Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Tapio skrivet 31 jul-06 kl 12:07

Titel: Torka krusbär
Skrivet av: Tapio skrivet 31 jul-06 kl 12:07
Halaj!

Förra året försökte jag att göra brännvin med krusbärssmak att ha till midsommar.
Jag tryckte en kvarting full med krusbär och toppade med sprit.
Det blev fiasko.
Brännvinet blev urvattnat och inte fick det någon krusbärssmak heller.
Jag har insett att jag måste torka dem först för att undvika utspädning och för att få in mer arom per volymenhet i flaskan.
Min fråga är:
Hur gör man?
Jag inser att om jag bara plockar ett gäng och låter dem ligga i en skål el. nåt så blir de bara dåliga och börjar att mögla.
Jag inser att jag måste få bären torra_innan_de hinner att börja mögla.
Måste jag sitta och skala varje bär för sig? Vilket pillejobb!
Räcker det kanske att bara dela dem i halvor?
Eller är det bästa kanske att mosa alltihop och sedan lägga dem på en stor yta, t.ex. en ugnsplåt kanske?

//T
Titel: Re:Torka krusbär
Skrivet av: Vitis skrivet 31 jul-06 kl 12:19
Inte mosa iaf ... om du delar dem på mitten och torkar dem på ett nät ovan ett element eller på annan varm plats eller i ugnen på max40 grader bör det funka bra.
Titel: Re:Torka krusbär
Skrivet av: Tapio skrivet 31 jul-06 kl 13:47
Halaj!

Tackar, skall provas!

Jag har en varmluftugnfunktion i mikron.
Det måste ju bli perfekt.

//T
Titel: Re:Torka krusbär
Skrivet av: Vitis skrivet 31 jul-06 kl 13:57
Glömde säga att man bör ha luckan lite på glänt, så att vattenångan kan smita ut, när man torkar saker i ugn. Kanske micron är ventilerad på nåt sätt, annars håll lite koll på det och vädra ut fukt vid behov.

Hur som helst, kör hellre på för låg temp snarare än för hög.
Titel: Re:Torka krusbär
Skrivet av: Lilla Anna skrivet 31 jul-06 kl 17:01
Vad jag önskar att jag hade krusbär nu. Blev jättesugen på att torka krusbär och blanda i hemagjord müsli.
Tänk krusbärsmüsli!!!
Krusbärsbrännvin är nog helt ok det med. Men inte till frukost.