Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Kabo skrivet 13 mar-11 kl 18:17
-
Jag har en "Electrolux assistent" som jag inte kommer överens med. Tyvärr har jag inte råd att skaffa någon annan så det är av nöden att jag lär mig handskas med den.
Dvs allt utom bakning fungerar utmärkt men när jag ska baka tycker jag mest att det är elände. Jag drar mig för att sätta igång.
- Mjöl flyger runt i köket och dammar ner allt
- Om jag inte står bredvid hela tiden och pillar, petar och joxar arbetas degen uppåt och fastnar i den ganska svårrengjorda armen
- Degen vill inte gå ihop, hur länge jag än kör. Jag har testat både med rulle och degkrok. Enligt bruksanvisningen ska man kunna baka med 1,5 l med lös deg eller 1 l med kraftigare men enda gången jag lyckats få en dräglig deg är när jag bakat vetebröd på bara 1/2 l degspad. Jag får alltid ta upp degen på bakbord och arbeta den kraftigt för hand.
Sonens lilla skruttmatberedare klarar i alla fall degar upp till 0,75 l degspad med bra resultat så jag tycker verkligen att det borde fungera bättre. - Kniven som ska skrapa degen från bunkens sida fladdrar mest omkring och gör knappt någon nytta.
Jag köpte en stor apparat just för att kunna baka större satser; som det är nu funderar jag på att ställa undan assistenten och bara plocka fram den för att mala och passera. Degar på en halv liter kan jag lika gärna arbeta för hand. Min förra assistent (som skar efter lång och trogen tjänst) arbetade underifrån och med den gjorde jag lätt grova matbrödsdegar på 1,5 l degspad och behövde aldrig arbeta degen på bakbord annat än för att forma bröd.
Ska det vara så här?
Finns det några tricks man kan lära sig?
-
Jag har en Electrolux och känner inte alls igen den i beskrivningen av din..
Jag bakade mycket med rulle förut, men har nu helt övergått till degkroken och har aldrig problem med att det skvätter mjöl eller att det fastnar.
Går den ojämnt? Låter den konstigt?
Jag bakar sällan med mindre än en liter och får bra degar. Jag tycker att det låter som att något är fel med din assistent.
-
Oj vilken tur! När jag såg rubriken under "nya inlägg" så trodde jag att det var någon som inte kom överens med sin personliga assistent. Så ohyggligt ledsamt tänkte jag! :-[ ;D
-
Eftersom den fungerar utmärkt till att mala, passera osv tror jag inte det är nåt fel på motorn i allla fall.
Vad skulle i övrigt kunna vara fel?
Skulle nån kunna vara snäll och beskriva steg för steg hur man gör. Jag kanske gör nåt alldeles avigt bara för att jag är van vid en annan maskin.
-
Jag använder sällan min assistent till annat än att baka, men passering m.m. görs väl i uttaget på sidan? Kan det vara något fel i den del som snurrar degbunken? Eller sitter armen löst på något sätt?
Det är ju inte så många moment:
Du sätter fast degkroken (eller rulle + skrapa) i armen och i hålet på sidan.
Blanda jäst o degvätska och starta maskinen.
Det finns två reglage, ett som reglerar hastigheten och ett som har lite olika lägen med timer o annat. Min maskin har inga siffror kvar på nåt reglage... :) så jag kan inte riktigt säga vad de skall stå på.
-
Trodde oxå det var personlig assistent det rörde sig om först ;D..... men oj vad jag känner igen mig.... det tog ett bra tag innan jag kom underfund med den här apparaten :P Nu känner jag mg rustad för lite goda råd ;)
Jag bakar oftast på en liter eller lite drygt. Jag har i allt degspad och flytande som ska i först och sätter hastighets-ratten på bara den enkla strecken. Sedan har jag succesivt i mjölet och kanske att jag har i hälften till 2 tredjedelar av mjölet så länge jag har alla tre redskapen i bunken. När man har en ganska tjock smet låter jag maskinen arbeta länge. 10-15 min. sedan har jag i lite mer mjöl.... men bara såpass att det blir lätt att göra rent den där snurrgrejjen. Nästa steg är att ta loss den snurrande och jag har då bara degkroken kvar när jag har i resterande mjöl. Då har jag i mjäl så att degen samlar sig i en klump. Sedan tar jag ur alla redskap och låter degen jäsa. Thats it ;)
Lycka till.
Nån annan hann före, men jag postar ändå....
-
Oj vilken tur! När jag såg rubriken under "nya inlägg" så trodde jag att det var någon som inte kom överens med sin personliga assistent. Så ohyggligt ledsamt tänkte jag! :-[ ;D
Samma här ;D ;D
Älska eller hata assistenten :-[
Nu råkar det sig vara så att jag bakar nästan dagligen med en sådan "assistent" så mitt råd är efter som jag känner igen problemet.
Kniven är ett stort problem ..känns för "lätt" så den måste man trycka mot bunkens kant
Börja på riktigt låg hastighet . Det är hastigheten som gäller i alla momenten
Ha rekomenderad vätska häll i mindre mjöl än rekomenderat i recept och öka hastigheten efter hand. Fyll på resterande mjölet på kanten och (du måste tyvärr vara med och styra) tryck på kniven några gånger mot kanten. Ofta behöver man inte lika mycket mjöl som i receptet. jag fyller på med mera mjöl på bakbordet
använder mindre mjöl än som står i recepten med bra resultat och låter assistenten gå lite längre
Har bakat 2-4 limpor 2-3 ggr veck i snart 30 år med mina "assistenter" då jag vägrar betala 20-25 kr limpan arbetstiden är 5 min + jäsning 50min till 11/2 tim + ugn 40-50 min från kall ugn c:a 5 kr för flera limpor ;D Och jag hinner göra annat unde dö tiden . Rida t.ex :D
-
Jennyt: hur kan du ha tre redskap i bunken? Har du både krok, skrapa och rulle?
Våra assistenter kanske inte ser lika ut, men jag förstår inte hur du får plats med tre... ??? När jag har i min krok, så sitter den i både armen och sidan, så det finns ingen plats för varken skrapa eller rulle.
-
Jag gör nog fel, men tycker att det funkar bra.... när rullen är i, så sitter ju självklart armen fast i den och då får degkroken vara fri.... och när jag tar ur rullen, så sätter jag fast degkroken i armen ;) På min finns det bara ett, steglöst reglage....
.... håller med (vem det nu var) om att jag aldrig har i så mycket mjöl som i recept ( när jag sist läste ett ::) ) och jag tycker oxå det låter som om du har en för hög hastighet om det yr mjöl i halva köket....men det låter som något mina barn skulle uppskatta ;D
Hoppas du kommer få koll på assistenten.... jag är tom. kär i min numera :-[
-
@mille. Jo det är samma uttag för kvarnen och bunken. Man tippar ju omkull den när man ska mala.
@jenny: ska prova att ha både rulle och krok i, kanske är detta den förlösande faktorn.
Jag överdrev nog lite med att mjölet yr i hela köket. Men ett fint mjölpuder på allt i apparatens närhet är det och jag brukar köra på lägsta medan jag blandar in mjölet.
" Jag fyller på med mera mjöl på bakbordet"
Det betyder alltså att man måste upp ock knåda på bakbordet?
Det kanske inte är meningen att man ska slippa. :(
Så här gjorde jag förr med min gamla matberedare: Alla ingredienser som skulle vara med ner i skålen, ordningen man tillsatte dem spelade ingen roll. På med locket. Startade appararen och körde på lägsta hastighet tills degen gått ihop, brukade ta 1-3 minuter, höjd hastighet och knåda tills det är klart. Like olika beroende på mjöl. Under tiden den knådar spelade ja Snood på datorn
Tömde upp på bakbord (ingen knådning) Forma de bröd jag ville.
Så här gör jag nu:
Tömmer i det våta samt ungefär 2/3 av mjölet. Låter maskinen gå på lägsta hastighet samtidigt som jag försöker hålla kniven mot kanten och kollar att degen inte börjar vandra uppåt. För armen med rullen fram och tillbaka för att hjälpa till att blanda. efter 3-5 min har det blandat sig även om det inte börjat släppa degbunken. Höjer hastigheten men står kvar och hjälper till. (inget Snood) Knådar 10-15 min kanske sen tar jag upp det på bakbordet och knådar ännu mer med mer mjöl ev..
-
Har en Elekrolux assistent.
Bakar bröd såhär:
All vätska som ska användas i. Tar en visp och vispar ut jästen tillsammans med ev. socker och salt i degvätskan. (Alltså en helt vanlig visp, manuellt). Med samma visp vispar jag i mjöl, tills det blir så tjockt att det inte går att använda visp längre.
Sen startar jag maskinen på LÄGSTA hastigheten, med degkrok och skrapa/kniv monterad. Degkroken ska vara låst i mitten av bunken, inte vid sidan.
Sen häller jag föriktigt i resten av allt mjöl efter hand, kan behöva petas lite.
När degen gått ihop tar jag bort skrapan/kniven och sätter maskinen på nästan maxhastighet och på timer. Sen går jag därifrån, och när maskinen stannat har jag en finfin deg, oavsett om jag bakar på 0,5 liter eller 2 liter.
-
Jennyt: Då förstår jag hur du gör med krok + rulle, fast du skrev att du hade tre? Har du kniven också, och hur?
Kabo: Då är jag med på hur du gör när du passerar, jag har knappt gjort det och har dålig koll...
Jag bakar sällan med kniv+rulle numera, mest för att min rulle börjar luckra upp sig och är så svårdiskad... Men jag upplevde aldrig att jag behövde hålla i kniven? Jag har en gammal assistent, från 60- eller 70-talet. Jag kör på medelhög hastighet men har kanske i mer mjöl än vad ni har. Kör länge och ser till att degen har släppt kanterna och är blank. Jag brukar inte behöva knåda, utan formar bröden direkt och tar ibland i lite mjöl om det behövs.
Jag vet inte vad jag skulle göra utan assistenten, så den är helt klart älskad i mitt hushålle... :) :-[
-
Bidrar med en bild på min assistent med monterad degkrok samt resterna av dagens bullbak.... ;)
-
Tack för alla tips.
En sak tror jag att jag lärt mig: Man bör arbeta in mjölet efterhand. Det ska testas. Jag ska också testa att ha både rulle och krok.
När limpslukaren bodde hemma brukade jag baka ett bröd där man tömde en påse rågsikt, 1 finsmulat jästpaket och 1,2 l vatten i bunken och sen lät den gå tills det var klart. På det sättet verkar ingen elekctrolux ägare baka. Jag måste vänja mig vid nya rutiner.
-
;D Jo då... Bara vänd på det Vätska -jäst - mjöl försiktigt och jag har sedan lämnat assistenten gående över 10 -20 min( ofta för ett annat ärende på gården Typ : ta in ägg eller fylla på vatten till lammen >:D jag tvättar händerna i mellan)
Jag använder enbart rullen har inte riktigt hittat tekniken med degkrok.Tycker det blir mycket spill. Med "tyngre" som rågsikt´s mjöl behöver du ännu mindre om du låter maskinen gå längre bankar den till en riktigt smidig deg
-
Jag har en Bosch (tror jag den heter) inga rullar eller knivar, bara trearmad krok i mitten av botten. Jag har aldrig haft några problem med den, men jag har hört så många säga att Electrluxassistenten ska vara så bra, så jag tänkte köpa en sån när min lägger ner vilket väl borde hända så mycket som jag bakar. Men efter vad jag har hört här får det nog bli en ny bosch igen istället, det där låter ju bara besvärligt....
-
.... det var väl så att mina pengar inte räckte till en med stillastående bunke och snurrande redskap :-[..... motorn måste tydligen vara så väldigt mycket starkare :(..... men när jag nu väl lärt känna min maskin så är som sagt lite kär i den..... blank och fin :-*
-
Degkrok och variabel hastighet är konstiga moderniteter i Assistent-sammanhang :)
På äldre modeller (40-60-tal) finns bara rulle + kniv, och de har en enda fast hastighet. Men det brukar fungera utmärkt! Det är viktigt att rullen verkligen ligger an mot bunkens kant så att den roterar och inte slirar. Om gummit för friktionsdriften har blivit hårt och blankt med åren kan man prova att rugga upp det med sandpapper.
-
Ska man alltid skruva fast armen eller ska den röra sig?
-
Bidrar med en bild på min assistent med monterad degkrok samt resterna av dagens bullbak.... ;)
På min är det ett mindre hål för kniven samt ett större för degkroken bredvid. det går altså bra att ha båda.
-
Jag har en mycket bra relation med min assisstent, som är av den äldre versionen utan reglerbar hastighet eller degkrok.
Jag bakar utan problem på 1-1,5 liter degspad.
Som ovan beskrivits så gör jag också alltid så att jag börjar med degvätska + jäst. (Utom då jag gör surjäst rågbröd, då börjar jag med att skålla rågmjölen i bunken, låta svalna och sedan fylla på med surdeg, nästa dag ev mer degspad + resten.)
Som andra också skrivit så häller jag också ner mjölet gradvis i degvätskan medan rullen knådar. Vad jag dock inte sett någon annan skriva (har bara snabbskummat) är att om man ställer in armen så degrullen kommer på längre avstånd från bunkens kant undviker man lättare att rullen liksom trycker upp mjöl över bunkens kant så det vispas mjöl över hela köksbänken.
Jag brukar börja med rullen helt vid kanten, börja hälla i mjöl tills jag ser att det liksom blir fara för mjölspill, då ställer jag in rullen en bit, antingen håller jag armen (assistentens alltså) med handen en stund medan jag fortfarande pytsar i mjöl med andra handen, eller så skruvar jag fast armen i ett lagom läge. Fortsätter gradvis pytsa i mer mjöl tills det är lagom. Sedan ställer jag armen i ett bra knådläge och lämnar assistenten att gå i ca 10-15 min för att degen ska bli ordentligt knådad.
Beroende på deg låter jag antingen verktygen sitta i under en jäsning för att degen ska knådas igen innan utbakning, eller så tar jag ur dem och låter degen jäsa själv i bunken.
-
Tack för tips ..... det ska jag testa nästa gång degen vandrar uppåt och in i armen.... kleeeet :P
-
På min är det ett mindre hål för kniven samt ett större för degkroken bredvid. det går altså bra att ha båda.
Då förstår jag :) Det har jag inte på min utan måste välja..
-
Ska man alltid skruva fast armen eller ska den röra sig?
Jag låter armen med rullen vara lös, håller ut den istället. När degen är blandad och har jäst en första gång, fyller jag på mer mjöl tills armen "börjar slå" alltså degen inte längre fördelar sig jämt i bunken. Då är det "lagom" mjöl till mina vanliga limpor. Då räcker det att forma bröden, de måste inte knådas. Fast oftast jäser jag degen en gång till innan jag formar degen. Då brukar jag slå ner den innan jag tar upp den, dvs sätter igång assisen och håller rullen i mitten, så inte degen rymmer över kanten.
-
Jag har en Bosch (tror jag den heter) inga rullar eller knivar, bara trearmad krok i mitten av botten. Jag har aldrig haft några problem med den, men jag har hört så många säga att Electrluxassistenten ska vara så bra, så jag tänkte köpa en sån när min lägger ner vilket väl borde hända så mycket som jag bakar. Men efter vad jag har hört här får det nog bli en ny bosch igen istället, det där låter ju bara besvärligt....
Jag har också en Bosch - funkar utmärkt, bara blanda i allt som ska med och köra 10-15 minuter. Låter jäsa i bunken, kör ned degen snabbt och bakar ut.
-
Jag tror jag börjar förstå.
När man är van vid electrolux är man också van vid att tänka på ordning, mängder och hastighet samt att man inte förväntar sig att den ska sköta sig själv från början. Har man bara fått till degen så gör den ett bra knådjobb.
Jag har testat nu att köra i mjölet gradvis och det fungerar utmärkt. Den sparar arbete men inte tid i samma grad eftersom man måste vara med mer aktiv i processen.
Det finns ju fördelar också. Jag behöver inte tänka på packningar eller kolla om bunken är tät om jag gör blöta fördegar; med boschen gjorde jag nästan alltid det i separat skål för säkerhets skull.
Och som sagt; alla övriga tillbehör är kanon. Bättre kvarn och bättre passerapparat. Följde dessutom med mixer och citruspress som jag inte använder så ofta men dom fungerar bra.
Jag hade fattat att den behövde längre tid för att knåda men inte att man måste blanda degen på ett visst sätt. Hade jag vetat då vad jag vet nu hade det blivit en ny Bosch men nu får jag helt enkelt lära mig tekniken med electrolux.
Jag tror jag fått kläm på det nu och vi ska nog kunna samarbeta även om jag också i fortsättningen kommer att tycka det är onödigt omständigt.
-
Jag har också en Bosch - funkar utmärkt, bara blanda i allt som ska med och köra 10-15 minuter. Låter jäsa i bunken, kör ned degen snabbt och bakar ut.
Precis så jag gör också. Den sköter sig själv så man kan göra annat medan den knådar!
Det finns ju fördelar också. Jag behöver inte tänka på packningar eller kolla om bunken är tät om jag gör blöta fördegar; med boschen gjorde jag nästan alltid det i separat skål för säkerhets skull.
Jag har aldrig varit med om att min har läckt. Jag börjar alltid med jäst och degvätska, ev surdeg etc, och då är det ju slabbigt, men det har aldrig läckt ut något. Då är min ändå, ja vad kan den vara, tio år och den går säkert ett par gånger i veckan.
-
Jag har aldrig varit med om att min har läckt. Jag börjar alltid med jäst och degvätska, ev surdeg etc, och då är det ju slabbigt, men det har aldrig läckt ut något. Då är min ändå, ja vad kan den vara, tio år och den går säkert ett par gånger i veckan.
Samma här :)
-
Min Bosch var nog 20-25 år. Jag bytte ut packningen en gång. Men den hade tyvärr en tendens att läcka lite i alla fall om jag lämnade en pankakssmettjock fördeg över natten eller ett dygn. Inte något större läckage men jag misstänker att det var det som tillslut fick den att ge upp.
-
Kunde inte hittat en bättre passande länk till mitt förhållande till Electroluxen! Jag är så besviken, trodde att det skulle vara en rejäl apparat. Visst, den är bra på att mala och passera men det var mammas gamla Bosch också. OCH! Den kunde göra en bröddeg medans man gjorde nåt helt annat. Här ska man stå och peta och peta och passa och mixtra och ÄNDÅ inte bli riktigt nöjd. Man bakar ju oftare än man maler kött liksom..... Så alltså är det lite lite mjöl åt gången som gäller...?
Inte kan man använda både vinge och rulle väl? Har aldrig testat rullen men vingen blir jag galen på. I vilket läge är det bäst (eller åtminstone minst dåligt) att skruva fast den på? Jag har inte hittat nåt bra läge nånstans nämligen. >:(
-
För mig som aldrig övervägt bosch är det helt obegripligt att ni tänker att ni ska hälla i allt mjöl från början. Då har ni ju ingen som helst kontroll över degkonsistensen... Eller menar ni att ni bakar efter exakta recept och MÄTER alla ingredienser? :o Hur mycket extra jobb och disk blir det? o:)
-
Jag bakade mycket på " en påse mjöl" Då behövde man inte väga eller mäta.
Men det handlar inte om att man måste pytsa i allt på en gång utan mer om att man kunde göra det när man bakade välbeprövade, invanda recept. Det gick ju alldeles utmärkt att börja med vätskan och ha i mjöl på känn efterhand om man ville det
Eftersom den hade lock behövde man inte fundera på att mjöl for omkring.
Om jag exempelvis bakar på 1 l degspad vet jag ju att det kommer att gå åt minst 1,5 l mjöl. Jag behöver inte mäta eller väga för att tillsätta ungefär 1,5 liter; det har år av erfarenhet lärt mig känna igen. Med Boschen kunde jag pytsa i det mjöl jag var säker på att minst skulle till, allt på en gång, men med Electroluxen måste jag smådutta även i det fallet.
Jag har hela tiden försökt få till degar på samma sätt som tidigare men nu förstår jag ju att det inte funkar så.
-
För mig som aldrig övervägt bosch är det helt obegripligt att ni tänker att ni ska hälla i allt mjöl från början. Då har ni ju ingen som helst kontroll över degkonsistensen... Eller menar ni att ni bakar efter exakta recept och MÄTER alla ingredienser? :o Hur mycket extra jobb och disk blir det? o:)
Bakningssjälsfrände!!! Äntligen!!!
-
Jag bakade mycket på " en påse mjöl" Då behövde man inte väga eller mäta.
Men det handlar inte om att man måste pytsa i allt på en gång utan mer om att man kunde göra det när man bakade välbeprövade, invanda recept. Det gick ju alldeles utmärkt att börja med vätskan och ha i mjöl på känn efterhand om man ville det
Eftersom den hade lock behövde man inte fundera på att mjöl for omkring.
Jag har hela tiden försökt få till degar på samma sätt som tidigare men nu förstår jag ju att det inte funkar så.
Jag förstår, alltid jobbigt att tvingas ändra välfungerande vanor. :-\
Bakningssjälsfrände!!! Äntligen!!!
:-*
-
Har också tyckt det verkar enklare att blanda för hand... men jag ska nog testa. Det blir ju tungt att röra degar över 1 liter... Jag blev lite besviken på apparaten, trodde den liksom var till för att baka med. Men som tur var har vi inte köpt den själva utan den var en födelsedagspresent till maken...
-
Jag har ju som sagt en Bosch, och jag häller verkligen inte i allt mjöl på en gång. Det går ju inte. Jag har t ex försökt baka efter Jan Hedhs brödrecept, där man mäter allting, ner på minsta gram. Men mjöl uppför sig ju väldigt olika beroende på hur färskt det är och sånt. Man vill ju inte ta i mer mjöl än nödvändigt, för då blir ju degen - och brödet, bara stabbigt.
Men när allt är i ska ju degen helst bearbetas 10-20 minuter för att bli bra och då kan man gå och göra något helt annat med Boschen och det är det jag förstår på de här inläggen att man inte kan göra med Electroluxassistenten där man måste stå och peta ner degen allteftersom? Eller fattar jag fel?
-
Du fattar fel ;D.... om man inte haft i för mycket mjöl och verktygen är rätt inställda behöver man inte peta ner degen ;)
-
Jag står inte heller och petar i mina degar.
Blandar först degvätska, sedan i med det grova mjölet samt salt och vad det nu skall vara i. Därefter häller jag i det fina mjölet, ganska mycket på en gång men inte allt. Häller sedan i mer mjöl tills degen är bra. Låter assistenten gå i ung. 10 minuter och då behöver jag inte passa den.
-
Jag har ju som sagt en Bosch, och jag häller verkligen inte i allt mjöl på en gång. Det går ju inte. Jag har t ex försökt baka efter Jan Hedhs brödrecept, där man mäter allting, ner på minsta gram.
Min erfarenhet av Heds recept är att det är för mycket mjöl i varenda ett. :)
-
Min erfarenhet av Heds recept är att det är för mycket mjöl i varenda ett. :)
Min med, rätt rejält mycket för mycket mjöl!
Dessutom blir de s k polisharna degar med de mjölmängderna.
Jag har gjort om rätt mycket i hans recept för att få dem att passa mig, mitt mjöl och min bosch. Men då blev det bra! Jag har t ex gjort om receptet på 'Italienare' till frallor, de blir supergoda!
-
Jag står inte heller och petar i mina degar.
Blandar först degvätska, sedan i med det grova mjölet samt salt och vad det nu skall vara i. Därefter häller jag i det fina mjölet, ganska mycket på en gång men inte allt. Häller sedan i mer mjöl tills degen är bra. Låter assistenten gå i ung. 10 minuter och då behöver jag inte passa den.
Om jag gör som du beskriver har jag ett fint mjöldamm på allt i apparatens närhet, trots att jag kör på lägsta hastighet, dessutom får jag stå bredvid och dra armen fram och tillbaka för att allt ska blandas.
Om jag däremot pytsar i mjölet lite i taget slipper jag mjöldammet men får arbeta lika mycket med armen.
Med min gamla apparat skulle jag haft i degvätskam, det grova mjölet, övriga ingredienser samt den större delen av det fina mjölet i ett moment. Kört apparaten en stund och kollat om det behövdes mer mjöl.
-
Jag har också en Bosch - funkar utmärkt, bara blanda i allt som ska med och köra 10-15 minuter. Låter jäsa i bunken, kör ned degen snabbt och bakar ut.
Jag har också en Bosch och mäter eller väger allt mjöl när jag bakar. o:) Beroende på recept så tillsätts ibland något under tiden. Oftast bara salt. Men, bra att den kan stå och knåda i en 15-20 min medans man gör annat. Dock en stor nackdel med Boschen. Jag som bakar en del bastanta bröd på nästan rent rågmjöl och 1 liter degvätska och blir degen så tung och slår i plastlocket så att det slagits sönder i hålen man fäster det med. Två lock har gått sönder och ett nytt kostar. >:( Så när jag kör riktigt tunga degar måste jag vakta eller lägga på något tungt. Har provat med gjutjärnsgryta men, risken är att den trillar av. ::) Annars är det fiffigt med locken att man slipper yrande mjöl. Så jag fattar inte varför de tillverkar det av skitplast rent ut sagt.
Eftersom jag är inne på min andra Bosch så har jag två uppsättningar degskålar och på den äldsta som väl är en 15 år drygt så har packningen blivit dålig och den kan lägga vid tunna degvätskor. Men, den nya som är typ 4 år gammal håller den tätt.
-
För mig som aldrig övervägt bosch är det helt obegripligt att ni tänker att ni ska hälla i allt mjöl från början. Då har ni ju ingen som helst kontroll över degkonsistensen... Eller menar ni att ni bakar efter exakta recept och MÄTER alla ingredienser? :o Hur mycket extra jobb och disk blir det? o:)
Jag mäter bara degvätskan, resten går på känn. Men på nåt sätt brukar jag kunna hälla i precis lagom mycket mjöl ändå - jag häller på snabbt tills det börjar se okladdigt ut. Sen pytsar jag försiktigt i lite till tills det ser bra ut.
Svårt att förklara, jag antar att det är rutin och 30-40 års brödbakning som är hemligheten...
-
Yes!!! Det funkar!!! :)
Med alla tre redskapen i går det toppen. Lite klurigt bara att lista ut hur de ska sitta. Degen går nu. Iofs en ganska lös deg och då vi mal mjölet så hällde jag i en halvliter i taget, eftersom det blev färdigmalt. Inte dammade det särskillt heller :)
Tack! Nu kan jag våga mig på lite större degar!!!
-
Gott att höra :D
-
Jag och assistenten har efter moget övervägande beslutat att bli särbos :)
Fick tag på en begagnad bosch till förmånligt pris. Alla mina gamla tillbehör passar om jag vill och nu har jag dessutom två bunkar vid behov. Electroluxen får bo i förrådet och kommer fram när jag ska mala kött eller passera äppelmos för där är den bättre.
Nu ska jag bara jaga en passande grönsaksskärare så kan även matberedaren få avsluta sin tjänst hos mig.