Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Skågedalen skrivet 18 apr-11 kl 12:42
-
Alltså, hur gör ni med slakten? har idag ringt till slakteriet och fick den senaste tiden som gick, dvs, 1 sept. Jag fick lite panik, då jag har djur som blir klara senare än så. Jag har hittills bara sålt i liten skala, slaktat dem hemma och sålt dem som livdjur på pappret. (vilket jag förstår är ganska vanligt). detta är ju ett sätt att komma undan lite regler. :)
Men.... så vågar man ju inte göra i hur stor omfattning som helst. Så hur gör ni för att bli av med era djur? :)Jag har ca 80 tackor och har väl tänkt att utöka på mer sikt, men jag måste ju bli av med lammen. Funderar på om man kan slakta hemma och låta kadaverbilen hämta avfallet. Blir det lagligt då? Har ringt runt till lite myndigheter, men allt är väldigt luddigt, ungefär som att de nissarna inte riktigt heller vet. Hopplöst....
Man räknas tydligen som småskalig, och hamnar mycket mellan stolarna. Men jag är ju mån om att allt måste vara lagligt, annars funkar ju inte firman liksom... :)
Mvh/ Fru Skågedalen
-
Sälj som livdjur det som går, slakta och rök fioler/gör korv etc. på närmsta charkuteri som gör sådant på de som du får kvar, frys in och sälj allt eftersom efterfrågan finns eller slakta och sälj som barf till hundägare som barfar sina hundar.
Falukorv på lammkött är helt outstanding smaskens :-[
-
Vi legoslaktar våra djur på ett lokalt slateri och säljer sedan köttet i lådor.
Eget slakteri hade väl varit drömmen, men jag vet inte om vi orkar dit. Ett tips är att åka till någon som har slakteri/charkuteri och se hur de gör, vad som krävs osv.
Jag kollade för en tid sedan om rökning av ett hemmaslaktat får, men det rökeriet tog bara emot kött ifrån godkända slakterier så det gick inte.
Jag har aldrig skickat djur med slaktbil, så det kan nog någon annan svara bättre på.
-
Kom på en sak till, ring till Eldrimner! De är jätteduktiga på att svara på frågor om småskalig livsmedelshantering och vilka regler som gäller.
-
Alltså, hur gör ni med slakten? har idag ringt till slakteriet och fick den senaste tiden som gick, dvs, 1 sept. Jag fick lite panik, då jag har djur som blir klara senare än så.
Mvh/ Fru Skågedalen
Jag hade problem med att få skicka djur till mitt "vanliga lilla slakteri" i fjol, som jag fattat det berodde det på omständigheter som gjorde att man inte slaktade lamm alls i höstas, som tur var hade Scan lammbrist vid jul och dom tog allt dom kunde få till högsta pris som var då, utan kontrakt osv...
Vad är det för slakteri som inte slaktar efter 1 september? Då är det en hel del av mina lamm som inte är färdiga heller...
Nu i påsk sålde jag mina sista till mitt "vanliga" slakteri och runt påsk brukar jag aldrig behöva anmäla.... Ringer bara och säger att jag kommer att ha lamm och dom har tagit det jag haft hittills...
Ska du skaffa kontrakt och det är därför slakteriet har ett visst datum?
Jag har hittills korsat in köttras i mina får så jag har inte vågat ge mig på "Kontraktsgrejen" ännu eftersom jag är osäker på när lammen ska bli klara :-[ Men så småningom när jag fått kläm på det hela så kommer jag nog att försöka få kontrakt på större delen av min produktion och de lamm som blir för små (eller stora) tänker jag slakta på det nya godkända småskaliga slakteriet som startat i närheten och sälja direkt till kund.
Det är ju precis som du skriver inte ett alternativ att hålla på med "halvfusk" när det ska skötas företagsmässigt och i lite större skala...
Det vore intressant om någon som har kontrakt på sina lamm ville berätta lite om hur det fungerar :)
Mvh
Charlotte
-
Jag har kontrakt på mina lamm, hos Scan.
Jag måste anmäla ett par månader i förväg... det är som att kryssa i en lottorad ;D ;D ;D Det gäller att väga ofta för att ha koll på tillväxten!
Men det går att ändra, gudskelov. Tisdagen veckan innan hämtningsveckan, måste ändringen vara inne. Slakteriet förbinder sig att hämta en vecka innan - till en vecka efter bokad vecka. Förra året låg de en vecka efter, vilket gjorde att jag fick en del fettavdrag :(
Betalningen sätts in på mitt konto torsdagen efter slaktveckan ;D
Svarar det på era frågor??
-
Jag har kontrakt på mina lamm, hos Scan.
Jag måste anmäla ett par månader i förväg... det är som att kryssa i en lottorad ;D ;D ;D Det gäller att väga ofta för att ha koll på tillväxten!
Men det går att ändra, gudskelov. Tisdagen veckan innan hämtningsveckan, måste ändringen vara inne. Slakteriet förbinder sig att hämta en vecka innan - till en vecka efter bokad vecka. Förra året låg de en vecka efter, vilket gjorde att jag fick en del fettavdrag :(
Betalningen sätts in på mitt konto torsdagen efter slaktveckan ;D
Svarar det på era frågor??
Tackar :)
Men jag måste fråga en sak till (jag får skylla på förlossningsförvirring, fick just årets första lamm): Om jag ändrar datum, låt oss säga två veckor, hämtar slakteriet då bara i mån av plats? Är det bara en vecka innan-en vecka efter det Första bokningsdatumet dom förbinder sig att hämta? Oj, oj, undrar om jag någonsin känner mig nog säker på att kunna spå i framtiden så att jag törs fixa kontrakt :-[
Mvh
Charlotte
-
Jo, slakteriet slaktar efter den 1 sept, men de platserna är upptagna. Så de är alltså fullbokade med lamm hela hösten/vintern som jag förstod det. Är inte ute efter kontrakt, utan bara att försöka komma in i "slaktvärlden". Men det känns så jäkla svårt att redan nu kunna säga att "Ja, den 12 okt då väger alla mina baggar prick 47 kg." I dagsläget är de ca 10 dagar, så hur fan vet man? Jag håller ju på och väger dem och kollar tillväxt, men man kan ju inte pricka in det hur exakt som helst. Håller med Vallhunden, känns som på lotto!
Det som gör att jag är så nipprig med detta är väl att bankkontot är snudd på noll. jag vet att det ska ta några år innan allt bär sig, men det taskiga är ju att man hela tiden är ett år efter liksom..... :-\
Eldrimner var ju ett käckt tips, det ska jag göra.
Min tanke var från början att köra lammen själv till slakteriet och göra återtag på de och sälja lådor. Men det var ju på detta då som det här slakteriet sa senast 1 sept. Och det är det närmsta slakteriet, och det är väl ca 9-10 mil enkel väg. Och man kan ju inte göra återtag på fler lådor än man kan sälja. Har funkat bra hittills när man hade få tackor, (läs slaktat hemma) men nu är det lite knepigare. Man kan ju inte köra halva sverige runt för att hämta/lämna kött. Tänkte därför att man kunde skicka några på bilen och resten kunde bli slaktade hemma då om man nu hade kommit på något lagligt sätt. Jag griper väl efter halmstrån, men ändå. Allt måste undersökas! :)
Oj, vad långt det blev....
/ Fru Skågedalen
-
Om jag ändrar datum, låt oss säga två veckor, hämtar slakteriet då bara i mån av plats? Är det bara en vecka innan-en vecka efter det Första bokningsdatumet dom förbinder sig att hämta? Oj, oj, undrar om jag någonsin känner mig nog säker på att kunna spå i framtiden så att jag törs fixa kontrakt :-[
Jo man kan flytta dom två veckor framåt i tiden, men då måste man ringa till slakteriet och göra det muntligen. Annars kan man gå in på Internet och göra slaktanmälan...