gångs skull lyckats hålla vid liv fram till skörd, de är långa, raka och fina.
Jag har också haft slanggurka, Tanja, på friland, som har gett en hel del gurkor som varit JÄTTEGODa när man väl skalat av taggarna.
Vitlöken har jag inte skördat än, ska göra det i morgon. De flesta bönorna sådde jag långt in i juni, men är full med förtröstan för dem.
Och - alla borde odla portlak - mjäll och god och mild och nyttig - alla barnen äter den!
Nu har jag sått asiater och spenat på de plättar som inte översvämmas av pumpor. Trelleborgs kommun där jag bor ordnar en skördefest i slutet av september där hobbyodlare som jag gratis får sälja av sitt överflöd, så där hoppas jag avyttra lite pumpor och kanske chili.
-
odla broccoli nu sedan förra årtusendet utan kålmaskangrepp, kan ni ju göra som jag: odla under vit byggnadsställningsväv utan glipor för fjärilarna. - De är mycket listigare än morotsflugan och hittar in om det finns ett hål och lägger även ägg genom väven om kålbladen ligger mot. Därför har jag bondbönor eller potatis närmast väven.
Det har sagts att man bör undvika odla kål år efter år på samma plats men det fungerar för mig.
-
Jag hade en snygg tunnel med fiberduk - med glipor visserligenn, men mitt stora problem tycks ha varit att broccolin växte intill en av snigelhärdarna här på tomten. Och eftersom det var tunnel över såg jag dem inte. Sen har den börjat glipa också och nu ger jag tusan i alltihop.
Någon som vet hur mycket man kan lita på att höns käkar kålmask? Eller tar de kålen också?
-
har jag på upphöjda bäddar med en gång i mitten så att jag kan gå hukad under väven som är spänd över bågar av svart styv plastslang.
-
Dom här två rackarna käkade Yrian och jag som aptitretare innan middan för en liten stund sen.
Varning : Skrytbild (http://www.odla.nu/album/data/gurkan/4819_p54217.jpg)
:D
-
Om jag får tag i den parasit det var som åt upp mina kålmaskar skall jag börja göra affärer.
Min blomkål däremot. Grrrrrrrrr. Alla djur verkar vilja åt den. De gnager och gnager och gnager. Till slut blir den bara brun och ruttnar bort.
Jag odlar inte blomkål ett år till utan avancerade skydd.
-
Dom här två rackarna käkade Yrian och jag som aptitretare innan middan för en liten stund sen.
Varning : Skrytbild ([url]http://www.odla.nu/album/data/gurkan/4819_p54217.jpg[/url])
:D
Snygg hand. Verkligen.
-
Snygg hand. Verkligen.
Ummm ... den du ... med smör på ! :)
-
Den här säsongen har inte varit någon hit för mig. Broccolin har haft fiberduk över sig men den har blåst sönder och blåst av så nu är det kållarver på den :(. jag har insett att man inte kan så kål utan måste förodla den inomhus för annars äter jordlopporna (eller rapsbaggen som suresh säger) upp de små hjärtbladen. jag har alltså en halvtom bädd. Jag har ett träd för nära landet som äter näring så det måste fällas. Det som lyckats hos mig är väl de klassiska, potatisen, bönorna, morötterna, mangolden och rödbetorna. Men mest är jag deprimerad för att jag inte har så mycket tid som jag vill lägga ned på odlingen.
-
Jordloppor är INTE kul >:( Hos oss fungerar det bara med kål om man förodlar och sätter ut ganska stora plantor. Ett tips är att pudra plantorna rejält med vedaska. Det håller bort krypen ett tag, fast man får ju göra om det då och då. När plantorna blivit större så verkar det som om de inte längre faller dem i smaken.
Här äter jordlopporna på ALLA små kålväxter, även majrovs- och rädisblast är helt perforerade. Men de växer trots allt. Utom rucola, som jag har gett upp hoppet om, den blir uppäten direkt.
-
........
Här äter jordlopporna på ALLA små kålväxter, även majrovs- och rädisblast är helt perforerade. Men de växer trots allt. Utom rucola, som jag har gett upp hoppet om, den blir uppäten direkt.
Rucola odlas med fördel i en kruka på altanen eller farstutrappan. Så i omgångar i ett par tre krukor så har du finfin rucola hela sommarhalvåret. Det blir också lätt att tjuvstarta tidigt inne om man har det i kruka.
-
Jo, jag har funderat på att ha rucola i kruka (rucolapesto - mums!). Fast jag är så hopplös på att hålla koll på vattning och sånt. Har en fin köksträdgård, men saker i kruka vissnar ofelbart för mig ::) Försöker tappert hålla några "fådda" tomatplantor i kruka vid liv, hade inte plats för dem i nåt land...
En stor rejäl kruka och nånsorts enkelt bevattningssystem, kanske. Har sett/hört nånstans att man kan fylla en flaska med vatten och sätta uppochned i krukan. Nån som har testat?
-
En liten varning! Ser att några odlar olika kålsorter under fiberduk, och det gjorde jag också för ett par år sedan. Vitkålen och blomkålen växte som bara den, men när det var dags att skörda så var alla växter fulla av kållarver, och inga glipor fanns det, så förmodligen så fanns det ägg i jorden som kläcktes.., och hur man undviker det vet jag inte.. Så nu odlar jag få kålväxter som jag sprutar med såpavatten ofta..
-
Rucola odlas med fördel i en kruka på altanen eller farstutrappan. Så i omgångar i ett par tre krukor så har du finfin rucola hela sommarhalvåret. Det blir också lätt att tjuvstarta tidigt inne om man har det i kruka.
Rucola kan man odla året om inomhus! :)
-
AndersT: Om man flyttar odlingsplatsen för kålen varje år så ska man kunna odla under fiberduk. Bara man ser till att duken ligger kvar hela tiden, häum ::). Rucolan odlade jag under fiberduk förra året och då funkade det bra, bladen blev inte så fina, de blev ändå perforerade men jag fick en stoor skörd till rucolapesto.
-
där jag odlar broccoli år efter år under en kupol av trälister täckt med ställningsväv. Jag har aldrig problem med kålmask men får ibland kasta tio% av skörden p g a någon sjuka som gör att blomknopparna gulnar.
Kålfjäril lägger ägg på bladens undersida och pupporna klarar inte vårens jordberedning så övervintrande kålmaskproblem behöver man inte bekymra sig om.
-
Mera skryt: Jag utspisade hela familjen på en enda rödbeta på 9 hg! ;D
-
Hur i fridens namn får du rödbetor på 9 hg??! Det är FUSK att odla i Skåne ;D
Mina är tämligen små o ynkliga, men goda. Misstänker att jag borde gödslat mer - fast rotfrukter ska väl inte ha för mycket gödsel, eller hur är det nu? Brukar strö aska över rotfruktslanden, det ska vara bra har jag snappat upp nånstans.
-
Jo det blev hej vilt med gödsel. för er som inte vet det så har alltså min man lantbruk och därtill hörande gödselstad att gräva ur när det är vårbruk. Vårbruket gick till så att jag sprätte ut en massa halvnedbruten gödsel och sen backade maken till med traktor och plog så vi plöjde hela rasket. Det blev ganska så klabbigt med all gödsel och jag har ju en hel del sprickande övergödslad potatis kan jag meddela...
Aska innehåller framför allt kalium som är bra för fruktsättning. Jag strör ut aska i bärbuskarna.
Kväve - mest för blad
Fosfor - mest för blommor
Kalium - mest för frukt
-
Det är inte bra med för mycket gödsel på rödbetor heller för då går nitrithalten upp.
-
Skörderekord...tja...men man kan ju bidra till underhållningen. 13 kg västeråsgurka på 8 plantor. Det ni!!! :D I tre veckors tid har jag ständigt haft gurkor stående i köket; i olika stadier av inläggning. Pust. Man ska inte gnälla men...mycket gurkor blir det.
Kålen går åt h-lvete pga dessa eländiga kålmaskar. När det gäller fästingar och just kålmask faller min känsla för biologisk mångfald pladask.
Cayennepepparn har växt så det knakar i drivhuset. Massvis med frukter. Någon som vill ha några???
Premiäråt första majskolven idag. Vidunderligt söt och krispig. Ska definitivt satsa på många, många fler majsplantor nästa år.
Syltlöken blev det några kilon av iår, faktiskt. Trodde inte de skulle palla hettan men med mycket vattning så blev det faktiskt lite av det.
Och till alla er norr om smålandsgränsen som tror att det är en picknick att odla bara för att man bor i Skåne...HA! säger jag bara. ;) Här i centrala Skåne är marken mager, dålig och stenig som f-n. Men skam den som ger sig. Jag kör med odlingsbänkar, friland för det som vill ha sandig, väldränerad mark samt ett drivhus för det mer exotiska. Också får man ut i hagen och skyffla in ko/hästgödsel så mycket man orkar. Det bästa med en stor trädgård är bristen på sysslolöshet.
Helena
-
Kan du inte spruta cayennepepparn på kållarverna? ??? ;)
-
skånetösen:
Bah :D !! Här uppe i dom småländska bergen har vi både sten och taskig odlingszon (IV!) ...
Min viktigaste lärdom i år är att satsa mer på sol. Rödbetorna i drivbänken i det soliga söderläget är mycket större än dom som växer i söderdrivbänken i halvskugga. Däremot verkar ruccolasalladen där inte bekymrad, den har blivit hur fin som helst, fast endel av er andra har haft problem.
Tomaterna växer så det knakar, tack vare hemmabyggt litet växthus (helt gjort av gratismaterial, som begagnade fönster...bor man i Småland så gör man :) ), generöst med vatten och gödning (1:10 med human urin, som det så fint heter).
Gurkorna mår prima, samt endel av morötterna...somliga av dom har nog fått för mycket koskit i sin jord.
Rödlökarna är inte alls på humör, men jag vet inte varför, någon som har tips?
Potatisen som jag odlar i spann, eftersom jag är lat, växer och frodas och verkar inte övergödd!
Har faktiskt inte haft några större bekymmer med skadedjur, det har varit lite bladlöss, men dom har jag skoningslöst avrättat med aska.
-
Ska förtydliga så att alla förstår:
Jag har turen att bo i en riktig smörhåla vad gäller jordmånen. Mullig och fin, på gränsen mellan sandblandad lättlera och lerblandad sand. Jag har sett lantbrukets beräkningar över var i Sverige det blir högst avkastning, och vi ligger i topp här i Källstorps församling. Det jag kan få bekymmer med här är blåsten. Här blåser mest i hela Sverige också, mer än t ex på Gotland. Efter åratal av försök har jag nu bestämt mig för att skita helt i att förkultivera squash och pumpa, de knäcks eller åtminstone står still, i blåsten. Frösår jag plantor bredvid, så hinner de alltid om de förkultiverade i utveckling. Här går också många sorliga historier om sönderblåste växthus vilka har bidragit till att jag ännu inte äger något sådant.
-
Allt har sina nackdelar.
Jag har en ingift släkting från Vemmerlöv i Skytts härad.
Han menar på att jordmånen var så rik där att folk blev efterblivna.
Jag förstår inte riktigt hur han menar att det där hänger ihop, inavel. lättja eller brutalt klassamhälle, men jag känner till ett parallellt exempel från Spanien.
Där har andalusien magra, torra jordar och Galicien fuktiga, feta. Ändå har Andalusien präglats av rikedom, Galicien av fattigdom.
Orsaken är arvssystemet. Eftersom jordarna var fattiga fick den äldsta sonen hela godset (just det, pys nu tjejer), övriga barn fick ge sig på länsen. Och bli soldater, präster upptäcktsresande. Men i Galicien styckades alla lotter upp mellan barnen . Lotter som då blev mindre och mindre och mindre.
Så Andalusien fick hårt kämpande men förmögna storbönder, intellektuella och äventyrare av rang. Men Galicien fick bara massor av små inträngda fattigbönder och torpare.
Jag vet inte vad det här bevisar om Skåne och Småland, men tillstymmelsen av någon slags kosmisk rättvisa kanske man kan ana. (Hejsan Kamprad)
-
Jag tror jag förstår hur du tänker, Suresh. Det kryllar inte precis av hängivna alternativare häromkring...
Historiskt har Söderslätt dock inte varit av något större intresse för potentaterna. Slotten ligger mestadels inte här, utan i kanterna till skogsbygderna. Det var djurhållningen som var kapital, inte växtodling. Jag tror att befokningen här omkring har bestått av självägande bönder och fiskare.
-
Jag bor i potentat och moderatrika vellinge kommun i skytts härad.( fredrik reinfeldt hyrde en stuga ett par km ifrån mig i somras) För att se några alternativare här räcker det inte med kikare. Många som bor här är inflyttade så efterblivenheten har nog minskat :)
-
Suresh;
Om man ska följa ditt - i och för sig roande - resonemang...var f-n har vi skåningar fått alla grevar och baroner ifrån? :D ??? Eller ska vi tacka 1600-talets tvångspåförda jordreform för att vi inte är uppstyckade tillsammans med jorden vid arv?
Skräptanten:
Odlinszon IV kan jag inte skryta med ( bara III ) men vi kan gå hela sverige runt och ha en tävling á la Monty Python om vem som har det värst. ( "växte upp i en skokartong i mitten av M1" osv ) ;D ;D ;D Något säger mig att både du och jag kommer att förlora. ;D
Helena
p.s
Tusan vet om man inte på allvar skulle ta och cayennepeppra kålen och se vad som händer. Min tunga vrider sig i plågor vid kontakt med färsk cayenne så det kanske funkar på de vidriga små djuren.
d.s
-
Suresh:
Dagens skarpaste akademiska analys ;D !
skånetösen:
Så du menar att det skulle vara nån i Lappland som har det ännu värre ???
-
Hear hear,
medhåll från Småland och mothugg från Skåne. ;)
-
En squash på 2900 g mätte jag just upp på Ica:s våg. Synd att det inte var över 3...
-
Storleken är INTE allt, det vet du va? ;D
-
En squash på 2900 g mätte jag just upp på Ica:s våg. Synd att det inte var över 3...
Vägde du en av ICA's squasher ? eller tar du med dig dina egna squash till ICA och väger dem ?? Låter som en dålig affär om du måste betala kg-pris för din egen när du går ut från butiken isf. ??
-
Hittade denna hemsida genom en god vän i Norrland som har tidningen. Jag och min familj är kolonilottsodlare som försöker vara självförsörjande på vissa grönsaker. Detta år har vi på sex stycken squashplantor hittills plockat 59 stycken stora fina squashar. Vi lagrar dem i rumstemperatur och ifjol höll de sig ända in i november.
Våra potatisar är stora som bakpotatisar trots torkan, men vi har bra lerjord som fuktar underifrån.
Odla på!!!
-
Är det sommarsquash då? Hur stora squash lagrar ni? Har hört att det ska gå att lagra dem om de bara är stora nog. Min största på 2,5 kg skulle jag nog kunnat lagra, men visste inte då att det gick. Hoppas på att få fler som kan bli stora. Jag har hittills skördat ca 15 - 20 kg på två plantor. :)
Hittade denna hemsida genom en god vän i Norrland som har tidningen. Jag och min familj är kolonilottsodlare som försöker vara självförsörjande på vissa grönsaker. Detta år har vi på sex stycken squashplantor hittills plockat 59 stycken stora fina squashar. Vi lagrar dem i rumstemperatur och ifjol höll de sig ända in i november.
Våra potatisar är stora som bakpotatisar trots torkan, men vi har bra lerjord som fuktar underifrån.
Odla på!!!
-
Vägde du en av ICA's squasher ? eller tar du med dig dina egna squash till ICA och väger dem ?? Låter som en dålig affär om du måste betala kg-pris för din egen när du går ut från butiken isf. ??
Nej, jag släpar allt mina frukter till och från butiken utan att betala för dem.
Nu har jag dock en sommarsquash som är över en meter lång.
Den får jag knappt in i bilen! ;D
-
Mer skördat i helgen !
Cayenne Long Slim :
(http://www.odla.nu/album/data/gurkan/5071_p56784.jpg)
Av dessa gjorde jag en härligt röd och vådligt stark sås :
(http://www.odla.nu/album/data/gurkan/5071_p56787.jpg)
Mina favoriter. Hot lemon och Lemon Drop :
(http://www.odla.nu/album/data/gurkan/5071_p56786.jpg)
-
är det som bäst och dagens skörd (http://s56.photobucket.com/albums/g174/kalabalik/?action=view¤t=0.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch1) ligger klar för försäljning.
-
Vitis, hur gjorde du den vådligt starka såsen? Den ser läcker ut!
-
Tjusigt Bo !! Hur stora odlingar har du egentligen ? Hur mycket skördar du på en säsong ?
javill : Jag har inget exakt recept men du kan prova dig fram lite och utgå från hur jag gjorde :
700g chili, 0,7liter äppelcidervinäger, tre msk salt, två msk honung.
Jag hackade chilin och kokade den med de andra ingredienserna under lock ca 1h. Körde allt i mixern och passerade sen genom en sil för att få bort alla kärnor och skalbitar. Kokade upp med ytterligare lite vinäger, skummade av noga och buteljerade sen. Vädra gärna lite när du kokar, iaf. jag uppfattade chili-vinägerångorna som väldigt starka.
Kanske borde man haft i lite vitlök. Om så, bli inte rädd när (om) vitlöken blir blågrön när den kommer i kontakt med vinägern ... ser läskigt ut men är en helt naturlig reaktion.
Såsen är ungefär som Tabasco i konsistens, lite tjockare kanske.
Du får laborera lite med proportionerna men tänk på att den bör vara ganska salt för att bli bra.
Det går att göra på samma sätt med alla olika sorters chili, har gjort en gul variant som också blev bra.
-
är det som bäst och dagens skörd ([url]http://s56.photobucket.com/albums/g174/kalabalik/?action=view¤t=0.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch1[/url]) ligger klar för försäljning.
Kan du inte förstora bilden lite, så man ser priserna! :o
-
utan sura miner och får in som mest 35-40000 på en säsong.
Priserna på bilden är 20kr för 600g tomater, 25kr för drygt 300g broccoli, 15kr för morots- och rödbetsknippen, 10kr för en squash eller gurka, 20kr för 230-250g bönor, något mer för sockerärt och brytärt, 20kr för 300g mangold (spenatbeta). Mina präktiga lökar tog jag 4kr styck för i år, persilja i 5-kronorsknippen efter 100kr/kilot, potatis 15kr/kg.
-
Ja, inte vet jag om det är sommar eller höst eller vintersquash. Jag har tappat bort fröpåsen. Men squashen håller sig bra. Av några som börjat bli lite mjuka har vi kokat underbar soppa på. Jag har även sparat frön från en squash och ska försöka använda dem nästa år. Odla på! :D
-
Nu har vi plockat 71 squash från våra sex plantor.
Odla på! 8)
-
Jag plockade in en sommarsquash idag som var över en meter lång och väger en 3-4 kg. (Jag har ingen våg som pallar med den)
I trädgården ligger dessutom en pumpa på cirkus 30 kg och jäser.
Vad gör man med en sån?
-
Bautasquashen mätt på ICA:s våg. Grönsaksvågen räckte inte till, men i charken mätte de upp den till 5,6 kg.
Nu skall det bli pickles av.
-
Har skottkärran full med bautasquash! Går det att äta dem?
Suresh: Har du lust att lägga in receptet på din squash pickles? Skulle vara kul att testa. Jag tycker det inte är någon hit att lägga förvuxen squash i grytan så jag hoppas du har något tips för att få den smakligare. Annars får grannens höns urgröpet och så blir det spöklyktor av skalet.
-
Har skottkärran full med bautasquash! Går det att äta dem?
Suresh: Har du lust att lägga in receptet på din squash pickles? Skulle vara kul att testa. Jag tycker det inte är någon hit att lägga förvuxen squash i grytan så jag hoppas du har något tips för att få den smakligare. Annars får grannens höns urgröpet och så blir det spöklyktor av skalet.
JAg fick frågan om det någon annanstans, men svarade aldrig.
Jag är inte hemma nu, men du tar bara ett allmänt picklesrecept och byter ut auberginen eller vad det nu är mot squash.
Basen är en blandning av en halvliter vinäger, socker, salt, chili, och masala-kryddor, som spiskummin, koriander, ingefära, vitlök och så om jag inte minns fel
Exakt recept kan du få i slutet av veckan om du stöter på igen.
Jag kan intyga att det blir jättegott och att squashen är en perfekt grönsak för detta, eftersom den har så god förmåga att ta upp smak från lagen.
-
Har du gott om fullvuxen squash - stek dem bara i centimetertjocka skivor som hamburgare i panna med olja och mycket kryddor. Fungerar bra som mellanmål.
-
hej Suresh!
Nu stöter jag på igen! ;)
Har du exakt recept?
De ligger kvar i skottkärran än. Inte så bra med tanke på att det snart är frost.
mvh // Linnea-maria
-
Så kommer då det av ett flertal personer efterfrågade receptet på:
Squash Pickles
30 g färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
6 dl äppelcidervinäger
2 msk chilipulver
2 tsk gurkmeja
2 tsk malen ingefära (pulver)
2 kg Squash
125 gr färska chilifrukter
3 dl jordnötsolja (alt. vanlig olivolja med en matsked jordnötssmör)
1/2 matsked spiskumminfrö
1/2 matsked bockhornsklöver eller grovmalen korianderfrö
2 frågade matskedar salt
250 g socker
Skär den färska ingefäran i småbitar.
Skiva vitlöken fint och mal den till en pasta tillsammans med kryddorna (utom fröna) och lite vinäger.
Skölj och torka squashen och den färska chilin, skär dem i bitar om 1-3 cm.
Hetta upp oljan till, den ryker. Låt dern svalna lite och fräs fröna i ett par minuter. Tillsätt därefter kryddpastan på svagare värme och stek till det doftar och oljan flyter upp till ytan.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda grundligt. Lägg på slutet i squashen, chilin och den färska ingefäran och koka återigen tills oljan flyter upp. Smaka av och tillsätt mer salt vid behov.
Låt svalna och häll på burk.
Vänta minst 14 dagar innan användning.
Från "Det indiska köket" , Alhambra förlag.
-
Tjusigt Bo !! Hur stora odlingar har du egentligen ? Hur mycket skördar du på en säsong ?
javill : Jag har inget exakt recept men du kan prova dig fram lite och utgå från hur jag gjorde :
700g chili, 0,7liter äppelcidervinäger, tre msk salt, två msk honung.
Jag hackade chilin och kokade den med de andra ingredienserna under lock ca 1h. Körde allt i mixern och passerade sen genom en sil för att få bort alla kärnor och skalbitar. Kokade upp med ytterligare lite vinäger, skummade av noga och buteljerade sen. Vädra gärna lite när du kokar, iaf. jag uppfattade chili-vinägerångorna som väldigt starka.
Kanske borde man haft i lite vitlök. Om så, bli inte rädd när (om) vitlöken blir blågrön när den kommer i kontakt med vinägern ... ser läskigt ut men är en helt naturlig reaktion.
Såsen är ungefär som Tabasco i konsistens, lite tjockare kanske.
Du får laborera lite med proportionerna men tänk på att den bör vara ganska salt för att bli bra.
Det går att göra på samma sätt med alla olika sorters chili, har gjort en gul variant som också blev bra.
kan man blanda olika chili eller e de dumt kanske ??? får nog inte ihop 700 g men jag får göra mindre satser......
hur mkt blir en sats ??? 1 liter ??? bara så man har flaskor redo.....
-
När vi tillträdde gården i april så fanns det ett stort land med jordärtskockor. Min tjej undrade vad det var för skit som växte nere vid ladugården.
Jag förklarade vad det var. Men hon har tjatat med gämna mellanrum att jag skall ta trimmern och klippa ner skiten. Igår så var vi på Willys här i Örebro.
Då fick hon se att jordärtskockor kostade 59.90 kilot. Så nu är dom fredade för all framtid. ;D
Hon kom springade till mig med ögon stora som tefat och förklarade att vi ägde en förmögenhet. ;)
Så undrade hon om jag viste om det. ;D
Så jag förklarade att jag sett annonser i jakttidningar där man tog 5:- styck för dom och att det var därför som dom stod kvar och inte hade blivit nerklippta.
Willys här i Örebro säljer förövrigt Cox orange för 5:- kilot!
Odlade i Tyskland.
Cox orange är av förnämsta klass som bordsfrukt.
Det är den enda av alla äpplen som säljs som går i den klassen.
Så kolla om Willys på din ort har den till försäljning.
då är det bara att hamstra.
Cox orange är svåra att odla här då den kräver mycket sol för att rodna fram på ett bra sätt.
-
jag hade en "häck" på minst tio meter av jordärtskockor, dom åt vattensorkarna upp :'(
det står en stackare kvar!
samma väg gick mina sparrisplantor :-\ och mina brandliljor och tidlösor och....och...och....
mitt bästa skörderekord är ett par pumpor för några år sedan, den "lilla" vägde 30kg och den stora 45kg 8)
-
på mitt jobb aå har vi varje år en tävling för alla som går i åk 5. när de går i 4:an så får de en påse med pumpafrö. dessa få¨r de sen odla och komma och väga in när de går i 5:an, de har chans att vinnan pengar till klasskassan ocyh vinna andra priser. vi brukar få in mellan 2 och 300 pumpor, men iår var det bara 30 pumpor osm kok in tyvärr....... det har visat sig att lärarna inte delade ut lappen med infon.....
men vinnarens pumpa vägde 27,5 kg. det var jä'ttebra med tnakse på vädret i sommar.....
år 2003 så vägde vinnar pumpan 58,3 kg. det var mer än elelven som hade med den......
-
ja där ligger man i lä helt klart :o :o
-
kan man blanda olika chili eller e de dumt kanske ??? får nog inte ihop 700 g men jag får göra mindre satser......
hur mkt blir en sats ??? 1 liter ??? bara så man har flaskor redo.....
Naturligtvis kan du blanda olika sorters chili och paprikor efter tycke och smak, samt vitlök, lök, tomat, kryddor eller vad man nu gillar och har hemma.
Och man kan göra en sats så liten man vill, bara att skala ner det hela.