Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Djinn skrivet 29 apr-11 kl 13:59

Titel: Björklöv-Syrén-Häggblom... Men utan citron?
Skrivet av: Djinn skrivet 29 apr-11 kl 13:59
Hej!

Funderar på om det skulle kunna gå att göra alla dessa goda drickor med exempelvis rosenkvitten istället för citron (med alla dessa menar jag de recept på björklövssaft och dylikt som just nu är säsongsvara) då jag har svårt att själv odla citroner. Det enda "substitut" jag kan komma på är just rosenkvitten, eller möjligtvis omogna vinbär/äpplen, men då riskerar man ju att pektinet ställer till det.

Är det någon som provat?
Är det någon som har koll på syrahalten i rosenkvitten kontra citroner?
Titel: SV: Björklöv-Syrén-Häggblom... Men utan citron?
Skrivet av: Djinn skrivet 30 apr-11 kl 14:51
Inte ens några välvilliga spekulationer?
Titel: SV: Björklöv-Syrén-Häggblom... Men utan citron?
Skrivet av: lialan skrivet 30 apr-11 kl 14:56
testa och berätta vetja! ;)
Sådan dricka måste ju ha gjorts långt innan citroner fanns tillgängliga i landet. Hållbarheten kanske sänks utan citonsyran kan jag tänka mig.
Titel: SV: Björklöv-Syrén-Häggblom... Men utan citron?
Skrivet av: pålle skrivet 30 apr-11 kl 14:57
Det blir nog till att prova skälv det. :) hoppas det funkar .
Titel: SV: Björklöv-Syrén-Häggblom... Men utan citron?
Skrivet av: Gronavagen skrivet 30 apr-11 kl 15:15
Kanske krusbär eller havtorn. För citronsmaken skulle man kunna tillsätta citronmeliss.

Rabarber är ju surt också.
Titel: SV: Björklöv-Syrén-Häggblom... Men utan citron?
Skrivet av: take skrivet 30 apr-11 kl 15:27
Det kan även tänkas fungera med humle, alfasyran där har ju en konserverande verkan.
Titel: SV: Björklöv-Syrén-Häggblom... Men utan citron?
Skrivet av: Djinn skrivet 30 apr-11 kl 15:48
Aha! En citronmeliss-rabarberdricka förstås!!! Eller en mynta-rosenkvitten. Med humle för konservering och beska... Mmmmm... Detta måste provas! Om inte i sommar, så nästa!
Titel: SV: Björklöv-Syrén-Häggblom... Men utan citron?
Skrivet av: christelle skrivet 30 apr-11 kl 18:15
Hej!

Funderar på om det skulle kunna gå att göra alla dessa goda drickor med exempelvis rosenkvitten istället för citron (med alla dessa menar jag de recept på björklövssaft och dylikt som just nu är säsongsvara) då jag har svårt att själv odla citroner. Det enda "substitut" jag kan komma på är just rosenkvitten, eller möjligtvis omogna vinbär/äpplen, men då riskerar man ju att pektinet ställer till det.

Är det någon som provat?
Är det någon som har koll på syrahalten i rosenkvitten kontra citroner?
Något med mycket C-vitamin då kanske  ??? Svarta vinbär eller rosenkvitten (mogna) som smaksättning och pepparrot som både C-vitamin och konservering - alla frukter och bär innehåller väl C-vitamin.  Aldrig provat själv att göra något av björklöv men blir ju lite inspirerad här :D