Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Attes matte skrivet 20 feb-11 kl 15:00
-
Är det nån som har testat att odla ingefära här?
Jag såg på ett av avsnitten av "Kinas mat" hur man använde färsk ingefära (alltså inte själva roten, utan dom mjälla stjälkarna som roten skjuter ut) i wokar och i sallader, och eftersom jag är helt tokig i ingefära så skulle det vara väldigt roligt att testa att odla lite.
Hur gör man? Räcker det att sätta roten i lite jord? Hur varmt behöver den ha? Vilken sorts jord? Hur mycket näring/gödsel?
Nån som vet?
/Sara
-
Du tar bara en bit ingefära med minst 2-3 "ögon", lägger den på jord i en kruka och fyller på så mycket jord att det precis täcker inefäran. Sen vattnar du igenom jorden och ställer den varmt (20-25 grader). Vattna efter behov, inte för mycket, då ruttnar den. Efter att den rotat sig sticker blasten upp, den liknar gräs. Sen kan den stå ute i större kruka hela sommaren och till hösten skördar du. Det går också att ta in krukan och skörda efter hand. Till våren börjar du om igen på samma sätt.
-
Du tar bara en bit ingefära med minst 2-3 "ögon", lägger den på jord i en kruka och fyller på så mycket jord att det precis täcker inefäran. Sen vattnar du igenom jorden och ställer den varmt (20-25 grader). Vattna efter behov, inte för mycket, då ruttnar den. Efter att den rotat sig sticker blasten upp, den liknar gräs. Sen kan den stå ute i större kruka hela sommaren och till hösten skördar du. Det går också att ta in krukan och skörda efter hand. Till våren börjar du om igen på samma sätt.
Tack!
Kan man alltså äta "gräset" oxå, precis som tex blasten på vitlök?
/Sara
-
Vilken bra idé. Tack! Det måste jag prova. Hur gör man om man vill odla roten ? Är det mkt svårare?
-
Ingefära växer väldigt långsamt, så det är inte riktigt värt det.
-
Tack!
Kan man alltså äta "gräset" oxå, precis som tex blasten på vitlök?
/Sara
Har också testat att "pula ner" färsk ingefära som hade groddar. Jag tror inte man kan äta deet gröna, men däremot såg jag på något TV program att när de odlar det på friland (Kina eller Indien kommer inte ihåg var), så kunde de få två saker. En lång färsk grodd som bara höll sig någon vecka + då den egentliga roten som ju hpller länge om man förvarar den rätt.
Jag hade min ingefära i krukor inne och när våren kom så tog jag fram mina små ingefäror. Jag nändes inte äta de utan planterade ut de igen, för att uppföröka mitt utsäde. Ingen våldsam skörd alltså men den är ju färsk ::)
-
Köp en fin knöl ingefära o sätt i sandblandad jord som hålls lätt fuktig.
-
Tack!
Kan man alltså äta "gräset" oxå, precis som tex blasten på vitlök?
/Sara
Jag har ingen aning om man kan äta gräset/blasten, men knölen utvecklar nya knölar under jord.
-
Vilken bra idé. Tack! Det måste jag prova. Hur gör man om man vill odla roten ? Är det mkt svårare?
För att odla roten/knölen, så gör man som jag beskriver i mitt första inlägg Du tar bara en bit ingefära med minst 2-3 "ögon", lägger den på jord i en kruka och fyller på så mycket jord att det precis täcker inefäran. Sen vattnar du igenom jorden och ställer den varmt (20-25 grader). Vattna efter behov, inte för mycket, då ruttnar den. Efter att den rotat sig sticker blasten upp, den liknar gräs. Sen kan den stå ute i större kruka hela sommaren och till hösten skördar du. Det går också att ta in krukan och skörda efter hand. Till våren börjar du om igen på samma sätt.
-
Har också testat att "pula ner" färsk ingefära som hade groddar. Jag tror inte man kan äta deet gröna, men däremot såg jag på något TV program att när de odlar det på friland (Kina eller Indien kommer inte ihåg var), så kunde de få två saker. En lång färsk grodd som bara höll sig någon vecka + då den egentliga roten som ju hpller länge om man förvarar den rätt.
Jag hade min ingefära i krukor inne och när våren kom så tog jag fram mina små ingefäror. Jag nändes inte äta de utan planterade ut de igen, för att uppföröka mitt utsäde. Ingen våldsam skörd alltså men den är ju färsk ::)
Ja, det var det jag refererade till i mitt första inlägg i tråden, det färska skottet som var under jord, men inte själva knölen, utan det som sköt upp blasten ur jorden... liksom... ;)
Jag ska absolut testa att planera en rejäl ingefära-bit! Dom är ju rätt så billiga på affären, så jag kan kosta på mig att ta en med så många "ögon" som möjligt. ;)
Men är det nån som vet om den ska ha näringsrik jord, eller lite magrare? Jag tänkte att jag kunde blanda med söndersmulade kanin-pluttar i vanlig blomjord uppblandat med lite fin sand. Skulle det funka tror ni?
/Sara
-
Jahaa :-[ trodde den beskrivningen gällde för att få blast bara :) Mendåså ngt man måste prova ju. Tack.
-
Jag har en ingefära i en självvattnande kruka (går lika bra i en vanlig men i denna kruka kan jag "glömma" bort den och den suger fukt i egen takt vilket kanske är bättre än att jag vattnar ihjäl den) som jag satt för kanske ett och ett halvt år sen. Den hade fina blad under sommaren, men växte sig inte så stor som man kanske skulle önska. Bladmässigt alltså. Under vintern har jag alldeles för mörkt här, de får trips och sen vissnar bladen. Men knölarna ser fina ut och planen är att placera krukan utomhus till sommaren, på en varm och solig plats, och se vad som händer då.
/ Alba