Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Rubinen skrivet 31 jul-06 kl 13:36
-
Jag skulle bli glad om någon kan dela med sig av ett recept på ett lättbakat hårt bröd
-
Min mamma brukade baka ett jätte gott hårt bröd förut. Jag kan höra med henne om du vill ha receptet?
-
Vore jättesnällt om du ville det memma. Just bra knäckerecept saknar jag.
-
Jaa Det vill jag gärna ha :)
-
Min Mormor bakade också knäcke och hårt tunnbröd.
Hon är dock över 90 nu och har inte riktigt minnet i behåll. Men jag skall kolla med henne också.
Vissa saker minns hon och andra inte alls.
-
Här ska ni få receptet:
25 g Jäst
6-7 dl Vatten
1 msk Salt
ev. Honung
Fullkornsmjöl, 3 delar vete, 1 del råg
Blanda ihop till en deg. Låt jäsa ca 30 min, inte allt för länge. Knåda på mjölat bakbord så att degen inte klibbar. Kavla tunna plattor med kruskavel. Dom bör vara rätt så tunna men inte så lövtunna att dom går sönder när man flyttar dem till plåten. Använd mycket mjöl när de kavlas (lättare) och skaka av det lite lätt innan gräddning, annars bränns mjölet. Storleken är valfri men vi har lagt fyra per plåt, ovala. Det är viktigt att alla fyra är lika tjocka annars gräddar det ojämt.
Grädda 4-5 min på högsta värmen, 275*C
Det är inte så svårt som det kanske låter, har man gjort det en ggn så kan man det. Lycka till!
Kram, Emma