Alternativ.nu
Övriga ämnen => Meka => Ämnet startat av: Vitis skrivet 12 apr-11 kl 23:37
-
Ursäkta dum fråga men hur ska jag göra.
Vilken tåt ska gå till vilken plint? ???
Bifogar bild på typskylt och kopplingsbox.
EDIT: Ursäkta bildkvaliten! :-[
-
Sitter där någon säkring? Därför färgerna på kablarna finns ju också på maskinen ser det ut som.
Men jag gissar bara därför på elskylten ser jag inte så bra. :P
Vid närmare eftertanke så har jag säkert fel också. :P
-
Motorn hör inte ihop med nån maskin, den är sprillans ny från sin låda... räddad ur skrotbingen på jobbet!
EDIT: Felbeställd komponent, ingen pallade skicka tillbaks. ::)
-
Det där är en trefasmotor. Du behöver alltså en fyrledarkabel till den.
Gul/grön som är skyddsjord ansluts till den blanka skruven uppe till vänster (jag antar att det finns en jordsymbol vid den om man tittar noga).
De övriga tre ledarna ansluts till de tre nedre polerna i kopplingsplinten, andra änden av dem ansluts till var sin fas (L1, L2, L3). Nollan kopplas inte in alls.
Som kortslutningsblecken sitter nu ( I I I ) så är motorn D-kopplad, dvs för ett 3 x 230 V trefasnät som man hittar t ex i Norge. För svenska förhållanden med 230/400 V ska den Y-kopplas, det gör du genom att lossa kortslutningsblecken och använda dem för att koppla ihop de tre övre skruvarna med varandra.
Om motorn visar sig gå åt fel håll, så kasta om två faser.
En trefasmotor måste ALLTID kopplas in via ett motorskydd som kan lösa ut och skydda motorn, annars finns det risk att den bränns sönder om t ex spänningen skulle försvinna på en fas. För Y-koppling vid 50 Hz är märkströmmen 0,73 A enligt typskylten, välj ett motorskydd som går att ställa in för denna ström.
-
Tycker det där ser ut som en 3 fas 220 V motor , vilket betyder att du ska ha fem stycken trådar i kabeln för att kunna koppla in den rätt .
Det gick även att koppla in den på 380 volt .
Men grön/gul alltid till jord
Blå är den som kallas nolla och ska ligga där det inte finns ström . Den brukar sköta tex ett motorskydd eller sk. nollspänningsutlösare .
Då har du bara en strömkabel kvar och det blir fel du behöver två ledare till om det ska funka .
Så byt kabel till en 5 ledare och var noga med färgerna för att koppla rätt .
Annars kan det gå rakt åt H....E
EDIT : Torbjörn hann före , och du bör lyssna på honom .
-
.....
EDIT : Torbjörn hann före , och du bör lyssna på honom .
Jag lyssnar alltid på Torbjörn! :)
Tack för era svar.
-
Jag lyssnar alltid på Torbjörn! :)
Det gör jag med :) Ett fantastiskt uppslagsverk och en varm kunskapsbank!!
-
En så liten trefasmotor borde väl gå att koppla in på enfas med hjälp av en kondensator. Det gjorde min farbror med en slipsten pappa hade köpt. Men han är riktig elektriker. Farbrorn alltså.
-
En så liten trefasmotor borde väl gå att koppla in på enfas med hjälp av en kondensator. Det gjorde min farbror med en slipsten pappa hade köpt. Men han är riktig elektriker. Farbrorn alltså.
Man KAN göra så, men en trefasmotor som körs på enfas med kondensator går aldrig riktigt så bra som den skulle kunna göra. Framför allt blir den svag i starten, och man måste avpassa kondensatorn efter den belastning motorn går med normalt, kör man motorn med en last som inte passar till kondensatorn så brummar den kraftigt och blir onödigt varm.
Det fungerar nog tillfredställande för en slipsten som startar obelastad, likaså om motorn t ex ska driva en fläkt. Men man får räkna med problem om motorn ska driva t ex en kompressor eller vattenpump som måste starta mot tryck.
Man bör inte belasta motorn till mer än 2/3 av märkeffekten om man ska köra den med kondensator.
Ett sätt att prova ut kondensatorvärdet är att koppla in en kondensator på måfå (en tumregel är 8 uF per 100 W för 230 V 50 Hz), och provköra motorn. Kör den med normal last och mät spänningen mellan "kondensatorfasen" och fas respektive nolla. De båda spänningarna ska vara så lika som möjligt. Låt oss anta att kondensatorn är kopplad mellan fas och den tredje anslutningen på motorn. Om då spänningen mellan den tredje anslutningen och fas är högre än mellan samma anslutning och nolla, så bör man öka värdet på kondensatorn. Och vice versa. Kondensatorn måste tåla minst dubbla nätspänningen (600 VAC är en lämplig märkspänning) och den bör vara av pappers- eller polypropylentyp (märkt MP eller PP). Elektrolytkondensatorer får ej användas!
-
Jag lyssnar alltid på Torbjörn! :)
Tack för era svar.
EDIT : Torbjörn hann före , och du bör lyssna på honom .
Man bör absolut lyssna på Torbjörn, jag läser allt jag hittar som Torbjörn har skrivit i rent bildningssyfte. Aldrig någongång när han skrivit om något jag känner till har jag upptäckt något fel, så jag litar på honom!
-
han tänker helt rätt,,men behöver inte krongla till det....
-
men....du behöver inga kondesatorer.....