Alternativ.nu

Djur => Andra fjäderfän => Kalkoner => Ämnet startat av: fauve skrivet 15 mar-11 kl 12:14

Titel: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 15 mar-11 kl 12:14
Ska ju (förhoppningsvis) bli kalkonägare i år och har då en del frågor om dessa fjäderfän..

Hur stora ytor behöver de (siktar på bronskalkoner) ha i grönyta över sommaren/hösten och hur stor yta inomhus behöver de ha över vintern?
Foder (förutom kalkonstart när de är pyttar), mängd, variation, är det som för höns ungefär?

Tänker mig spara 1 +2/3 av de ägg som kläcks här för att ha som egen avelsgrupp nästa år nämligen och ska snickra i den andra delen av lagårn nu i sommar och då är det ju bra att få rätt storlek på kalkonernas utrymme på en gång tänker jag.

Övriga tips, råd och "bra att veta"saker om just kalkoner mottages tacksamt  :)
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 15 mar-11 kl 22:05
Kalkoner trivs bäst om de kan gå fritt på sommaren (men det gör ju höns också  ;) ) Kalkonhönorna gör dock gärna reden ute, och lägger de sig att ruva där, då är dom ett lätt byte för räven... Om du ska bygga rastgård så bygg så stort du någonsin kan! Och bygg med nättak, Kalkoner kan trots sin storlek flyga upp rätt högt. Mina Stora tuppar hoppar/flyger lätt upp och sätter sig på överkanten på hönsgårdarna trots att det är 2 meter och tupparna väger över 14 kg ::)

Som det är nu har jag 3 kalkoner på 3½m2 inne och det känns OK när dom kan gå ut men i minsta laget när dom är inne hela tiden. Om jag fick bygga en "bara vara inne i ett par månader över vinter box" till min trio så skulle jag vilja ha den i storlek med en riktigt stor höstbox eller en dubbel normalbox.  Det hade Kalkonerna gillat  ;D Kalkoner tål kyla bra (tänk på att dom lever vilt i Nordamerika) så man behöver inte bygga trångt för att dom ska hålla värmen men precis som med höns är det bättre för fåglarna om det bara blir kallt och inte snorkallt å vintern  ;)

Jag ger mina kalkonstat till dom är ca 8 veckor och sedan Allfoder eller Värpfoder som hönsen får.

Förövrigt är Kalkoner skitroliga fåglar  ;D

Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 16 mar-11 kl 07:27
Ok, BC'n kan tänkas få arbeta med förrymda kalkoner i sommar då  ::) Givetvis vallas de in (om det ens går) som höns/ankor/gäss vid tidigare ålder.

Stängsla in stora ytor är inget större problem, men att näta över dem lär jag inte göra. Tänkte dock stänga in ett område som har en liten "skogsdunge" till dem när de blivit lite större så med tur så gillar de att den och håller sig där för ev. äggläggning (när börjar de lägga ägg  ???) eller så kanske man ska göra en vana av att valla in dem på kvällen? I början när de är små får de ett helt innätat hörn av trädgården med lite buskar och gräs att spatsera på.

I storleksordningen minst 6-8 kvm över vintern är alltså helt ok för 3-4 kalkoner som jag förstår det?

Ska bli lite spännande faktiskt, då jag aldrig haft kalkoner tidigare, men väl ett stort antal höns och en del löpankor..
Som kallast har det i vinter varit -6 grader inne i lagårn, det var när tempen ute låg på 30-35 minusgrader utomhus och så kallt är det inte så långa perioder tack och lov och hönsen klarade det ju utan problem så då borde även kalkonerna fixa det om det blir nån köldperiod på vintern.
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: trallallaa skrivet 16 mar-11 kl 10:30
Jag har mina kalkoner i en utebox (för hästar egentligen) och att sätta nät över utegården har inte bara med att de flyger ut att göra, skatorna käkar upp kalkonkycklingarna  :'(, det hände mig i somras, så jag ska sätta tak över en bit av deras hage ,där de kan vara då kycklingarna är små, sedan då kycklingarna är för stora för skatorna så släpper jag ut dem i resten av hagen.
Mina underbara kalkoner är väldig flykbenägna  ::) jag har jagat dem i skogen, vallat dem flera  >:D kilometer , jagat dem över åkrar,diken, brännäslor i bara t-shirt och trosor  :-X, men även i finkläder  :-X,jag har svurit över dem, hotat med yxan mm.
Allvarlig, de är lite korkade,ex: istället för att hoppa ner in i boxen 5 meter fram, så flög hönan 200m in i skogen (hon satt uppe på lastbilens tak)  :o, jag har vingklippt och även dragit av stjärtfjädrarna (råkade bli så i alla hast  :-[ ) ,de har varit överallt!!! :-X
MEN, jag tycker om dem iallafall och tänker absolut inte ge upp, någon dag ska de klara av att vara lösa på gården, om jag så ska vänta tills att de är så gamla att de nästan faller ihop  (:)!

Jag har Cröllwitzer, lite lättare än Bronce...
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 16 mar-11 kl 10:51
Låter som spännande djur.. Ska bli intressant att lära sig vart som hur jag och kalkoner är kompatibla  ;D
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: ivy skrivet 16 mar-11 kl 17:52
Jag har Cröllwitzer, lite lättare än Bronce...

Det lät spännande, skaffade nyligen Bronce så vi får väl se var de kommer hitta på, dok blir det kalkongård för deras del med tak, har annars en väldigt fjäderfä intresserad wowe de inte skulle få en lugn stund ifrån...Men fina är de på sitt egna lilla vis och attityden visar sig när jag kommer med mat har jag märkt (även om de aldrig ätit upp än sålänge)
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 16 mar-11 kl 22:29
Jag tycker det är bra att trallallaa har så busiga kalkoner så att vi får mycket att skratta åt i diverse kalkonjaktstrådar ;D ;) ;D

Själv håller jag mig med mer välartade kalkoner 8) Det har hänt 2-3 gånger sedan jag skaffade kalkoner efter flytten till detta stället för 2 år sedan att någon har varit på fel sida staketet. Då har vi förvisso drygt 2000m2 inhägnat, men staketet är bara en meter.

En av sakerna jag gillar med dem är ljudet. Tuppensgobblande jud är så mysigt  :-*
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 07 maj-11 kl 19:28
Fråga: är kalkonkycklingar normalt sett pipiga?

Har ju 2 stycken som nu blivit några dagar och gudars vad de piper  :o De huserar med MES:ar och indiska stridisar som kläcktes några dagar innan, så de har sällskap (som lär dem äta och dricka), de har värmelampa, dragfritt osv, men de piper något så in i baljans..

Normalt, eller är det något som kan vara galet??
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 07 maj-11 kl 20:18
Fråga: är kalkonkycklingar normalt sett pipiga?

Har ju 2 stycken som nu blivit några dagar och gudars vad de piper  :o De huserar med MES:ar och indiska stridisar som kläcktes några dagar innan, så de har sällskap (som lär dem äta och dricka), de har värmelampa, dragfritt osv, men de piper något så in i baljans..

Normalt, eller är det något som kan vara galet??
Kalkonkyllingar har lite andra ljud för sig  ;) Dom har ett snackljud som låter ungefär "pip pip pip" Ett trestavigt lite visslande läte med betoning på sista pipet. Det kan dom hålla på med ibland även om inget felar. Har dom för kallt eller det är något fel så blir ljudet er högt och stressat och kan ibland hänga upp sig i långa triader.

Tänk på att kalkonbebbar behöver lite varmare än kycklingar så koll att de verkligen har 37 grader under värmelampan nu i början.
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 07 maj-11 kl 20:53
Dom har ett snackljud som låter ungefär "pip pip pip" Ett trestavigt lite visslande läte med betoning på sista pipet. 

Precis så låter det  ::) Skönt att höra att det är normalt i alla fall. Nu sover de med kycklinggänget så det är tyst och skönt i köket igen  ;D
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 02 jun-11 kl 09:42
Ung tupp = ojämn befruktning  ???

Har kört 3 testomgångar kalkonägg efter min unga trio i kläckaren nu med mkt varierat resultat. Tyvärr inget som är riktigt bra  :-\

1) 50%
2) 0%
3) 25%

Ska snart lägga in omgång 4 för test, men kan det kassa resultatet bero på att tuppen är ung och inte riktigt fått kläm på "det hela" än, eller? Har sett att han uppvaktar och parar hönorna, men han kanske inte får till det riktigt än?
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: nilsegårn skrivet 02 jun-11 kl 09:49
Vet egentligen ingenting om det men våran första kull med våra ettåriga bronze gav 2 av åtta. en dog så nu har vi EN kyckling kvar!
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: ivy skrivet 02 jun-11 kl 21:23
Våra 1åriga bronce par har gett kycklingar 6 av 7ägg första kläcket och andra kläcket 5 av 6.
Grannens bronce, 2åriga ger inga befruktade ägg alls så deras pojk sköta inte sitt jobb...
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: Anette skrivet 10 jun-11 kl 14:27
Kalkonungarnas pip är ett lockljud för att hela tiden hålla koll på var mamman är och vice versa. Föder man upp dem i kläckare finns ingen mamma som svarar dem och då blir de mer pipiga. Går de med mamman naturligt piper de när de strosar omkring och mamman svarar dem hela tiden, men de är tysta i hennes närhet.

En annan intressant sak är att om man har dem frigående så vid fara ger mamman upp ett varningsläte och alla kalkonungarna sprids åt alla håll och kanter, sedan ligger de tysta och trycker någonstans tills mamman lockar fram dem igen när faran är över. Då är lockropet viktigt för de kan komma ganska långt ifrån varandra. Därför är det nästan helt omöjligt att fånga in små eller mycket unga kalkoner som kanske rymt för de håller inte ihop som hönskycklingar gör. tro mig jag har provat och det var helt hopplöst :P
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 29 jun-11 kl 10:51
Nu har nästa omgång kalkoner kläcktes nyss och kläckningen verkar ha gått bra, men 2 av kycklingarna som kläcktes igår verkar ha problem att hålla balansen  :-\

De sprattlar mest omkring (står alltså inte upp) och hamnar allt som oftast på sidan eller på rygg där de sedan ligger och sprattlar med benen.

De andra kycklingarna som kläcktes i förrgår var iofs också lite vobbliga första timmarna, men sedan fick de styrsel på sig och både stod och gick. Är det bara att ge dessa sprattlare mer tid eller är det något seriöst fel på dem så att de bara är att ta bort direkt? Vill ju inte att de ska plågas/lida i onödan liksom..
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: Linkoso skrivet 29 jun-11 kl 21:11
Jag hade en hönskyckling som ramlade på rygg under första dygnet medan de andra var "rättvända". Den rättade också till sig till dagen efter. Så håller tummarna för att dina gobblers gör likadant. =)
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 30 jun-11 kl 12:59
Det har de inte gjort än i alla fall  :-\ Mkt trist, då en av dem är röd. Den enda kycklingen som fick den färgen dessutom. Nåväl, de är pigga och så, så de får lite mer tid på sig tänker jag.
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: mymlan65 skrivet 30 jun-11 kl 15:57
Det kan ta några dagar med kalkonkycklingar om de är "felbalanserade", men det brukar rätta till sig om bara inte benen spretar....
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 30 jun-11 kl 16:28
Nej, de spretar inte, men de har som ingen riktig styrsel på sig de där 2, men ska ge dem lite mer tid då de verkar pigga och alerta i övrigt och inga direkta konstigheter syns.
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 04 jul-11 kl 10:59
Båda blev sämre, så jag avlivade dem  :-\
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 04 jul-11 kl 11:02
Båda blev sämre, så jag avlivade dem  :-\
Trist  :( men naturligtvis ett riktigt beslut om de inte blev bättre.
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 07 jul-11 kl 08:23
Nyfiket undrat: hur vanligt är det att kalkoner ruvar?

Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 07 jul-11 kl 08:31
Ca 2/3 av mina hönor har ruvat.
Titel: SV: Lite kalkonfrågor
Skrivet av: fauve skrivet 07 jul-11 kl 08:32
Ganska vanligt alltså.

Kul!  :)