Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: skogsråetiskogen skrivet 16 feb-11 kl 19:32

Titel: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 16 feb-11 kl 19:32
Om man har gott om mat och plats - lönar det sig då att vänta med höstlammslakten till januari - mars?
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 17 feb-11 kl 09:25
47 som läst och ingen har en aning?
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: i myllan skrivet 17 feb-11 kl 09:38
Bara de inte hunnit bli för tunga och feta
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 feb-11 kl 09:43
Mat åt fåren, eller i Din egen frys?

Ska Du sälja till slakteri, eller handlar det om att ha egen produktion av god mat?
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: vallhunden skrivet 17 feb-11 kl 10:54
Jag tycker inte att det lönar sig för mig som har gotlandsfår, eftersom jag inte får så fina skinn från vinterslaktade djur. Jag tycker också att lammen äter upp förtjänsten genom det vinterfoder som man ger dom!
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: regnpipan skrivet 17 feb-11 kl 11:02
Jag brukar slakta när jag behöver kött till frysen. Sedan jag skaffade en gammal kyl att hänga slaktkroppar spelar utetemperaturen mindre roll.

Varför gör jag så? Jag tycker det är jobbigt att slakta allt för många djur åt gången. Känna mer lätthanterligt att ta dem allt efter behov än att köra en storslakt i låt säga september.
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 17 feb-11 kl 11:30
Jag menar att skicka till slakteri efter jul (då väl priset går upp). Men ni menar alltså att de äter för mer än vad köttpriset går upp?
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: vallhunden skrivet 17 feb-11 kl 13:44
Det beror ju på vilken ras som lammen är av. Gotlandsfårslammen börjar inte växa förrän ljuset kommer tillbaka i slutet av januari.
Ett köttraslamm är ju bättre grovfoderomvandlare och behöver inte kraftfoder för att växa... Så då är det ju billigrae om man bara kan ge dom ett bra ensilage.
Sen gäller det att de inte blir feta av att gå kvar efter det att slaktmognaden uppnåtts. Alltså, när på året de är födda avgör ju det litegrann.

Det behövs mer variabler för att veta om det lönar sig, kort sagt...
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 17 feb-11 kl 15:01
Jaha....hmmm.... jag har köttras. Du antyder att de kräver mindre kraftfoder för att växa, jag som trodde det var tvärtom - att de liksom var mer "krävande".... Men ok. Är det stor risk att de blir feta på bara hö? Och om de nu klassas som feta - då är det bortkastat för då blir det sånt avdrag att man får skänka bort köttet? Alltså ska man precis hålla dem vid liv över vintern?  ;) Håhåjaja detta är inte enkelt!
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: vallhunden skrivet 17 feb-11 kl 18:36
Min erfarenhet är att köttrasdjur kan växa på enbart bete/hö/ensilage och bli feta på det, ja. Fast jag vet inte hur årstidsstyrda de är i sitt växnade ??? Kanske någon annan vet här på alternativ, som har köttras? ???

Mina Gotlandsdjur slutar att växa framemot oktober/november och börjar igen i slutet av januari när ljuset kommer tillbaka. Och de kräver kraftfoder för att få vettiga kroppar...

Jag tror att åldern på lammen spelar roll. Om de är födda sent så växer de längre innan de blir feta. Fettavdrag är 4:-/kg / fettklass. Det kan snabbt rassla upp i 8:-/kg om man inte har koll på dom :o :o Man måste väga och känna på djuren ofta!!
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 17 feb-11 kl 23:03
Min erfarenhet är att köttrasdjur kan växa på enbart bete/hö/ensilage och bli feta på det, ja. Fast jag vet inte hur årstidsstyrda de är i sitt växnade ??? Kanske någon annan vet här på alternativ, som har köttras? ???

Mina Gotlandsdjur slutar att växa framemot oktober/november och börjar igen i slutet av januari när ljuset kommer tillbaka. Och de kräver kraftfoder för att få vettiga kroppar...

Jag tror att åldern på lammen spelar roll. Om de är födda sent så växer de längre innan de blir feta. Fettavdrag är 4:-/kg / fettklass. Det kan snabbt rassla upp i 8:-/kg om man inte har koll på dom :o :o Man måste väga och känna på djuren ofta!!
Du glömde nämna att en fettklass för mycket och det finns många fettklasser dvs de ligger VÄLDIGT nära varandra gör att man missar tillägget för märkes kvalitet och ev gourmetillägg så avdraget kan i värsta fall bli runt 15 kr per kg.
Lars
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: ulfg skrivet 18 feb-11 kl 20:58
Principiellt så borde det löna sig att skjuta upp höstslakten till jan-mars, eftersom köttet börjar betalas bättre då.
Men sen tillkommer ju de andra 200 variablerna. Fettavdrag, foderkostnad, förlust för vinterskinn, mm. Men principiellt: har man inga skinn att bry sig om, gott om billig mat, gott om plats och lamm som inte fetar till sig så visst sjutton borde det väl vara smartare att skicka till slakt i februari än i december?
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: zeina66 skrivet 19 feb-11 kl 07:51
Håller med Ulfg.
Har gutar som föds i april,betar hela sommaren,får fri tillgång på hösilage from vecka 40. Inget kraftfoder. Slaktvikten ligger på ca 25 kg i februari (16-22 1:a veckan i oktober). Vet inget om fett-avdrag då jag slaktar för egen del men det är inte särskilt mkt mer fett. Har gott om foder....
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 19 feb-11 kl 19:07
Svarar själv: slaktade idag en bagge som var ett år. Aldrig fått kraftfoder. Ätit sig stor på bra hösilage, vägde ca 24 kg slaktad. Fanns inget fett på honom! Detta borde alltså funka....?
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: Rosa skrivet 20 feb-11 kl 00:50
Svarar själv: slaktade idag en bagge som var ett år. Aldrig fått kraftfoder. Ätit sig stor på bra hösilage, vägde ca 24 kg slaktad. Fanns inget fett på honom! Detta borde alltså funka....?
Beror på vilka krav du har...

För ett 24kg tunnt (O-) lamm fick man före Jul 300kr och nu 396kr.
= 96 kr för 60 dagars extra utfodring.

För ett 24kg rundare (O) lamm fick man före Jul 564kr och nu 588kr.
=24 kr för 60 dagars extra utfodring.

Ett 24 kg lamm får 2.50 kr i avdrag per kg (då det väger väger 1kg för mycket för bästa betalning)
Skulle han dessutom klassat sig som vuxet får istället för lamm hade du fått 145kr för honom.
Titel: SV: Att vänta med höstslakten
Skrivet av: siken skrivet 20 feb-11 kl 09:38
De gånger jag haft flerfödda lamm som vuxit väldigt sakta pga konkurrens om mjölken, så de kanske bara vägt 30 eller 35 kg i oktober, de har istället skickats till slakteriet i mars. Då har jag fått mycket bättre betalt, men det är ju inte så konstigt, lamm med en slaktvikt på 13 kg betalas ju knappt alls av slakterierna i oktober.
Jag tycker dock att det är lättare att få bra pris på baggar i mars, eftersom tacklammen gärna blir för feta när de utfodrats med kraftfoder hela vintern (även om de fortfarande är ganska småväxta). Klass 3+ i fett kan sänka avräkningspriset från 32 kr/kg till 17 kr/kg om man har otur.
Ett tips om man har små lamm som behöver växa till sig är: klipp dem när de stallas in i oktober! Då sätter de igång att äta mer och ökar ämnesomsättningen. På det sättet ökar med man tillväxten från oktober till mars med minst ett par extra kilo men framförallt en förbättrad klassning jämfört med om man inte klippt dem.