Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Fny skrivet 11 apr-11 kl 21:11
-
Hade tänkt tappa upp vår första mjödsats ikväll. Vi satte den i början av februari och har sedan dess även haft i mer honung vid ett tillfälle... Jästen vi tillsatte var riktig vinjäst.
MEN! Nu när jag provsmakade så smakade det bara jäst. :( Inte särskilt sött alls, vilket är märkligt med tanke på hur mycket honung det är i! Men nej, det smakar jäst. Och alkohol. :-[
Frågan är nu om mjöden är helt misslyckad eller om den går att rädda på nåt vis... Nån som vet? Kan det hjälpa att ha i ännu mer honung? ???
-
Nu har jag aldrig gjort mjöd, men massor av vin och där kan man söta i efterhand.
-
Har gjort en del finsk mjöd men den ska inte stå så länge. Vad har du för recept?
-
Mjød er perfekt- mjød er det bedste!
Her er et forum med et subforum om mjød (opskrifter, gode råd, tips og venlige mennesker der gerne svarer på spørgsmål: http://kindir.dk/forum/viewforum.php?f=22 (http://kindir.dk/forum/viewforum.php?f=22)
-
Hur mycket bubblar det om den? Går ju att hålla liv i jästen länge om man tillsätter mer honung vilket ni har gjort så att det smakar jäst känns ju inte så underligt?
Har ni tappat om den någon gång?
-
Honungen är mat för jästen och det kommer inte att bli särskilt sött. Jästen fortsätter att äta honung tills den dör av alkoholförgiftning; ett stadie som inträffar vid olika procent beroende på vilken sorts jäst som använts. Stakvinsjäst kan man mata upp till ca 18 %, öljäst till kanske 11%.
Om man vill ha en sötare dryck kan man endera mata jästen tills den dör av alkoholen och sedan tillsätta mer sött eller också får man avbryta jäsningen med jässtopp (typ konserveringsmedel)
Allt vin och framför allt mjöd smakar jäst precis när det jäser och det behöver tappas om, klarnas och sedan lagras för att smaka bra. Man kan påskynda klarningen med klarningsmedel eller också lämna drycken på ett svalt ställe tills den klarnar av sig själv. Det är också viktigt att man tappar om så att bottensatsen inte kommer med, det kan behöva göras fler gånger under klarningen. Mjöd ska väl dessutom lagras minst ett år för att riktigt komma till sin rätt.
-
Måste bara berätta att mjöden nu är tappad på flaska och mögelfri! ;D
http://agiscraft.blogspot.com/2011/05/mead-making-first-batch.html] [url]http://agiscraft.blogspot.com/2011/05/mead-making-first-batch.html (http://[url) [/url]
-
Men åh så irriterande! När jag förhandsgranskar inlägget ser länken ut som den ska, men i det färdiga inlägget har den helt plötsligt dubblats på nåt sätt! Morr... Försöker igen... agiscraft.blogspot.com/2011/05/mead-making-first-batch.html (http://agiscraft.blogspot.com/2011/05/mead-making-first-batch.html)
-
Jaaaa, nu funkade det! Måste man alltså ta bort den inledande sekvensen av webadressen, det visste jag inte!
-
När du gör mjöd tillsätter du inte jäst. Mjöd är honungsvatten som självjäst. Du har gjort honungsvin! Inget ont i det och säkert jättegott (hörs ju på namnet). Wiki har sama definition som du. ;)
Det bubblar här med.
-
När du gör mjöd tillsätter du inte jäst. Mjöd är honungsvatten som självjäst. Du har gjort honungsvin! Inget ont i det och säkert jättegott (hörs ju på namnet). Wiki har sama definition som du. ;)
Det bubblar här med.
Nja :-\ Att det inte skulle vara mjöd kan jag inte hålla med om då det i båda fallen handlar om Jäst!!
Dessutom så har du en mycket större chans att slutresultatet blir drickbart med en utvald och renodlad mjödjäst!!.
http://shop.humle.se/se/art/dry-mead-mjodjast-vintner-s-choice-4632-activator.php (http://shop.humle.se/se/art/dry-mead-mjodjast-vintner-s-choice-4632-activator.php)
Nästan all vildjäst som cirklar runt i vår värld resulterar i en odricbar soppa!!
Har du däremot tur och lyckas vildjäsa en välsmakande dryck så spara på jästen!! (fast det vet du ju inte förrän om 1-2 år !!)
mvh Y
ps. Kalle runristare har en bra nybörjarguide ...
http://www.runristare.se/vikingtips/mjod/mjod.html (http://www.runristare.se/vikingtips/mjod/mjod.html)
ds.
-
Som ny biodlare klantar jag mig en hel del. Krabbade kakor samt avtäckningsvax sköljer jag ur. Honungsvattnet som blir samlar jag i flaska med jäsrör. Fyller på med mer honung när bubblandet sackar. Inget mer honung när bubblandet sackar OCH det smakar sött.
Ganska starkt inte räligt. Full blir man kvinna.
Ca 2-2,5kg honung till 10L vatten.
Ny laddning står och plödrar.
Har fortfarande svårt att tro Vikingarna köpte jäst. Thorlejfs gjorde kanske..