Alternativ.nu
Djur => Får => Dräktighet & lamning => Ämnet startat av: betsla skrivet 11 apr-11 kl 12:31
-
Vet att det förmodligen är väldigt individuellt... men slänger ut frågan ändå =)
Det är första våren med vår tacka och hon har gått med baggen ända från i somras, vi vet alltså inte när hon är betäckt. Men nu börjar hon sätta juver i alla fall... bred som en smärre lagårdsvägg är hon också.
Kan man ha nån som helst aning om hur lång tid det dröjer innan hon lammar? Hon är född -05 och är INTE förstagångsföderska. Antar att det fortfarande kan handla om veckor innan det är dags eller?
-
Japp! ;D
Jag har haft en gammal tacka som gick runt med spänt juver i 3 veckor innan hon lammade. Jag gjorde bedömningen att hon lammar när som helst :-[
-
Jag har en 6 årig tacka som gått med väldigt stort juver i 3 veckor. Var HELT säker på att hon skulle lamma för några dagar sedan, men icke! Väntar fortfarande... Men börjar de lägga sig/ställa sig och bete sig oroligt brukar det bara vara timmar kvar, så håll utkik efter det.
-
Tack för svar!
Vet inte hur pass spänt det är då jag inte har nåt att jämföra med... men då är det bara att koppla på tålamodet och vänta ut henne =)
-
Står här och väntar på att min get ska killa... hennes juver är spänt och hon är lite svullen .. trodde att hon skulle ha killat i fredags men icke då...väntar och väntar ... :-[
-
En sak som jag lagt märke till är att "vissa" slutar äta ca ett dygn innan lammning, Har själv gått oväntat på fler tecken än bara spänt juver och spenar, på slutet blir de ofta väldigt svullna där bak.. Tackan kan vara orolig, ligga ner korta stunder och sen upp och stå. Öronen bakåt......
Fick själv rycka ut i morse då sambon kikade till på tvn och såg att ena tackan hade ett par framben som stack ut där bak, Jag har nog aldrig klätt på mej så snabbt i hela mitt liv :D jag sprang ut och fick se att det var ett huvud och framben, kollade hur tackan verkade vara. Hon hade kämpat en stund, efter 2 verkar insåg jag att han satt fast och hon inte skulle få ut honom med egen kraft så jag får ta tag om benen och dra ut honom, han var helt livlös!! och jag tänkte, det var han det! men jag gav mej inte, jag stimulerade honom på magen och tog bort allt slem runt nosen, tänkte jag skulle kolla om hjärtat slog eller om det var helt kört, då känner jag helt plötsligt att hjärtat rusar under handen... Var en upplevelse!! Efter det kom en fin liten tacka även ut. =)
Gick tillbaka och kollade på filmen, hon hade kämpat med honom ca 25min och hon var precis överallt i lagårn och sprattlade med benen, försökte göra allt själv.. Så ser man att när hon hör att jag kommer in så lägger hon ned huvudet i halmen, hon slickade på mej på handen, vilken underbar tacka man har!
-
Jag har också lamm för första gången i vår men nu när mina fyra tackor har lammat har jag märkt ett mönster under dagen då lammen kommer.
De äter dåligt eller inte alls. De ligger och dåsar och har svansen lyft när de är uppe och de ser svullna och röda ut runt könsöppningen. Sen när det närmar sig (någon timme innan) så börjar de ställa sig upp och lägga sig ned, krafsa med frambenen och lyfta på svansen.
Men hur man ser det tidigare än samma dag, där har jag inga råd!
Superspännande med lamm, jag har fått tre pojkar och tre flickor, alla superfina!
-
Man kan också se att de andas lite annorlunda...värkarbetet kanske...precis som vi tvåbenta gör ;)
-
Man kan också se att de andas lite annorlunda...värkarbetet kanske...precis som vi tvåbenta gör ;)
Haha, ja jag får väl försöka komma ihåg hur man bär sig åt precis innan man ska föda =D Det är ju dags för mig själv igen i juni...
-
Om man har öga för det och tackorna är relativt nyklippta så kan man se när ligamenten släppt, då är det oftast dags inom 1,5 dygn. Jag ser det i alla fall på mina tackor. Från att ha gått runt med svansen i vädret ett par dagar så ser plötsligt hela rumpan och svansroten ut som att det sjunkit in i tackan litegrann. Avståndet mellan höftbenen och svansroten verkar längre. Då brukar lammen oftast komma på natten eller dagen efter.
-
Det där med tecken på lammning kan nog vara väldigt individuellt. Jag har en tacka som haft relativt stort juver i en och en halv månad nu, svullen och röd där bak i säkert 3 veckor men ändå inget lamm än. De andra tackorna har lammat men denna enda är kvar.
Dessutom försvårar hon för mig genom att alltid vara rätt stressad, hon krafsar alltid och nu har jag slutat kolla henne om nätterna för det kommer ju ändå inget. Idag såg och kände jag starka fosterrörelser så hon är dräktig i alla fall.
Denna tacka skall slås ut i höst pga att hon är så stressad och att hon har något problem med svans eller benställning vilket gör att hon blir väldigt skitig på svans och ben, hon kissar ner sig helt enkelt. Upptäckte hur illa det var när hon redan var dräktig så vi väntar tills i höst med att ta bort henne.
Nu när jag tittade till henne har hon grävt upp hela djupströbädden så det är ett stort hål ner till golvet, men hon har jobbat på det i en vecka ungefär... Hon står i lammningsbox så att jag kan hålla koll på henne, alla tackorna hade var sin box till att börja med.
-
Om man ska försöka känna efter fosterrörelser, vart ska man känna då enklast? Under magen, långt bak vid juvret eller på sidorna... eller... eller?
-
Ja nämen då behöver jag inte hjälp i den här tråden längre. Möttes av två nyfödda lammungar idag när jag blev hemkallad för att hämta sjuk son på dagis ;D
Alla mår fint!
-
Grattis till de små bebbarna! :-*
-
Grattis till de små bebbarna! :-*
Tack! =)
-
Ja men vad kul, grattis!
Ja ibland kan de lura en och tro att de ska komma lamm närsomhelst, och sen kan de endå gå flera veckor till.
Men oftast brukar man se på tackan när de börjar dra ihop sig, hon blir orolig, lägger sig/ställer sig, kissar mkt och blir ointresserad av mat. Men detta kan såklart variera från tacka till tacka.
-
Ja, till nästa år ska jag banne mig skaffa en webkamera som streamar live från fårhuset direkt ut på nätet ;D Då kanske man har en chans att hinna hem även ifall man är borta nånstans...
-
Ja de brukar vara vääldigt duktiga att tajma in när man inte är hemma, men i år har jag iaf varit med på 1 killning och 2 lammningar av totalt 5 möjliga på jobbet. Ena geten missade jag precis, var här i stort sett hela natten då get ett killade, när allt var lugnt så tänkte jag åka hem, men då började nästa visa tecken. Gick in och sov och gick ut ungefär 2ggr i timme, inget mer hände, jag gick upp och sov och kom ut igen efter 45min, killingen var ute..
-
man kan också se på deras "hungergropar" när det är dags. som jag säger så "tappar" hon magen och hungergroparna blir stora och djupa ;)
-
Ja de brukar vara vääldigt duktiga att tajma in när man inte är hemma, men i år har jag iaf varit med på 1 killning och 2 lammningar av totalt 5 möjliga på jobbet. Ena geten missade jag precis, var här i stort sett hela natten då get ett killade, när allt var lugnt så tänkte jag åka hem, men då började nästa visa tecken. Gick in och sov och gick ut ungefär 2ggr i timme, inget mer hände, jag gick upp och sov och kom ut igen efter 45min, killingen var ute..
Ha,ha jag och min dotter vakade över 4 veckor på ett sto, dag och natt. Varje natt låg hon ner och hade sammandragningar och stönade sen reste hon sig upp och åt hö. Hela semestern gick åt, sen åkte jag hem max 15 min för att hämta en kaffetermos jag glömt och när jag kom tillbaka var fölet fött. Snopet att missa, hennes första föl men hon fixade det:)
-
Så typiskt! Men de är tyvärr så det brukar vara..
-
När det gäller häst så kan dom hålla fölen länge tills det är rätt läge att föla, då ska det vara lugnt och bra väder. Därför kan man störa för mycket genom att hårdbevaka dom på plats, skulle tro det är samma med får som också är flyktdjur.
-
Har följt den här tråden noga och läst allt flera gånger nu. Vi väntar på att tacka nummer 4 och 5 ska lamma - när som helst - och har gjort det i flera veckor nu. Igår såg en av dem ut som att det VERKLIGEN var dags när som helst. Hon ser ut att få värkar då och då, plötsligt fryser hon till, sänker huvudet och börjar andas häftigt. Sen är det över och så fortsätter hon som vanligt. Hon ligger även ner långa stunder med huvud och hals platt mot marken och andas häftigt i perioder. Så har det alltså hållit på över ett dygn nu. I övrigt hänger hon med de andra, äter med god aptit och verkar inte må dåligt. Ingenting syns där bak förutom att hon är ganska svullen, men det har hon som sagt varit länge. Hon är väääldigt rund om magen, troligtvis tvillingar på gång.
Den andra tackan (som inte alls är lika tjock) har också haft ordentligt juver i flera dagar och hon ser ut att ha "tappat magen" som någon skrev tidigare. Men jag kan inte alls se samma tydliga värkar på henne, och det har jag inte gjort på någon av de tackorna som redan har lammat heller.
Nån som vet hur länge det är normalt att de har värkar på det där sättet. När ska man bli orolig för att något inte är som det ska? Jag tänker att om något sitter fast därinne så borde väl åtminstone fostervattenblåsan titta ut? Jag vill inte gärna i och peta i onödan, om jag inte ser att det uppenbart är akut läge. Tackan är dessutom den skyggaste vi har, så jag är rädd att jag bara stressar henne genom att kolla henne och försöka hjälpa henne.
För övrigt har jag inte märkt att någon av våra tackor hittills har tappat aptiten före lamning, men de kanske är ovanligt matglada...
-
Jag hade en tacka igår som såg ut som att hon hade rejält ont... Hon såg riktigt vissen ut! Jag misstänkte att hon skulle få problem!! Eftersom ingen fosterblåsa syntes så gick jag inte in och kollade, eftersom jag utgick ifrån att hon då inte var riktigt öppnad än.
Så jag gick in och gjorde mig en kopp kaffe och lämnade henne ifred. När jag gick ut igen 40 min senare, hade hon 2 lamm ;D ;D
-
Nu har min tacka äntligen fått sitt lamm. Hon åt glatt upp sin havre vid 20 tiden, när jag så tittade till henne vid 23.30 så stod lammet där, pigg och glad!
-
Nu har min tacka äntligen fått sitt lamm. Hon åt glatt upp sin havre vid 20 tiden, när jag så tittade till henne vid 23.30 så stod lammet där, pigg och glad!
Grattis! =)
-
Nu har min tacka äntligen fått sitt lamm. Hon åt glatt upp sin havre vid 20 tiden, när jag så tittade till henne vid 23.30 så stod lammet där, pigg och glad!
Grattis!
-
När det gäller häst så kan dom hålla fölen länge tills det är rätt läge att föla, då ska det vara lugnt och bra väder. Därför kan man störa för mycket genom att hårdbevaka dom på plats, skulle tro det är samma med får som också är flyktdjur.
Förmodligen är det så. För hästarnas del köpte jag en webkamera (trådlös) plus en liten antenn, eftersom signalen inte räckte in till huset, och kopplade in en mottagare till datorn, kunde sen ligga i soffan och titta på tv/sova och kolla regelbundet. Underlättade enormt och man avviker inte från de normala skötselrutinerna, man oroar inte i onödan. Lite svårare att ha koll på fåren på så vis, då får man nog ha flera kameror, så man fångar alla vinklar. Det går också att lägga upp sändningen live, så kan man kolla djuren då man är på jobbet via internet.