Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Djinn skrivet 04 apr-11 kl 13:21
-
Hej!
Har en fundering. Framåt vår-sommar kanske man har turen att få ett överflöd av ägg, och för mig vore det då naturligt att göra pasta för hela årets förbrukning.
Fråga 1: Torkar man pastan kokt eller okokt? Jag har alltid inbillat mig att den ska torkas okokt, men insett att jag egentligen inte har nån aning.
Fråga 2: Blir pasta på Dinkel så bra som jag inbillar mig att det ska bli?
Fråga 3: Är det någon som har koll på hur mycket näringsvärdet försämras vid torkning-lagring?
-
Inte svaret du söker, men färskpasta som fått torka lite (så den känns torr på ytan), går utmärkt att frysa. Sen kokar man den fryst och den smakar som färskpasta. Funkar också på pasta med fyllning.
-
:) Ja, jag vet. Men frysa vill jag inte. En frys kostar ström. :)
-
Torka den okokt. Och ja, pasta på dinkel blir utmärkt. Dinkel har lite mer protein än vanligt vete och det ger en bra konsistens.
-
Torka den okokt. Och ja, pasta på dinkel blir utmärkt. Dinkel har lite mer protein än vanligt vete och det ger en bra konsistens.
Har du koll på hållbarheten som torkad? TACk för hjälpen!
-
Har du koll på hållbarheten som torkad?
Nej - min blir aldrig liggande särskilt länge. Och jag har mycket ägg i degen, det borde ju korta ned hållbarheten en hel del. Men pasta på bara vatten + mjöl borde ju hålla nästan hur länge som helst (fast ägg-pasta är ju hemskt mycket godare :))
-
Nej - min blir aldrig liggande särskilt länge. Och jag har mycket ägg i degen, det borde ju korta ned hållbarheten en hel del. Men pasta på bara vatten + mjöl borde ju hålla nästan hur länge som helst (fast ägg-pasta är ju hemskt mycket godare :))
Ja, mycket. Och hela poängen är ju att ta tillvara ett överskott av ägg. :)
-
Jag tror det funkar utmärkt att torka din egna pasta med ägg i. Finns ju köpepasta som är torkad som innehåller ägg, och inte har de någon kort hållbarhet?
Enligt Zetas hemsida plus någon annan random sida jag hittade, ska det gå bra.