Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Vargr skrivet 09 mar-11 kl 09:59
-
Hei,
det skal være mulig å oppbevare egg et års tid i kjøleskapet med ganske godt resultat. En del vann fordamper, så eggene blir lettere.
I fjor prøvde jeg å kjellerlagre egg etter at jeg smurte dem inn med litt smør (Gammelt kjerringråd). Fettstoffene tetter porene og skal bevare eggene bedre. Men hos meg mugnet de, og mugget slo inn og misfarget eggehviten.
Er det noen som har bedre erfaringer? Vannglass (natriumsilikat, SiO2*Na2O) skal visst også fungere, men er ikke lett å få tak i her i Norge. Selges det over disk i Sverige?
-
Hej,jag har arbetat på tankfartyg.
Vi provianterade för långa tider till sjöss,äggen förvarades i kylrum vi vände dom varje dag.
Det var inget fel på dom som var 4 1/2 mån gamla... :)
-
I stället för smör kan man lägga äggen i kalkvatten en tid , då täpps också porerna till .
Vattenglas är det klassiska , men påverkar äggen vid tillagningen .
Att förvara äggen under längre period i kalkvatten kan ge samma problem som vattenglaset , men även en smakförändring .
Att förvara ägg i aska ett annat gammalt knep , som ger dålig smak till äggen efter en tid .
Andra fuktighetsbevarande medel som sågspån , torv osv
Att bara förvara på hylla och vända dem regelbundet
Att linda in i tidningspapper på hylla och vända regelbundet .
Det sista förslaget har visat sig väl så bra som något av de övriga , med kemikalier inblandat .
-
Takk for infoen zeina og esten. :D 4 -5 måneder er altså lett å få til, problemet med lenger lagring er smak fra hjelpestoffene.