Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Vitis skrivet 26 jul-06 kl 18:52
-
Jag har tänkt att börja odla svamp för husbehov och har hittat en leverantör som säljer mycel till ostronskivling i små förpackningar till privatpersoner.
Som substrat tänker jag använda stockar av färskt lövträ (beroende på vad jag får tag på ... antagligen björk och al som är enklast att köpa hos vedleverantörer).
Stockarna ympas med svampmycelet som får växa till sig inne i rumstemp. och sedan "planteras" dessa ut och ger skörd vår och höst under flera år framöver. Det är iaf. planen ...
Nån som provat ??
Mycelet tänker jag köpa hos : Tyndero Svamp (http://www.tynderosvamp.se/)
En 3kg-förpackning kostar 150+frakt och räcker till 2-300 kilo ved. Skörden bör kunna bli nåt 10-tal kilo per år tills stockarna är förbrukade (3-5 år beroende på träslag).
Nån som provat ? Jag tänker fösöka komma igång i februari inne och sen sätta ut stockarna i april, det borde bli lagom.
-
Här köper jag mycel:
http://www.hortica.com/svamp.htm (http://www.hortica.com/svamp.htm)
-
Hej Richard, länge sen man såg till dig.
Jag har varit i kontakt med Hortica också men dom säljer bara såna stora paket så jag har kollat även hos andra.
Hur odlar du din svamp ? Ostronskivlig ? På halmsubstrat eller på ved ?
Berätta gärna mer om du har lust, hur du gör och hur mycket avkastning du får.
-
Just nu har allt semester,men jag brukar ha en liten ostronskivling och Shii-Take på halm.
Jag använder 60 liter låder med hål i sidorna.en liten kylrum på jobbet ,och en dimgenerator som luftfuktare
Halm måsta pasteuriseras,och om man har inte tillgång till maskiner,då kan det blir svårt.
Jag köper hela säckar och vad är kvar, blir fryst i en vanlig djupfrys.
Halm går snabbar ,men man måste ha ett rum som är lätt att städa och mojligthet att pasteurisera
Stubbar är lätare men också känslig för angrep av andra svamp.
-
Stoppa den pasturiserade halmen i en sopsäck, med mycel, och häng upp den, efter ett tag, när mycelet växt till, så klipp ett antal hål i säcken och där kommer det fruktkroppar.
Det immiterar ett ruttet träd, mörkt och fuktigt inne och torrare och ljust där fruktkroppen kommer.
-
Tack för era svar. Men jag vill fortfarande odla på stockar som jag kan ha ute utan krångel + att det är så jäkla snyggt ! :)
Svampodling, länktips (http://www.attra.org/attra-pub/mushroom.html)
Får göra en rättelse av mitt första inlägg också, mycelet i en paket (3kg) räcker inte till så mycket ved, kanske max 50-70kg enl. uppgift från leverantören.
-
Snyggare är det ,men det tar längre tid inan skörd och risken för angrip av andra svampar är större.
Jag hade några stubbar i källaren i en plastsäck,när dem är helt vita ta man bort säcken och sätt dem ute i trädgården i en liten skål med vatten.
Jag hade också en plaströr(vanlig avloppsrör) med hål 2 meter hög ,är också snygg
-
Hej,
Jag försöker driva upp ostronskivling i en mörk skrubb i lägenheten. Jag har planterat färdig(köpt) svamp i orkidéjord och nu har den börjat bli lite vit på kanterna, det är en bra utveckling, eller.....?
-
Hej,
Jag försöker driva upp ostronskivling i en mörk skrubb i lägenheten. Jag har planterat färdig(köpt) svamp i orkidéjord och nu har den börjat bli lite vit på kanterna, det är en bra utveckling, eller.....?
Det KAN gå bra att ta mycel från en köpt svamp, men det är stor risk för att andra svampar infekterar. Steril miljö är bäst vid mycelframställning.
Det är säkrare och snabbare att odla i steril halm än på träknubbar. Träknubbar ger skörd mycket längre dock.