Alternativ.nu

Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Marjano skrivet 26 jul-06 kl 23:00

Titel: Äggens hållbarhet
Skrivet av: Marjano skrivet 26 jul-06 kl 23:00
Jag undrar hur länge hemproducerade ägg egentligen håller sig i kylskåpet  ??? Mina hinner aldrig bli så gamla.
Titel: Re:Äggens hållbarhet
Skrivet av: Gruff skrivet 26 jul-06 kl 23:13
Exakt hur länge vet jag inte. Men bra mkt. längre än köpeägg som ibland legat länge på lager innan dom kommer till affären.
Titel: Re:Äggens hållbarhet
Skrivet av: Fred skrivet 27 jul-06 kl 05:32
Om du förvarar dom otvättade i kylskåp eller kall jordkällare så håller dom sig ganska lätt i iallafall 4 månader. Tvättade ägg håller sig i 1-2 månader.

Är du osäker så kläck ägget i en separat skål innan du blandar ner det i maten, synd att förstöra en hel maträtt med ett dåligt ägg.
Titel: Re:Äggens hållbarhet
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 27 jul-06 kl 07:23
Fyra veckor enligt EU, ett halvår i verkligheten.
Titel: Re:Äggens hållbarhet
Skrivet av: Gruff skrivet 27 jul-06 kl 09:36
Fyra veckor enligt EU, ett halvår i verkligheten.

Det inlägget sa oändligt mkt. mer än att bara ange äggens hållbarhet. Spiken i huvudet........eller hur det var  :)
Titel: Re:Äggens hållbarhet
Skrivet av: Marjano skrivet 27 jul-06 kl 11:48
Tack för de svaren.

Inte konstigt att äggen från affären luktar väldigt skarpt jämfört med dem vi får av våra kära hönor på hemmafronten. Affärens är ju både tvättade och "lagrade". Det tar 10-14 dagar innan våra ägg är lättskalade å jag har aldrig köpt ett svårskalat ägg i butiken...
Titel: Re:Äggens hållbarhet
Skrivet av: Anna Ho skrivet 27 jul-06 kl 13:32
Tack för de svaren.

Inte konstigt att äggen från affären luktar väldigt skarpt jämfört med dem vi får av våra kära hönor på hemmafronten. Affärens är ju både tvättade och "lagrade". Det tar 10-14 dagar innan våra ägg är lättskalade å jag har aldrig köpt ett svårskalat ägg i butiken...

 ;D Visst kan man bli tokig när man vill göra fina kokta ägghalvor och så går det inte att skala dem, hmmm. :-\
Titel: Re:Äggens hållbarhet
Skrivet av: AKS skrivet 27 jul-06 kl 18:05
Det enklaste sättet för att kolla om äggen är OK är att lägga dem i en skål med mycket vatten. Om de flyter upp är de för gamla att äta. Om de ligger på botten är de OK (under förutsättning att de inte har nån skada förstås).

Tricket för att minnas detta är: De färska äggen är så unga
så de har inte lärt sig simma än.
Titel: Re:Äggens hållbarhet
Skrivet av: LEK skrivet 27 jul-06 kl 19:58
Hej!
Appropå svårskalade ägg så brukar jag tvätta så många ägg jag gör åt på en vecka och ha dem liggande framme i en skål på bänken. Detta brukar göra dem mer lättskalade efter ett par dagar, jag inbillar mig att de "torkar" lite. Ett litet tips om man gärna vill ha fina ägghalvor  :-[.
Titel: Re:Äggens hållbarhet
Skrivet av: Helenan skrivet 28 jul-06 kl 14:58
Tack för tippset LEK! Det är ju dessutom så vackert med en skål med ägg i alla olika färger på bänken!

Jag hittade ett ägg i ett kaninhus vi har haft stående på tomten när jag kom hem efter 3,5 veckors semester. Jag la det i ett glas vatten och det stog på botten. Inget fel på smaken heller!! I kaninhuset har det säkert varit mellan 30 och 40 grader ibland! Hade det varit befruktat kanske vi haft en kyckling där när vi kom hem! ;)
Titel: Re:Äggens hållbarhet
Skrivet av: Anna Ho skrivet 28 jul-06 kl 16:45
Hej!
Appropå svårskalade ägg så brukar jag tvätta så många ägg jag gör åt på en vecka och ha dem liggande framme i en skål på bänken. Detta brukar göra dem mer lättskalade efter ett par dagar, jag inbillar mig att de "torkar" lite. Ett litet tips om man gärna vill ha fina ägghalvor  :-[.

Tack, för det tipset ;D