Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Eldens Väktare skrivet 06 mar-11 kl 14:11
-
Jag har letat och letat.... utan att finna, så jag ställer frågan här om någon vet hur man konserverar (lägger in) potatis.
Jag har ingen jordkällare, men jag vill ha gammal potatis året om så jag skulle vilja "lägga" in skalad potatis och spara till sommarens potatissallader/klyftpotatis och så vidare. Jag anser att det är värt arbetet.
Läste att man kunde frysa in potatis, skall den vara förvälld då? Om nu ingen kan svara på ovanstående.
Stort tack om någon kan hjälpa mig.
-
Våran snälla granne berättade att hon kokade färskpotatis i lättsaltat vatten o dill en liten stund, sen frös hon in.
Sen tog hon fram när hon blev sugen o koka klart dom. Färskpotatis året om som hon sa.Har aldrig prövat själv dock.
-
Konservesindustrien anser at poteter er det vanskeligste å hermetisere. Industrien bruker spesielle sorter som egner seg for dette. Det er mulig, men altså svært krevende.
-
Så himla märkvärdigt är det ju nu inte... Det är ju bara att kolla i närmaste butik, så finns det glasburkar med konserverad potatis, som håller sig i åratal. Nån smaksensation är dom väl inte direkt, dock. Dom är väl såvitt jag minns lätt förvällda och inlagda i vatten med lite salt och askorbinsyra. Syran är ju för att hålla färgen, och det är lite individuellt på sorter, huruvida dom behöver, en del blir bruna direkt, och andra håller färgen bra, ungefär som äpplen. Sen är det ju helkonserv, i burken.
Frysta är nog godare, fryser man rå potatis så är det ju viktigt att koka dom direkt från frysen, ingen upptining innan alltså.
Annars är ju det absolut enklaste att ha sin jordkällare i bra trim, så man kan hålla nere temperaturen, då går det ju fint att förvara potatis där till augusti, och sen kommer ju de nya.
Som med allting är ju förstås förutsättningen att potatisen är frisk när man lägger in den. Inga brunrötepotatisar från land smittade med bladmögel, alltså.
-
I en gammal bok (1928) som jag har och behandlar hemkonservering finns följande recept:
"5 lit. färsk potatis, vatten, 1 rågad tsk salt till 1 lit. vatten
Potatisen bör vara jämnstor och nyss upptagen ur jorden. Den sköljes och borstas väl, men man är noga med att ej skada den innersta tunna skalhinnan. Potatisen förvälles 4-6 min. i kokande saltat vatten. Den avkyles hastigt, helst under rinnande vatten vid vattenledningen. Potatisen lägges på vida burkar och saltlag hälles över. Allra överst läggas några kvistar dill. Potatisen steriliseras vid 100 gr. Cels. i 1 tim ā 1 tim. 15 min."
I en annan bok något yngre (1966) om djupfrysning i hemmet finns följande om frysning av potatis.
"Skrapa och tvätta den färska potatisen av god sort, små jämna fasta. Låt potatisen ligga i vatten 1 tim. innan den förvälls 5-10 min. med dill. Kyl hastigt ned potatisen efter förvällningen. Förpacka och frys in så snart de fått rinna av. Lägg dill i frysförpackningen."
Har själv inte provat något av recepten.
Lasse