Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: fauve skrivet 04 mar-11 kl 08:56
-
Den är så god och enkel att göra att jag bara måste dela med mig av receptet till andra :)
2,5 kg apelsiner
1 L vatten
18 dl socker
8 tsk citronsyra
Ovan recept ger ca 3 L saftkoncentrat.
Pressa saften ur apelsinerna och spara skalhalvorna från 2 kg apelsiner.
Koka upp vattnet och när det kokat upp så ta bort pannan från plattan. Rör ner socker och citronsyra tills det löst sig. Lägg ner de urpressade apelsinhalvorna i lagen och låt det stå och dra tills lagen kallnat helt.
Häll därefter ner saften från de 2½ kg pressade apelsinerna. Plocka upp apelsinhalvorna och krama ur dem och häll därefter saften genom ett durkslag/sil så är den klar sedan.
Eftersom man inte häller upp saften på flaska medan den är het, så är ju hållbarheten kortare, men i matkällaren/svalen så håller den i alla fall tillräckligt länge för att inte hinna bli dålig innan den är uppdrucken ::) ;D
(http://i10.photobucket.com/albums/a116/Gnist/saft-1.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a116/Gnist/saft-2.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a116/Gnist/saft-3.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a116/Gnist/saft-4.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a116/Gnist/saft-5.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a116/Gnist/saft-6.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a116/Gnist/saft-7.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a116/Gnist/saft-8.jpg)
-
Måste bara prova denna saft, den måste ju gå bra att frysa.......... tack så mycket för receptet
-
Tips för de som vill frysa in saften är ju att frysa in den i 2-3 dl plastbyttor (jag brukar få köpa av lokala butiken sådana med lock på) och sedan ta en sådan burk i en tillbringare med vatten :)
-
Ännu godare apelsinsaft: Krama ur apelsiner och njut av saften. - Ge resten till ungarna.
-
Gott med apelsinjuice också, men Inte riktigt samma sak som saft dock ;)
-
18 dl SOCKER ??? / 3 Liter
Hoppas Barnen inte får det, Utan att du dricker det själv!
-
Varför skulle barnen inte få dricka saften?
Annan saft som man kokar innehåller ju i regel ½ kg socker/L avrunnen saft = ganska mycket även det, men jag antar att du inte låter dina barn dricka hemkokt saft eller äta hemkokt sylt, marmelad eller gelé då ???
*skakar på huvudet*
-
Hehe tyvärr blir det allt för tydligt hur mycket socker det man köper i affären innehåller då man tillsätter sockret själv när man gör det hemma. Jag dricker och har druckit mycket saft men tycker ändå det är lite galenskap att vräka i sig socker i de mängderna. Jag har alltid funderat över hur man gjorde sylt och saft innan sockret var så vanligt här uppe i norden... eller ja det fanns kanske inte. Kanske har sockret varit vanligt här bra mycket längre än vad jag tror...
-
Tror inte man gjorde saft som vi gör nu innan socker fanns faktiskt och om man jämför köpesaft och hemgjord saft så är nog den hemgjorda vansinnigt mycket nyttigare, förutom att den är mkt godare då såklart ;).