Alternativ.nu
Djur => Får => Utfodring av får => Ämnet startat av: vallar-elin skrivet 06 mar-11 kl 19:19
-
Ja jag har fått inse att vårt eget hö inte kommer att räcka hela våren och letar nu efter försäljare av ensilagebalar och har troligen hittat nu. Men jag har inte så stor kunskap när det kommer till ensilage och hösilage.
Vår plan var att försöka hitta så torrt ensilage/hösilage som möjligt. Eftersom vi bor i norr har vi lite vinter och kyla kvar, men det känns som att ju torrare balarna är desto längre håller de, eller är det bara inbillning? :)
Hur som helst har vi 10 får som vi antingen kommer att ge fri tillgång till balen, eller utfodra inne i foderränna, som vi har gjort med höet under vintern.
Hur länge kan jag räkan att en bal räcker?
Hinner den bli dålig?
Skall fåren ha en mindre tillgång till torrt hösilage än fuktigt ensilage?
Tackasm för alla svar jag kan få :)
-
Hej,
Räkna med dubbelt så mycket ensilage som hö. Jag brukar räkna 2 kilo hö eller 4-5 kilo ensilage per dag och tacka. Då brukar vårt ensilage ligga runt 50-55% ts.
Min erfarenhet är att fåren tycker bättre om ett ensilage som är lite fuktigare och så länge det är kallt så håller ensilaget länge. Vi har drygt 60 djur och gör av med 4 storbalar i veckan.
-
Jag ger ensilage.Har 12st nu i hagen som äter av detta.använder en rund foderhäck.1 bal räcker ca 10 dagar
-
Jag har haft 12-13 får hela vintern och de har ätit upp en storbal (torrt) hö på precis 2 veckor. Då är det en del svinn i det, sånt som ratas. De har haft så gott som fri tillgång, jag har fyllt på i en stor foderhäck varje dag. När det är så här kallt håller höet sig bra.
-
. När det är så här kallt håller höet sig bra.
Hö håller sig bra även om det är 35 grader varmt...
-
Ja fast det finns väl alltid ett visst mått av fuktighet i en bal väl? Även om man upplever att det är torrt, så är det väl ändå fuktigare än löshö på en skulle.
-
Om det är hö på storbal (utan plast omkring) så är det väl samma som skull-hö eller? Bara att det är balat annorlunda.
När vi hade 15 tackor var det på håret att dom hann äta upp en ensilagebal innan den började bli dålig. Det var förstås när det var plusgrader ute. När det är kallt ute dröjer det ju längre innan ensilaget börjar ruttna.
Nu har vi 24 tackor och då går det åt en bal på ca 5-6 dagar. Fri tillgång i rundbalshäck.
-
Hö i storbal är samma som löshö på skullen. Det går inte att rulla hö, som inte är riktigt torrt, då möglar det. Man måste även förvara höbalar torrt.
-
Nu har inte jag får men häst o vi brukar säja att en bal är förstörd efter 6dagar när det är riktigt kallt o 3-4 dagar när det är milt. Efter den tiden skulle jag inte fodra med det då det "surnar"
-
Nu har inte jag får men häst o vi brukar säja att en bal är förstörd efter 6dagar när det är riktigt kallt o 3-4 dagar när det är milt. Efter den tiden skulle jag inte fodra med det då det "surnar"
Men hur kan det surna i kallgrader? Och pratar vi torrhö eller ensilage nu?
-
Nu har inte jag får men häst o vi brukar säja att en bal är förstörd efter 6dagar när det är riktigt kallt o 3-4 dagar när det är milt. Efter den tiden skulle jag inte fodra med det då det "surnar"
Låter ungefär som vi har det. Det borde ju bero på hur mycket vätska som är i ensilaget. Vi har ganska torrt, nästan hösilage, så jag lägger till 1-2 dagar på ovan inlägg.
Också:
Hö blir inte förstört om det inte kommer fukt på det. Ovan gäller alltså ensilage/hösilage.
-
Jag har häst och tio dagar klarar sig en bal hos oss, ganska torr, kanske längre men då har redan hästarna gjort slut på den den
-
Hej
Vi har 21 tackor och vår bal räcker i ca 1 vecka, vid riktigt kallt väder går det lite mer foder.
-
Men hur kan det surna i kallgrader? Och pratar vi torrhö eller ensilage nu?
Hösilage .
Direkt när man gör hål i plasten så luft kommer in så startar en prosses.
Prossesen är så klart snabbare när det är varmt men den pågår även vid kyla.
Man kan själv se o känna på lukten att hösilaget blir sämre dag för dag .
Vi märker det tydligt då vi tar in hösilage till kaninerna som bor inomhus .
Vi har bw mkt torrt hösilage av hög kvalitet .