Alternativ.nu
Djur => Får => Fårsjukdomar & skador => Ämnet startat av: bacillen skrivet 14 apr-11 kl 20:08
-
Vi har en framfallstacka... Hon hade framfall redan förra året och vi gick emot experterna och sparade henne för att se om det kom igen. Det gjorde det. Så nu ska hon bort till hösten. Trist för det är vår tamaste keligaste tacka... :'(
Men nu till det nya problemet.
En tacka som lammade häromdagen har fått framfall efter förlossningen.
Jag har just varit ute och knutit fast en bygel. Fick inte rent delarna som hängde ut och nu är jag livrädd för infektion. :(
Om vi klarar henne igenom det här, är prognosen lika illa för en tacka som fått framfall efter lammning som före? Lika stor risk att det återkommer, lika stor risk att det nedärver?
-
Har aldrig haft någon som fått framfall efter förlossningen, men i sjödins bok ( s 175) står att :
" Livmoder framfall kommer direkt efter förlossningen och är mycket större än slid framfall. Vill du rädda tackans liv måste du omedelbart tillkalla veterinär. Lägg livmodern på ett rent lakan och skölj med svalt vatten medan du väntar på veterinär. Viss ärftlighet men inte lika stark som vid slid framfall. Om tackan blir bra kan man ha henne kvar och låta henne lamma igen men behåll inga bagg lamm efter henne till avel "
Eftersom det nu är " inne" igen hade jag kollat allmäntillstånd och temp dagligen för att se om infektion tillstöter
-
Jag åkte på framfall efter lammning med inte mindre än två tackor förra säsongen.
Rengjorde så gott jag kunde och monterade framfallsbyglar. Jag klarade mot all förmodan bägge tackorna utan efterföljande infektioner. Men slog ut dem ändå senare på hösten. Största risken är väl infektioner efteråt. Det är viktigt att göra så rent som möjlig och därefter ha tillgång till antibiotika om det blir nödvändigt.
-
Är det slidframfall eller livmoderframfall du menar?
Fick hon framfall spontant? Eller hade hon en svår förlossning där ni fick hjälpa till?
Jag har en tacka som fick slidframfall efter att vi fick dra ut ett lamm. Henne sparade vi och det har aldrig återkommit. Hon har lammat fyra gånger efter det utan problem.
-
Hade problem att våra tackor fick framfall under två år och vi fattade ingenting - hade ALDRIG hänt förr! Tackorna slaktades ut för att slippa problem och onödigt lidande i framtiden.
Läste i bladet som kommer från SLS (scan) härom veckan att bl.a lusern i grovfoder kan orsaka någon sorts hormonrubbning som kan ge framfall på tackor. Tyvärr hade vi lusern i ensilaget de åren :( Så det finns alltså yttre faktorer som kan påverka - måste inte vara genetiskt!
-
Aldrig hört talas om att lusern skulle orsaka framfall. Jag har rejält med lusern i mina vallar och i stort sett aldrig framfall på tackorna. Däremot kan det vara nåt lurt med rödklöver, men jag tror inte att det var framfall.
-
Rödklöver i ensilage. men inte i hö, kan orsaka framfall enligt nån studie som jag har läst.
-
Rödklöver och lucern innehåller väl samma typ av växtöstrogener som kan orsaka fertilitetsstörningar. Läste en artikel om detta för lite sen som jag inte hittar just nu, men kanske kan leta fram senare. Ämnena minskar när växten torkas.
Edit: Hittade artikeln! http://www.vaxteko.nu/html/sll/sjv/utan_serietitel_sjv/UST94-1/UST94-1N.BAK (http://www.vaxteko.nu/html/sll/sjv/utan_serietitel_sjv/UST94-1/UST94-1N.BAK) Den är från 94, vet inte om man på något sätt omvärderat denna kunskap sedan dess?
-
Aldrig hört talas om att lusern skulle orsaka framfall.
Det är helt rätt som flera skrivet efter Vurre. Det ger samma problem och inte bara framfall utan även lammningsförlamning. Höga kraftfodergivor kan ha samma effekt också.
Alltså, sådant djuren inte äter själva, i naturen.
-
Jag har ganska nyligen varit på vallodlingskurs för får. Där diskuterade vi lucern och rödklöver. En av kursledarna hade ringt SLU för att få senaste forskningsresultaten angående östrogen osv.. 20 procent rödklöver i ensilage var inte farligt ( 20 procent klöver i ett ensilage 'ser' ganska mycket ut eftersom det är 'skrymmande'). Lucern som var angripet av insekter innehöll mer östrogener och var därför mindre lämpligt till får. Det skulle ju kunna förklara varför Vurres får klarar sitt ensilage men inte Fårtokigs? Det är ju ett litet dilemma det där när man ska odla eko och behöver växter som tillför kväve... Mvh Charlotte
-
vi har haft rödklöver i ensilaget i år, Inget kraftfoder före lammning, Saltsten med koppar och mineralhink utan koppar. selen 6 veckor och 2 veckor före lammning, 54 texel / blandras tackor och: inga framfall, ingen dräktighetsförlamning, 1 juverinflammation, 1 foglossning. Brukar ha 5-6 juverinflammationer och några foglossningar, framfall har inte förekommit på säkert 15 år nu. Lammningen har gått super, bara ca 5 fel läges tackor ;D Och de har varit trillinga - ingen plats för dem att vända sig rätt.
De lammade några veckor senare än beräknat år däremot, kanske pga rödklövern. Detta resultat är en stor fröjd då vi fick listerios i november från en av balarna tagen från en gammal beteshage. 2 tackor förlorades och 5 har kastat. I år ska vi välta vallarna och jobba vidare på detta. :)
-
Vår tacka hade mycket riktigt en lite svår förlossning och jag fick hjälpa till att dra ut lammet.
Troligen därför kanske då som framfallet kom...
Hon har bygel nu och det har hittills inte kommit tecken på infektion.
Hur länge ska man låta bygeln sitta?
Hon hade tappat den ett par gånger och då har allt varit kvar på plats, men jag har ändå satt tillbaka den som säkerhet.
-
Jag skulle bara ha den inne max. 2dygn.Vi gjorde felet att låta den sitta inne flera dygn....med infektion som följd. Kolla henne efteråt går säkert bra.