Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: sussi64 skrivet 09 mar-11 kl 17:29
-
Hej
Jag har provat att baka knäckebröd men jag tyckte inte att det blev riktigt bra med det recept jag har.
Är det någon som har ett beprövat recept att dela med sig av?
Gärna flera stycken:)
-
Jag har bakat knäckebröd från ett recept i Martin Johansson Surdegsbröd. Det bliur riktigt bra.
-
Har du lust att skriva ner receptet? :D
-
;D Här kommer ett recept, som det blir goda bröd av, men ska återkomma med ytterligare ett jättegammalt recept som jag inte hittar just nu!
Men ska leta som en tok, säkert har jag lagt det nånstans där jag skulle komma ihåg det lätt!?!?!?!
Knäckebröd ca 20 st i ugn 275 grader.
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1,5 tsk salt
2 msk kummin grovkrossat
100 gr rumsvarmt smör eller marg.
11 dl grovt rågmjöl
ca 4 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke, häll vattnet över, tillsätt salt och kummin, rör om tills jästen löst sig. klicka i matfettet.
Arbeta in rågmjöl och knåda degen kraftigt. Strö över lite rågsikt.
Låt allt jäsa under duk 1 timme. :)
Ta upp degen, arbeta in rågsikten, dela den i 20 bitar och med kruskavel kavlar ut till ca 20 cm i diameter,
ta ut runda hål i mitten, sätt in 2 plåtar åt gången (bakpappersklädda) grädda 5-8 min, byt plats efter halva tiden,
om du inte har varmluftsugn, går även bra i en hederlig vedeldat bakugn, eller platta!
Har gjort detta nåra gånger och det är helt ok.
Kersthin
-
Tack snälla för att du delade med dig av receptet :D
Det ska jag testa!!!!
-
Salta knäcket 275 grader i 5 min
50 gr jäst
5 dl vatten
100 gr smör
1 msk salt
1 msk sirap
10 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet. Blanda alla ingr. Spar lite vetemjöl. Låt jäsa en timme.
Dela degen i ca 25 delar. Rulla till en boll och kavla ut 20 cm diamet, kavla ett par tag med kruskavel, ev. hål i mitten.
Grädda på bakpapper, kallna på galler (4 på varje plåt)
Lycka till, Veronica