Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Jenny på Björkkulla skrivet 02 feb-11 kl 12:02

Titel: Slaktad men hur länge hänga?
Skrivet av: Jenny på Björkkulla skrivet 02 feb-11 kl 12:02
Slaktdags här med. Baggen har börjat ta för sig lite för mycket. Nu är det äntligen några plusgrader så att kroppen kan hänga ett tag.
Kapar din tråd litet Okki, sorry!
Hur gammal är din bagge? Hur länge tänker du låta den hänga? Vår bagge är född i maj-10 och vi fick höra av en "riktig" fårbonde att det skulle räcka att hänga den ett dygn innan styckning och att man sen kunde låta bitarna hänga. Låter det galet? Anledningen till att vi vill låta hänga hela baggen så kort stund som möjligt är att vi har proffshjälp här för slakten (vår första) och om det räcker  med ett dygn så kan vi få proffshjälp med styckningen också.
Titel: SV: Slaktad men hur länge hänga?
Skrivet av: daniel70 skrivet 02 feb-11 kl 15:35
Jenny. Baggen är 10 månader. Lamm är mört och det räcker att kroppen hänger ett dygn. Men när jag testade i höstas att låta en hänga längre (ca 35 dygnsgrader) så blev köttet fantastiskt. Nu är det så svalt ute att kroppen lätt kan hänga en vecka. Men som sagt, det går utmärkt att stycka efter ett dygn.
Titel: SV: Slaktad men hur länge hänga?
Skrivet av: ulfg skrivet 02 feb-11 kl 16:55
Vill man ha det ultimata köttet låter man det hänga tills det blir 40-45 dygnsgrader. 2 grader x 20 dygn=40 dygnsgrader.
 4 grader x 10 dygn =40, osv. Då smälter köttet i munnen. Riktig hängmörning görs med hela kroppar. Luftigt utrymme, typ oisolerad lada. Visst kan du kanske grovstycka och hänga. Men det är så lätt att stycka ett lamm, samma som för rådjur och tar 10 min för grovstyckning. Om du grovstyckar skall det nog hänga kortare tid, kanske halva tiden. Baggkött från både lamm och får är delikat, ingen risk för "ornesmak" eller vad det heter.