Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: maana skrivet 22 jul-06 kl 18:47

Titel: Såser.
Skrivet av: maana skrivet 22 jul-06 kl 18:47
Till min vegetariska matlagning har jag märkt att jag saknar sås och smak.

Kan någon vara snäll och dela med sig av enkla (snabblagade, ingrediensfattiga ;D ) såser som passar bra till det mesta.
Tips på enkel marinad och dressing vore riktigt uppskattat och några generella smaksättningsråd.
Hur länge håller sig såser i kylskåp - funkar de att frysa in?

Ska själv försöka bidra med vad jag vet, tror och har erfarenhet av :)

Titel: Re:Såser.
Skrivet av: ianitor skrivet 28 jul-06 kl 15:22
Tokenkel marinad som är jättegod! (funkar som dip till färska champinjoner också...)
Kinesisk soja + ketchup. Blandas till önskvärd konsistens.

så enkelt var det. ;) man kan smaksätta den med vitlök, det funkar bra. och typ krydda som man vill i övrigt, bara man tar det lugnt med saltet...
Titel: Re:Såser.
Skrivet av: Fred skrivet 28 jul-06 kl 16:38
Vanlig vitsås på mjöl, salt, peppar, mjölk och smör går ju till alla stuvningar och kan ju smaksättas med nästan vad som helst. Personligen tycker jag nog bäst om lök, svamp och äggsås. Men salttorkat, gravat eller rimmat kött eller fisk ger också en bra "kryddning" i stuvningar.

Annars är det ju bara att använda stekspadet som bas och vispa till en brunsås direkt i pannan när man stekt klart.