Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nettus skrivet 16 jul-06 kl 19:00
-
Hur länge kan man plocka rabarbern? Till midsommar? Tills de blommar? Har hört olika... Är tjocka stjälkar OK att koka saft på?
-
Jag har aldrig förstått varför rabarbern inte kan skördas efter en viss tidpunkt. Grova stjälkar delar jag i små bitar för att de lättare ska kunna kokas mjuka (till saft, kräm etc).
-
Jag skördade igår, skall iofs frysa in och koka.
men en del gjorde vi paj på och den var god.
-
Jag har aldrig förstått varför rabarbern inte kan skördas efter en viss tidpunkt. Grova stjälkar delar jag i små bitar för att de lättare ska kunna kokas mjuka (till saft, kräm etc).
Anledningen är att halten av oxalsyra stiger ju längre man kommer på säsongen. Folk med "klena" njurar ka tydligen ta skada av detta men har man normal njurfuntion är det knappast ett problem.
Dessutom är ju de första på säsongen godast ... men det kanske mest beror på att man suttit hela vintern och längtat. :)