Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Fny skrivet 03 apr-11 kl 12:31
-
Dagens brödbak är tredelat. Jag inledde med att blanda till en bas bestående av mjölk, vetemjöl, grahamsmjöl, jäst och salt. Sedan delade jag upp det hela i tre olika byttor för att kunna leka lite... ;) I en del tillsatte jag krossade linfrön och lite ljus sirap, samt mer vetemjöl. I den andra byttan tillsatte jag en god mängd morot (raskt körd i mixer), mer vete- och grahamsmjöl och lite mörk sirap. I den tredje byttan hade jag i motsvarande mängd rå potatis (också körd i mixer, finfördelad!), vetemjöl och lite ljus sirap. Nu jäser det för fullt...
Jag leker med tanken att baka ut degarna till fyra små limpor: en linfrölimpa, en morotslimpa, en potatislimpa, och en morots-potatislimpa! Den sista skulle alltså bli en limpa bestående av hälften morotsdeg och hälften potatisdeg, lite tjusigt hopsatt. Vad tror ni om det? Nån som har prövat?
Redan direkt kunde jag känna stor skillnad på hur degarna kändes; linfrödegen var väldigt lätt och luftig, morotsdegen aningen tyngre och potatisdegen allra tyngst. Misstänker att skillnaden även kommer synas i hur de jäser... Så till morots-potatislimpan funderar jag på att låta potatisdegen (som jag misstänker kommer vilja svälla minst) ligga som en kärna, innesluten av morotsdegen... Hum... det här blir intressant! Hoppas att färgskillnaden blir stor så att det syns iallafall! Jag får ta och återkomma med en rapport lite senare, och kanske ett foto eller två! 8)
-
Brödet är nu klart och jag kan meddela att det blev supergott! ;D
Smakade det morots-potatisbrödet och yummm.... gott gottigottgott! Och vackert tvåfärgat, mycket tjusigt. Så tummen upp för detta experiment! 8)
-
Låter gott! Det får man prova. Hur varm ugn och hur länge?
-
Ugn: 225 grader
Första jäsningen: 45 minuter
Andra jäsningen: 30 minuter
Tid i ugnen: 25-30 minuter
:D
-
Tack :)