Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: regnpipan skrivet 25 apr-11 kl 20:29
-
Flådde en grävling so jag haft liggande i frysen sedan i höstas. Dels skall jag bereda skinnet och sy en klassisk jaktväska, men det får bli en annan tråd lite senare. Nu tänkte jag berätta om lädersmorningen jag kokade av fettet.
När grävlingen var flådd putsade jag bort allt fett. Och det var mycket. Fyllde lätt en 2 l kastrull. Den sattes sedan på en kokplatta på låg temp. Efter ett par timmar med lock hade det mesta smält och jag tillsatte halvannan dl tjära eller lite mer. Vet ej exakt hur mycket, det blev lite på en höft.... Höjde temperaturen något för att dra ur än mer fett ur klumparna. Efter ytterligare en stund slängde jag i en näve bivax.
Kastrullen drogs av plattan och mha slev fyllde jag fyra burkar med lädersmorning. Det sista som var kvar i kastrullen använde jag till mina kängor.
Det där med att följa recept och mäta är inte riktigt min grej, så vi får väl se hur denna lädersmorning blev. Annars är ett recept jag snappat upp på: 1900 g fett, 150 g tjära, 50 g vax.
Övrigt: Sedan klippte jag loss falangerna och kokade bort köttet från dem. De skall bli ett indianhalsband åt min 6-åriga dotter. Penisbenet tog jag också hand om. Resten av grävlingen skeletteras nu ien nätpåse ien myrstack. Benen är beställda till en osteologisk referenssamling.
-
En liten fråga. Var det vanlig trätjära som du använde?
Har haft fuderingar på att tillverka smörja själv men inte hittat något recept. Så tack för att du delade med dig av det.
-
Eftersom jag inte har tillverkat någon trätjära själv så var det vanlig trätjära jag använde. Eller ja. Vanlig och vanlig. Det var en burk som stått på farsans land sedan de hade träbåt. Vilket de inte haft sedan 70-talet....
Nästa gång jag kokar lädersmorning skall jag öka mängden bivax. Nu blir smorningen flytande när burken står i en vårvarm bil. Inte bra. Får väl se om det hinns med ett till kok under våren, har trots allt en grävling till att ta hand om i frysen....
För övrigt kommer det nog en längre artikel om detta i Åter framåt hösten.
-
Okej. Då ska jag testa det i höst.
-
Allt animaliskt fett funkar att koka lädersmorning av. Jag har med gott resultat kokat på både älg, får och nöt, men aldrig haft i tjära.. Däremot har jag i olja och bivax för att få lämplig konsistens på det hela + att jag mal fettet innan smältning. Blir mer av det rena fettet som går att använda och det är lätt att sila av "päcket" som inte ska vara med i den färdiga smorningen.
-
Att jag valde just grävling berodde mest på att "di gamle" här i trakten säger att grävlingen är bäst....
När jag jobbade i småland pratades det om bukhålefetter på bagglamm...