Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Gäss => Ämnet startat av: Lejonhjärta skrivet 02 apr-11 kl 01:06
-
Har fått höra att skånegåsen inte värper 1:a året och 2:a året värper tomma ägg.
Stämmer verkligen d??
Gäller d isåfall alla gäss?
Ankor åxå??
-
Första året är dom ju bebbar och ungdjur så då värper inga gäss ;)
Andra året värper honor om dom börjar värpa över huvud taget. Ibland kan dock hannarna vara lite senare och det händer att de inte får till befruktningen första säsongen.
Jag har förvisso inte haft skånegås men jag har aldrig hört att det skulle vara ett stort problem inom rasen.
De gåskarlar jag har haft har alltid funkat första året som vuxna, (skånegåsblandisar och Afrikansk gås) samma med honorna dom har värpt och ruvat fram gässlingar första våren som vuxna.
-
Va kanske inte riktigt bebisåret ja tänkte på... :-[ ;)
Mina skåne värper inte just nu men ja har kinesiska knöl som värper som ja tänkte kläcka fram.
Tjejerna i från förra våren och killen e 2 nu i vår så då borde d ge resultat då eller hur?! :)
-
De flesta gäss värper utmärkt den vår de är nästan 1 år, och befruktningen brukar vara ok. Tänk på att stora gäss kan ha svårt att hålla balansen när de parar sig, så ibland kan det hjälpa om de har en damm. Mina parar sig både i damm och på land.
Det som ofta är problem första året är ruvningen. Även ruvvilliga raser brukar misslyckas med ruvningen första året. De är väl klantiga nybörjare, eller reser sig för mycket. Så det är en god idé att kläcka i kläckare, åtminstone en omgång, och så kan de få ruva själva senare på försommaren om man vill.
Det är olika hur tidigt på våren som gässen börjar värpa. Låt dem för all del INTE behålla några ägg tidigt på säsongen, då finns det risk att de börjar ruva tidigt, och då slutar de lägga ägg. De första äggen för säsongen har ofta dålig befruktning, och om det är minusgrader ute kan äggen ofta få minimala sprickor, som gör att bakterier tar sig in, och att fostret inte utvecklas.
Jag brukar äta de första äggen för säsongen, blir jättegoda stekta eller som omelett, och då kan man titta efter måltavlan, som visar att äggen är befruktade. Ser likadant ut som på hönsägg, kolla in linkosos hemsida så ser du hur det ska se ut. När jag fått 2-3 ägg i följd som varit befruktade börjar jag samla ägg för att lägga i kläckaren eller sälja. Äggen tvättas noga med vatten som är lite varmare än ägget, men jag försöker att inte gnugga för mycket, då kan man skada hinnan som finns runt skalet, har jag läst.
Precis som med andra ägg ska gåsägg vändas minst två gånger per dag medan man väntar på att lägga dem i kläckare eller under en ruvvillig gås (man kan även använda ruvvilliga ankor som fostermammor har jag läst, men det har jag inte provat). De ska förvaras i en temperatur på kring 11-15oC, men det går bra med lite högre eller lägre temperatur. Kan man förvara dem svalare än rumstemperatur, i typ en källare, matkällare, skafferi eller liknande så är det bra.
Äggen läggs i kläckare när de lagrats i ca 7 dagar, jag brukar aldrig låta dem ligga mer än 10 dagar, och om jag ska skicka dem så är de max 7 dagar. Kläckaren ska hålla samma temperatur som när man kläcker kycklingar, dvs ca 37,9oC. De ska vändas minst två gånger per dag, och två gånger per dag ska de doppas i ljummet vatten eller sprejas En del säger att kallt vatten är bättre. En del låter äggen vila en varierande tid i rumstemperatur efter att de sprejat/doppat äggen, men de större producenterna verkar strunta i det. Gåsägg kläcks efter 28-30 dagar.
Lycka till!
-
Tack så jättemkt för all info!! :D
När e d bäst å lysa dom för å kolla om d e liv i dom?
För många år sedan fick jag 3 gåsägg av grannen som ja stoppade in under en höna. Alla 3 blev d gässlingar av!! 1 kille å 2 tjejer. :)
Har även stoppat in cajugaägg under en höna å fått resultat.
-
När e d bäst å lysa dom för å kolla om d e liv i dom?
Om du har en bra ägglampa ska du se tydligt på dag 10 att det finns en spindel. Har du en sämre lampa kan du vänta till dag 15.