Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: moppe skrivet 16 mar-11 kl 20:08

Titel: Hänga slaktkropp
Skrivet av: moppe skrivet 16 mar-11 kl 20:08
Jag tänkte låta min slaktade bagge hänga ca 40 dygnsgrader men jag tycker att köttet torkar ganska mycket, men det kanske är normalt?
Titel: SV: Hänga slaktkropp
Skrivet av: ulfg skrivet 16 mar-11 kl 20:19
Ja, det är normalt. Kallas för hängmörning. Ytskiktet skall torka. Det skall hänga torrt och svalt med mycket luftväxling, typ upphängd från en bjälke i en oisolerad lada. Med 1-3 plusgrader behöver det hänga ganska länge för att uppnå 40 plusgrader. Använd gärna en viltsäck för rådjur att svepa in kroppen i och skydda det från fåglar, mm.
Titel: SV: Hänga slaktkropp
Skrivet av: moppe skrivet 16 mar-11 kl 20:29
Ja det hänger i en lada men där kommer inte in några fåglar eller katter.
Temperaturen varierar mellan 0.5 till 5 grader så man kan nog låta det hänga till helgen? Jag slaktade i lördags.
Vad händer om temperaturen skulle gå under nolla en stund? Det har nog varit ganska nära men köttet har inte frusit.
Titel: SV: Hänga slaktkropp
Skrivet av: ulfg skrivet 17 mar-11 kl 19:32
Visst kan du låta det hänga till helgen och stycka på söndag, typ. Eller helgen därpå. Går temperaturen under 0 avstannar mörningsprocessen och vid långvarig kyla börjar köttet frysa. Hängmörning av köttet funkar bäst mellan 4 till 10 plusgrader, som man har företrädsvis vårar och höst. Under 4 plusgrader tar det så fasligt lång tid. Men lammkött är mört i sig, visst kan det räcka med att komma upp i en 30 dygnsgrader. De riktiga konnässörerna kan låta kött hänga i upp till 50 dygnsgrader. Men det gäller väl mest nöt.