Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Fny skrivet 08 apr-11 kl 19:37
-
Jag fick en jättelivskraftig surdegsgrund av mina vänner häromdagen, och i morse blandade jag för första gången till en fördeg. Tillsatte vetemjöl och ljummet vatten till ca en dl surdegsgrund. Jag lät det stå i köket med plastfilm över bunken. Nu för en timme sedan tog jag fördegen (som var lite småbubblig och väldigt mysig i konsistensen!) och blandade till resten av degen, med mer vetemjöl, lite grahamsmjöl och lite rågsikt.
Nu har det visserligen bara gått en timme... men INGENTING händer i bunken! Eller nja, jag anar en eller annan luftbubbla under ytan, men det har inte blivit större eller så...
Det är inte så jättevarmt här hos oss är jag rädd... strax över 20 grader visar termometern i köket, där jag ställde degen. Eftersom jag är lite orolig att det är värme som saknas ställde jag nu in degbunken i ugnen, som fortfarande var lite småvarm sen tidigare ikväll. Tror ni att detta hjälper? Eller verkar det som att jag gjort nåt fel? Fördegen stod ju också i samma strax-över-20-grader och hade inte blivit större, trots att den var lite bubblig... hjääälp! Vore så tråkigt att misslyckas med första surdegsförsöket!
-
Vore så tråkigt att misslyckas med första surdegsförsöket!
Vilka försök är bättre att misslyckas med? Det andra? Eller nr tolv till femton?
Nä, det kan ta tid att jäsa upp en surdeg. Bättre att ställa den svalt och grädda imorgon bitti. Jag har sällan så varmt som 20 grader inomhus såhär års men det jäser ändå, men som sagt, det tar tid. Därför blir det gott.
-
Strax över 20grader?..
Då är det knappast för svalt, det lovar jag. :)
Jag brukar göra som Vurre, låta det jäsa över natten helt enkelt och grädda på morgonen.
"Den som väntar på sin surdeg väntar aldrig förlänge"..
Lycka till, och hoppas det blev bra. :)
/Neiklot
-
Nu har det visserligen bara gått en timme... men INGENTING händer i bunken! Eller nja, jag anar en eller annan luftbubbla under ytan, men det har inte blivit större eller så...
Tror inte du gjort något fel. SOm Vurre och Neiklot skriver, surdeg kräver ofta tid. Så mitt tips är att ge den det. Det är surdegen som bestämmer, inte klockan eller några tidsangivelser i en kokbok.
När jag bakade med en kompis i höstas hade han kalljäst ett av sina utbakade bröd i kylen i en vecka för att nå de smaker och egenskaper han eftersträvade.
-
TACK för tips och uppmuntran! Då låter jag helt enkelt degen jäsa över natten också, så får vi se om det går att grädda något imorrn bitti. =) Om inte så har jag ju bröd i frysen sen tidigare... o:)även om det "bara" är bakat med jäst! ;)
-
Åh vad glad jag blev när jag klev upp (10-tiden, soooovmorgon!) och degen hade jäst! Den fyllde nu ut hela bunken och stretade mot plastfilmen. ;D Kanske inte riktigt dubbla storleken men bra nära! Så nu har jag delat upp degen i två formar och skjutsat in dem i ugnen. Funderade på om de ville ha ännu en jäsning men ... ehmm.... jag blev lite otålig. :-[ Satte dock in dem i ugn som ännu inte fått upp värmen och satte tempen på 200 grader, så får vi se om det blir bra. Hoppas de reser sig i ugnen! Och framförallt, hoppas de blir gooooda!! :D
-
Lte tålamod brukar vara bästa sättet med surdegskultur ;)
Jag gör som du när jag bakar bröd, sätter in i kall ugn så jäser det lagom medans ugnen värms upp :D
Håller en tumme för att du får ett super resultat :D
/Hönsagubben på Alnö
-
Jag brukar "fuska" lite med vanlig jäst också för jag tycker brödet blir lite för surt om det får stå riktigt länge. Det brukar bli goda bröd.... :) använder vetemjöl special, lite dyrare men ger fantastisk konsistens. En äggvita eller två ger också saftigare bröd som håller ihop bättre.
Lycka till, låt experimentlusten flöda, testa, smaka...
-
Bakade mitt första surdegsbröd i förrgår..blev en kompakt klump. Men nu tycker jag att grunden ser ut att ha fått mer fart..så hoppas att surdeg nr två blir mer lyckad:) Använde vanligt ekologiskt vetemjöl..kanske bättre med vetemjöl special? Ska sätta en ny deg i kväll :)
-
Jag gör som du när jag bakar bröd, sätter in i kall ugn så jäser det lagom medans ugnen värms upp :D
Vilken lysande idé! Önskar att jag hade kommit på det själv för länge sen... ::)
-
Jag försöker göra det här brödet: http://paindemartin.blogspot.com/2009/10/kastrullbrod-med-kummin.html (http://paindemartin.blogspot.com/2009/10/kastrullbrod-med-kummin.html)
Det bubblar jättefint över natten i första steget, jäser bra i andra steget - men när jag hyser ner det i kastrullen i tredje steget så händer nästan inget alls med degen. Ska jag testa över natten så att den får tid på sig eller kan det vara nåt annat? Runt 23 grader här hemma så det torde inte vara nåt fel på tempen...