Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Skiftestads skrivet 21 mar-11 kl 09:59

Titel: Max ålder vid slakt?
Skrivet av: Skiftestads skrivet 21 mar-11 kl 09:59
Jag har noen honor som av olika årsaker inte skall vara med i vidare avel. Dom äldsta är 2 år i år.

Jag tänkte ge köttet till katten, men vill först fråga om det är noen här med erfarenhet av att äta kött från "äldre" kaniner?!?
Har hört att ett år är maxålder, men folk har ju olika meninger  ???
Titel: SV: Max ålder vid slakt?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 21 mar-11 kl 10:00
Det finns enligt mig ingen maxålder. Så länge kaninen är frisk kan man äta den om den är 10 år gammal. Dock är det precis som med andra djur så att tillagningstiden blir längre.
Titel: SV: Max ålder vid slakt?
Skrivet av: Januschka skrivet 21 mar-11 kl 10:31
Vill gärna vara katt hos dig!  o:)

Fick slakta en gammal kanin häromdan, 7 år, och den smakade alldeles utmärkt den med.

//Januschka
Titel: SV: Max ålder vid slakt?
Skrivet av: Attes matte skrivet 21 mar-11 kl 11:07
Låååååång koktid är melodin för äldre kaniner. Köttet är däremot väldigt smakrikt och gott, så det är absolut värt att ta rätt på.  :)

/Sara
Titel: SV: Max ålder vid slakt?
Skrivet av: Gille skrivet 21 mar-11 kl 11:17
Vet inte hur gamla kaninerna är när jag tar upp ur frysen. Kokar lika länge o de smakar likadant. Fast jag tror inte vi slaktat någon som varit äldre än 2 år.
Titel: SV: Max ålder vid slakt?
Skrivet av: Skiftestads skrivet 21 mar-11 kl 13:09
Det låter som om katten må nöya seg med the leftovers  ;D

Må bara ordna så jag inte vet vem som är vem. Att äta djur man har haft 2 år är lite svårare enn att äta ungdjur som var tenkt som kött från början..
(Nybörjarsjälvhushållar  :-[)
Titel: SV: Max ålder vid slakt?
Skrivet av: Gösta skrivet 24 mar-11 kl 15:48
Slakterier vill inte ha djur som är äldre än 10 månader. Detta beroende på att tillagningstiden blir längre på äldre djur.
Om slakteriet säljer 50 klubbor till krogen så ska dessa vara klara samtidigt. Är det då 8 klubbor som kommer från gamla djur är dess inte klara och då blir restaurangkunden ledsen i ansiktet.
Finns dock ingen övre åldersgräns för köttet som maträtt.
Gösta
Titel: SV: Max ålder vid slakt?
Skrivet av: Attes matte skrivet 24 mar-11 kl 16:34
Just på grund av tillagningstid/sätt så brukar jag märka köttet med "äldre" eller "yngre" innan det åker in i frysen. Då har jag lite koll på vad jag kan göra med olika bitar.  :)
Jag kommer att göra samma med höns/kyckling framöver. (Om nu dom små kräken kan börja ägga ordentligt...  ::) )

/Sara
Titel: SV: Max ålder vid slakt?
Skrivet av: cejasmatte skrivet 25 mar-11 kl 14:26
Här gör vi så att är vi tveksamma så maler vi köttet. Kanske inte så praktiskt om man ska slakta ett enstaka djur, men i alla fall. Måste ju erkänna att färs på kanin är suveränt, och ffa så otroligt användbart! Går att krydda upp och göra i princip vilken rätt som helst på.
Titel: SV: Max ålder vid slakt?
Skrivet av: Skiftestads skrivet 25 mar-11 kl 21:14
Tack for svar alla :)