Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Jonas från Backfors skrivet 27 apr-11 kl 08:58
-
Grisarna bökar varje sommar upp en jäkla massa stubbar med rötter när de går på nya betesmarker, så nu i går kom jag på att man kanske kan elda med dem, givetvis efter att man torkat dem som "vanlig ved". Tror ni det går bra eller är det myket olämpliga tjärämnen och sånt i just stubbarna och rötterna? Kan tilläggas att det inte är alltför stora stubbar.
-
Om det är en bra eldstad med tillförsel av sekundärluft osv så ska det inte vara några problem hur tjärhaltig veden än är. Däremot kanske man inte ska försöka elda stubbar i en vedspis eller gammal halvdan kombipanna.
-
Det är en kökspanna som jag eldar i. Ny iofs, classic från hergom. Har inte haft problem med tjärbildning hittills på den vanliga veden, sotarn sa till och med "såhär skulle alla elda" när han var här sist och inspekterade skorstenen :)
-
Sotaren kanske sa så, JUST för att du INTE eldat med gamla stubbar? :D
Är det mycket tjära i dom kan du ju alltid ta tjärvedsbitar och använda när du TÄNDER pannan bara?
Eller bunta ihop dessa tjärvedsbitar i små paket och sälj till turisterna. :)
-
Bra att ta hand om dem såklart, men är det inte väldigt jobbigt att klyva gamla stubbar??
Antar att du får med dig en massa jord, grus och skit in i köket också, kanske inget stort problem.
Blanda med "vanlig ved" när du eldar så borde du vara på den säkra sidan vad gäller tjära osv. Du kan ju ta en titt i skorstenen efter ett tag om du är osäker.
-
hej!
Elda och utvärdera.......Borde gå bra!
mvh
-
Färska stubbar av gran är jättejobbiga att elda med. Kåda och fukt. Hugg till lagom storlek och lagra ett halvår. Från lövträd vet jag inte. Har aldrig huggit lövträd på tomten (för nära fjället).
-
Klart det går att elda stubbar. Men det är inte värt det, eftersom man förstör sågkedjan när man sågar upp dem.
-
Bara elda! Men är det många gamla tallstubbar så se till att ha bra drag!