Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Fny skrivet 05 apr-11 kl 10:11
-
Sen mitt första korvstoppningsförsök har jag kvar lite fjälster i kylskåpet. Hur länge håller det sig där? Borde jag ha stoppat det i frysen istället? ???
-
Är de fortfarande saltade? Lukta på dem. Luktar de surt har de blivit dåliga. :)
Frysen funkar utmärkt till fjällster, men förr hade man inga frysar. ;)
-
fortfarande saltade, ja! Ska lukta på dem, och om de luktar bra ska jag nog stoppa in dem i frysen.... tack för svaret!
-
Häller du en massa grovsalt över dem så håller de sig i princip hur länge som helst. Stoppar du dem i frysen dessutom så håller de sig dubbelt så länge som helst.
-
Hållbarhet för fjälster
Våra leverantörer av torrsaltade fjälster har föjande tumregler: Kylförvaring i < +4 C; cirka 6 månader efter packdag. < +12 C högst 3 månader efter packdag. Man kan frysa fjälster, men de förlorar avsevärt i elasticitet, eftersom cellerna sprängs av vatten som ju expanderar när det fryser, Så infrysning är inte att rekommendera.
Salta om fjälstret i jodfritt grovsalt. Jod missfärgar nämligen. Lägg in i plastpåse eller helst en kruka med lock som inte försluter hermestiskt.
Hur märker man att fjälstret är otjänligt?
Fjälster oxiderar, blir mörkare när det åldras men det är inte samma som att det är otjänligt. Men om det börjat jäsa, (det kan man inte undgå att lukta sig till) och börjat förlora sin struktur, då är det obrukbart. Men då märker vem som helst det. Alldeles säkert!
Inget, ingen och inte ens fjälster, "håller sig hur länge som helst"! Ännu mindre dubbelt så länge som "hur länge som helst". Inte ens i princip.
Bertil från www.Carnivor.se
(http://www.Carnivor.se)
-
Glömde säga att vi använder begreppet "bäst före" för våra fjälster. Det innebär att rätt förvarat och i rätt temperatur, håller fjälstret ofta längre än "bäst före" datum. Som det mesta vad gäller livsmedel är det syn och lukt som är bäst på att avgöra tjänligheten.
-
Fel igen. Cellerna i tarmarna sprängs inte vid frysning om de ligger i salt eftersom vattnet i cellerna inte fryser. En 23% saltlösning fryser först vid -21 C.
Det är ett bra råd att använda näsan till att avgöra om fjälstret har blivit dåligt, förutsatt att man känner till att bra fjälster också har en viss doft. Jag har fjälster som har legat under salt i kylen i mer än ett år utan att fördärvas. Men jag köper ju mina från en annan återförsäljare än den som skriver ovan.