Alternativ.nu

Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Kerstin Linnea skrivet 21 jul-06 kl 17:17

Titel: järngryta..
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 21 jul-06 kl 17:17
Hej , jag tog fram min gamla järngryta ur skåpet ida (har inte använt den på två år) och den är full med något som ser ut som en bärnstenfärgad västska eller något...Det är segt som sirap och kletar värre än något jag någonsin stött på....Det lämnar fläckar efter sig och går inte att skura bort :-\
Kan jag få rent den eller är den bara att kasta /återvinna... ???
Vad är det som hänt ???
Titel: Re:järngryta..
Skrivet av: Vitis skrivet 21 jul-06 kl 17:49
En järngryta behöver du aldrig slänga, om den inte är genomrostad vill säga.

Det klistriga är nog (gissar lite ... har haft liknande i min gamla stekpanna) gammalt fett odyl. som bränt fast men rinner ner sakta om man ger det tillräckligt med tid. Som sagt, det är superklistrigt och inget verkar lösa upp det ...

Jag fick bort det genom att steka pannkakor i den (värme + nytt fett löste upp det) ... slängde de första pannkakorna men sen var den som ny igen.

Prova att koka vatten i den, evt. med diskmedel. Funkar inte det så tvätta den med lut (enl. tips om bästa avfettningen i en annan tråd) och skölj den sen noga fler gånger.

När du fått den ren smörj in den noga med matolja och torka torrt med en trasa. Smörjer du inte in den så kommer den att rosta.

Kolla tråden om att "Avfetta gammalt ingrott kök" ... tror den låg under Övrigt/Hushåll. Där fanns massa info om att ta bort gamla ingrodda fettavlagringar.



Titel: Re:järngryta..
Skrivet av: Fred skrivet 21 jul-06 kl 18:06
Nej koka absolut inte in diskmedel eller något fettlösande i järnet.

Bränn hellre bort det med en gasbrännare och koka sedan in matolja i den.

Järn och fett trivs ihop, diskmedel och järn gör det inte
Titel: Re:järngryta..
Skrivet av: Vitis skrivet 21 jul-06 kl 18:17
Tack för lektionen Fred !!! Jag tar tillbaks mitt råd.  :-X

Som sagt, jag fick bort "kletet" genom att steka med smör i pannan ... varmt fett löser upp gammalt kletigt fett.

Titel: Re:järngryta..
Skrivet av: Fred skrivet 21 jul-06 kl 18:41
Tack för lektionen Fred !!! Jag tar tillbaks mitt råd.  :-X

Som sagt, jag fick bort "kletet" genom att steka med smör i pannan ... varmt fett löser upp gammalt kletigt fett.


Det är helt ok...och ditt råd att steka bort gamla rester är mycket bra.

Gamla järngrytor och pannor är underbara mattillredningsredskap (särskillt gjutjärnsgrytor), men folk diskar ihjäl dem.
Vad dom behöver är precis som du skriver hett fett. Är de riktigt illa behandlade så kan torrupphettning och stålborstning följt av indränkning av fett råda bot på det.