Alternativ.nu

Övriga ämnen => Skogsbruk => Ämnet startat av: Johan B skrivet 29 apr-11 kl 11:11

Titel: Mögel- och/eller svampangrepp på björk fälld 1 maj
Skrivet av: Johan B skrivet 29 apr-11 kl 11:11
Jag undrar hur det egentligen är

Fick tag på ved som blivit nedsågad när björken är full med sav. Finns det risk för mögel eller svampangrepp? Har både tall och björk, relativt grovt och mycket tungt pga "vårvätskan". Björksav innehåller sötma dvs någon form av socker. Veden är kapad i 30 cm bitar men tillsvidare ospjälkt.

Jag har märkt dylika angrepp tidigare men då torde det ha berott på att veden har lagrats för tätt och länge under presenning och dessutom som kubbar dvs ohuggen.

Vad tror ni om det här och vilka erfarenheter finns det?

Ännu en sak. Vad tror ni om att elda inne med mögelangripen ved, men förvara den ute.


Vår- och sommarhälsningar från Johan
Titel: SV: Mögel- och/eller svampangrepp på björk fälld 1 maj
Skrivet av: torbjorn skrivet 29 apr-11 kl 16:04
När det gäller björk, och i all synnerhet savbjörk, så bör den ju klyvas eller åtminstone randbarkas ganska snart efter fällningen för att inte börja murkna. Även murken björk går dock att elda även om den såklart har förlorat en del värmevärde, man bör också tänka på att murken björk är mycket bra på att dra åt sig fukt ur luften - även om den har varit torr och ligger skyddat för väder och vind så kan den bli blöt igen om det är mycket fuktigt väder en vecka.

Det brukar inte vara någon fara att ta in möglig ved för att elda, men man bör förstås vara försiktig med det om man håller på med något som är extremt känsligt för mögelsporer - saftkokning, konservering etc. Några mögliga vedträn är inte värre än t ex en blomkruka med halvmöglig jord.
Titel: SV: Mögel- och/eller svampangrepp på björk fälld 1 maj
Skrivet av: kurt skrivet 30 apr-11 kl 20:05
Det är ju bara lättare att klyva den nu, se till att klyva och låt den torka ordentligt ute innan den tas in.