Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: lillaloppan skrivet 01 aug-06 kl 13:46
-
Det är första gången jag ser något som detta! Jag vet ju att potatis och tomat är släkt, men idag upptäckte jag att det växer en massa gröna frukter som ser ut som gröna tomater på min potatis! Jag har klippt bort dem nu och det är naturligtvis ett resultat av att jag lät potatisen blomma...
Hur gör ni andra? Går ni omkring och nypper bort blommorna? Blir ett fasligt jobb i så fall. Skall tilläggas att jag hade en annan sorts potatis också och med den har det inte varit några sånahär problem.. Kan det bero på sorten hur lätt/snabbt de blommar och bär frukt (i fel ända!).
Detta har ju nu hänt på bekostnad av knölarna också, tror ni att de hinner ta sig ännu, nu när jag tagit bort "tomaterna"?
-
De små "frukterna" innehåller frö, som kanske kan ge potatis, men de blir antagligen så små att men får använda dem som sättpotatis året därpå. Det beror inte på att du lät dem blomma, det brukar potatis göra. Fast utan blommor blir det ju inga frukter... jag tror att det kan bli så här vissa år och vissa sorter.
Om det har påverkat knölarna kan ju hända :-\ Vänta med att ta upp dem, eftersom du tagit bort frukterna blir det nog fler knölar. ;)
-
Vi har massor av frukter på en av våra potatissorter (Ovatio). Men det är massor med potatis under jorden också - verkar inte som om fruktsättningen påverkar mängden potatis. Eller??
Nu kommer väl snart bladmöglet, så man får ändå slå av all blast ::)
-
Tack för era svar! Jag väntar med att ta upp potatisen och hoppas på det bästa :)
-
Haha, "pärknoppen" heter de på Norrlandsbondska.
Så vitt jag vet skadar de inte potatisskörden men frukterna är giftiga! Det enda man kan använda dem till är sätta fast dem i spetsen på en böjlig pinne, typ en smal trädgren, och slunga iväg dem. Ha skoj!
-
Lillaloppan!
Det är helt naturligt att det kommer fram frukt efter blomningen hos potatis. Låt dem bara vara - ät dem inte, de är giftiga (solanin).
En gammal potatisodlare sade annars en gång åt mej:
"Potatisen behöver vatten två gånger, ena gången när den blommar
och andra gången när den kokas". Men i sommar har det ju kommit
vatten tillräckligt. Gräsklipp är bra näring i potatislandet!
NS.
-
Kan ju bidra med att det var därför det gick trögt för potatisen när den först kom hit. Man trodde man skulle äta de små "tomaterna" och blev ganska dåliga, har jag läst någonstans. Sedan kom väl någon på att knölarna var bättre att äta.
-
Anledningen till att potatisen fick sitt stora uppsving i Sverige var för att man kom på att det gick att göra sprit av den. ;) Då kunde man använda säden till föda istället för att göra sprit av den. Potatis som mat tog några år till och det var till viss del med tvång som folk började odla och äta den efter vad jag lärt mig. 8)