Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Per B skrivet 14 mar-04 kl 22:21
-
Är det någon som har bra tips om hur man börjar odla sparris, jordtyp mm?
-
det finns en sida www.odla.nu som är lite intressant.
Bäst är det nog att börja med plantor, annars tar det ca 3 år innan första skörd. Den är lättodlad o har inte så stora pretentioner på jorden. Lite gödsel bara, om den är fattig. Det finns en del artiklar att hitta oxå på google, om du söker på sparris+odling
Lycka till!
/Lena
-
kanske dags att äntligen ordna ett sparris-land?
Om det nu är en 3-års planering?
finns en liten film på svt om sparris,hänvisar dit...
-
Köpte mina sparrisplantor förrförra året och planterade i stora spänner (50-liters, onödigt stora kanske ???). Där har de fått växa i fred i väntan på att mitt sparrisland skulle bli så ogräsfritt som möjligt. Nu kommer jag att plantera om dem till sin säng, en upphöjd odlingsbädd, efter det att jag skördat midsommarpotatisen som nu växer där.
-
Anette, var köpte du dina plantor nånstans? Jag försökte i Skene, men det fanns inga... :-\
-
Eftersom det är en strandväxt, tycker den om att man gödslar med tång också.
-
Anette, var köpte du dina plantor nånstans? Jag försökte i Skene, men det fanns inga... :-\
På Furets plantskola neråt Örby, men det var som sagt för 2 år sen.
-
citat
Liten sparrisskola
Norbert Lang delar med sig av sina bästa knep. (i DN)
Tänk på:
- att stängerna är jämna, raka och inte har några rostfläckar.
- att knoppen på sparrisen är fast och sluten.
- att doften är fräsch och inte sur.
- att sparris torkar om den ligger. Färsk sparris ska sjunga när man gnider stjälkarna mot varandra.
- att sparrisen ska ge ifrån sig lite vätska när du klämmer på snittytan. På det sättet kontrollerar du att den är färsk.
Så kokar du sparris:
Vit sparris kan skalas med potatisskalare. Börja cirka 2 centimeter nedanför tippen där fjällen slutar, och se till att allt skal kommer med. Annars stannar hårda trådar kvar (de känns som tandtråd vilket är mindre trevligt). Skär av lite av nedre delen om änden är torr och träig.
Koka upp lättsaltat vatten med lite citronsaft, några sockerbitar och en klick smör eller olja.
Låt sedan sparrisen sjuda (ej koka) i 10-15 minuter, beroende på vilket tuggmotstånd du föredrar.
I Tyskland vill man gärna ha sparrisen ?knackisch?, det vill säga med tuggmotstånd, och absolut inte överkokt. Ta upp en sparris och skär av en bit för att smaka och avgöra om du anser att den är färdigkokt.
Ska sparrisen sparas till ett senare tillfälle bör den snarast möjligt kylas ner samt förvaras i sitt spad. Kokt sparris som förvaras i kylskåp håller sig fräsch i ungefär en vecka.
Av spadet kan du koka en härlig sparrissoppa. citat
tycker grön sparris är minst lika gott som de vita,-och mindre trådig-man behöver ju inte hålla på o ljus-skydda dom heller?
-
Jag har köpt mina plantor på postorder från "Österlens Sparris" (www.sparris.se). Trevliga att ha och göra med och fina, kraftiga plantor.
-
Jag har grävt upp frösådd sparris hos mina föräldrar ;D sådde den här tidigare i somras, och den verkar ha tagit sig bra. Antar att man ändå måste vänta några år gå att den ska ge skörd...