Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Gronavagen skrivet 16 feb-11 kl 19:18
-
Vad för mat lagar du när kassan är skral och råvarorna få? Låt oss samla våra bästa recept så man får lite inspiration nu när plånboken ekar tom.
Längtar till våren när naturen bjuder på gratis mat....
Gärna någonting gott eller åtminstonde ätligt.
-
Kokt potatis samkokt med surkål och på slutet någon god korvskiva . Dagens middag
Hembakt franskbröd med surkål på så en klutt senapssås ( går bra med felixsenapssås ) och en ostskiva på toppen , in i ugnen . Mycket godare än det låter .
Råstekt potatis med stekt lök och stekt surkål , och ett lättstekt ägg överst . Har man råd så steker man en skiva rökt bacon till .
Potatismos med senap , potatismos med libbsticka (torkad) , potatismos med lök , potatismos med havregryn , sa jag potatismos ?
Spagetti med chili sås .
-
Marockansk ärtsoppa
Skölj och blötlägg torkade gröna ärtor enligt anvisningarna på paketet.
Koka ärtorna mjuka i ca 1-1,5 timme på svag värme, det kokar lätt över.
Mosa ärtorna med potatismosstöt.
Blanda i olivolja efter smak. Det blir godare med ganska mycket olivolja.
Blanda i finhackad vitlök, salt, peppar och eventuellt paprikapulver. Koka upp igen.
Äts med pitabröd eller annat bröd.
-
Soppa.
Smör/olja i botten, halv värme, vitlök, ingefära,cayenne/chilli, gurkmeja, örtsalt.
Slå på vatten när det puttrat en stund. 15-30min senare är den klar.
Servera med creme fraich om så finnes.
Har man potatis, lök selleri, morötter går det bra att lägga i innan vattnet.
Has det fisk går det att lägga i nån minut innan "färdigdags".
Kött har jag isf bredvid.
-
Bruna bönor nästan färdigkokta, med smör och salt.
Potatismos med vitlök. Funkar kallt på knäcke.
-
Jag brukar ta det som finns hemma och koka och sen steka ägg till (för det har jag nästan alltid hemma).
Brukar se ut något sisåhär:
Koka potatis, linser, gammal vitkål, nån palsternacka och nån morot, kanske det finns lite kikärtor kvar. Ta av de buljongtärningar som kanske ligger och skräpar någonstans bakom röbetsburken.
Kan va gott att mixa det till slät soppa om man har en mixer eller bara att det är finhackat (brukar jag göra)
Krydda efter smak eller efter vad som finns :)
Helt klart ätbart om man kryddar det väl.
ägg tycker jag för övrigt är det bästa man kan ha hemma. Kostar kanske 3 kronor styck och man blir mätt på 2 kokta ( nästan)
-
Hembakt franskbröd med surkål på så en klutt senapssås ( går bra med felixsenapssås ) och en ostskiva på toppen , in i ugnen . Mycket godare än det låter .
Det där lät ju "spännande"! :o Men ska nog ta och prova det någongång, dock utan surkål, utan med ex pizzasallad (kan bara inte med surkål).
Aldrig tänkt på att krydda potatismos med olika saker...smart.
-
Ärtsoppa, med mycket lök och flera morötter. Kryddad med en näve timjan. En kryddstark korv är väldigt gott i, men absolut inte nödvändig..... det går att byta de gula ärtorna mot kikärtor, om man har det hemma. Jag tycker om när den är tjock, som en gryta och kokt alldeles för länge :P
-
Här slänger dom gärna i en näve krossat korn i ärtsoppan , så blir den inte så stri åt magen för de som har problem med det .
Potatismos med gröna ärtor , potatismos med purjolök eller annan färsk grön lök . potatismos med ost . potatismos med kapris
Insnöad på potatismos , absolut inte .
-
Bra tips Esten :D.... glömde skriva, att om man har en slatt vitt vin till övers, så är det gott i kikärtssoppan... hoppa isåfall över timjan. Då går ju portionspriset upp en del e klart o:)
-
Soppa kan man ju koka på nästan vad som helst..
Men!.. det ska tilltala 3 barnmunnar och frun..
Idag - Falukorv, stekt potatis och vita bönor (i tomatsås)..
Falukorv och vita bönor funkar fint ihop!..
Men, om det tilltalade barnen vill jag knappt svara på.. :-[
-
Grovriv potatis, salta och peppra. Forma biffar och stek i smör. Ät med lingonsylt.
Varianter: hackad gul lök i rivet, ett ägg och lite vetemjöl.
-
när jag bara hade mitt studiemedel så var sista veckan knaper milt sagt. potatis är billigt så jag gjorde en mycket förenklad soppa på tärnad potatis och mörk oxbuljong. gott om man är grymt hungrig, eller om man bara behöver äta det en dag. skitvidrigt efter en vecka...
-
När jag pluggade o levde på enbart studiebidraget brukade jag se till att ha röda linser, mjöl, jäst, kryddor, lök, vitlök, ris och ägg på lager till slutet på månaden. Linssoppa eller rice&dhal mättar, blir gott och är hyffsad proteinrikt. Vitkål är ett bra billigt nyttigt mellanmål/sallad/"frukt". Nybakad bröd med smör. Ägg i diverse varianter.
-
Tackar för alla svar hitills!
Men jag ska väl ställa upp jag också:
Löksoppa
Stek lök i fett, rör runt lite mjöl när löken fått färg och häll på buljong, smaksätt med timjan. Koka tills löken är klar.
Smaksatt ris
Blanda kokt ris med lite färskost/creme fraiche/kesella, salt och ingefära. Servera med ex några få räkor som blivit över.
-
Kul tråd! :)
Storpack, extrapriser och storkok som man fryser in i portionsförpackningar blir billigare.
Min favorit är nog förrådstömmarvecka, då låter man bli att köpa någon mat och använder istället bara det där utan märkning som ligger och skräpar längst bak i frys och skafferi. ;D
När vi vill spara så brukar vi göra ärtsoppa, kålpudding med kokt potatis, pasta med pesto och kokt ägg, kokta ägg i allmänhet, soppa på rotfrukter och vitkål, byta ut ett mål i veckan mot fil och flingor (eller havregrynsgröt), knäckebröd till maten (=mindre portioner av den dyra maten), hembakt bröd istället för köpebröd, potatis/pasta med smörstekt (eller gräddstuvad) vitkål, sill och potatis och gräddfil, linssoppa, löksoppa, vegetariskt i allmänhet.
Billiga ickevegetariska proteinkällor kan vara kycklinglår, fryst hel kyckling, fryst hel lax, tunga, hjärta. Men självklart är det betydligt billigare med bönor och linser. Använder man torkade från början så är de ju nästan gratis. ;D
Just det ja, en riktig favorit är potatis-och-purjolöks-soppa. Stek hackad purjolök lätt i smör, häll i lika mycket hackad mjölig potatis som det var purjolök från början (innan stekning), häll på vatten som precis täcker och koka tills potatisen är genomkokt. Mosa med en ballongvisp så att den blir krämig, men med klumpar. Häll i rejält med svartpeppar och salt och smält i en stor klick smör. Färdig! *mums!*
-
" Fem äro bjudna men tio komma, slå vatten i soppan och hälsa välkomna"
-
" Fem äro bjudna men tio komma, slå vatten i soppan och hälsa välkomna"
;D Dagens största skratt! Tack!
-
Jättefint citat tulpanros!
Kom på en sak till jag gör på hösten. (Smör)stekta kantareller som serveras på pressad potatis....nu vet jag vad jag ska äta imorgon, har ju faktiskt svamp i frysen.
-
Har man saltat fläsk så kan man göra Öländsk Lufsa. 2,5 kg potais som man river på så fint järn man har (egentligen är det ett speciellt järn, men det får med den finste sidan på vanligt järn), salta ev lite, beroende på hur salt fläsk, Lägg potatisen i en långpanna, på med fläsket och in i ugnen, kan väl ta sådär 30-45 min.
Löksoppa är också billig mat, behövs väl inget recept, det är bara att göra soppa på lök :D
Röda bönor i tomatsås, kan "hottas" upp med lite lök och torkad chili, värm och ät med ris.
Som någon redan tipsat Rårakor, bara riven potatis + salt som steks som biffar och lingonsylt.
Potaisbullar = potatismos stekt som biffar.
Soppa med mkt rotfrukter i blir billigt.
Öht så är all mat utdrygad med rotfrukter billig...
-
Saltsill. Strömming. Ärtsoppa. Billig, traditionell husmanskost.
-
Fast här i roslagen är strömmingen jättedyr, vilket är lite underligt... ???
-
Jag köper direkt från båten.
-
Tja några förslag som jag kan ge är:
Palt. Fint riven eller mald potatis blandas med mjöl och salt, formas till tennisstora bollar (något mindre) och kokas i saltat vatten i ca 40 minuter. Om han har råd kan man steka fläsk till. Ät med lingonsylt, smör och om man vill en klick sirap.
Billiga soppan. Skala en lök, 2 potatisar, en morot och en vitlöksklyfta. Hacka allt. Häll lite olja i en kastrull och fräs lök, vitlök samt krydda (curry eller chili brukar bli jättebra), och häll på vatten så att det väl täcker grönsakerna. Blanda gärna i lite grönsaksbuljong om ni har. Koka i ca 20 minuter. Ät med bröd. Man kan också blanda i linser eller bönor om man har. Denna soppa är mycket godare än vad ingredienslistan låter en tro.
Gröt.
pannkaka.
grönsaksbiffar. rivna rå grönsaker, eller kokta mosade (rester från grönsakssoppa brukar bli jättebra) blandas med mjöl, salt, krydda (som koriander, vitlök, curry, ingefära, chili eller annat) och eventuellt ett ägg. Stek och ät med sylt, eller cremefraiche....eller som det är.
-
Kom på: Omelett med överblivna grönsaker. Man hackar de grönsakerna man har, t.ex. lök, potatis, morot, vitkål, tomat eller annat (perfekt med överblivna halvor av grönsaker). Bara lite av varje. Stek i ganska mycket smör eller olja tills de är mjuka. Häll på några ägg uppvispade med en skvätt mjölk, salt, svartpeppar (grovmalen) och oregano. Låt stelna sakta på mycket låg värme (annars blir den svart på ena sidan och rå på den andra). Rör inte i den! Vänd när den håller ihop och stek en fin yta. Servera till bröd eller pasta.
Hmm...lite OT, men ändå: det allra bästa tipset är väl att i god tid styra upp sin ekonomi och sina matförråd så att man alltid har en liten buffert och därmed slipper tokspara på matkostnaden och endast äta vitkål med vatten en månad i sträck. Här hemma finns alltid gott om basvaror att ta till (inköpta när det är säsong och billigt, eller egenhändigt odlade/samlade/jagade) och även när jag hade extremt låg inkomst så hade jag råd att äta bra, helt enkelt för att jag planerade och prioriterade. Jag förstår att alla inte alltid har möjlighet till det här, men jag gissar på att åtminstone större delen av Sveriges befolkning har en inkomst över existensminimum.
-
Dopp i kopp är grymt gott och billigt.
Stekt sill/strömming med potatismos.
Spaghetti med linssås (lök, krossade tomater, linser)
Linscurry
Palt
Rotsakssoppa med klimp
Måste man ha kött är väl karré billigaste köttet förutom roadkill och kyckling? Det är dessutom gott, om man kör det länge länge i ugn på låg temp.
-
Idag gjorde jag "Krautkrapfen" för första gången och det är billig mat. Man gör en pastadeg på 400g mjöl, lite salt, 2-3 ägg och vatten efter behov. Sen kavlar man ut den så tunt det går ā la kanelbullar. Sen steker man 70 g bacontärningar (eller mer), 500 g surkål och 1 hackat äpple tills det får lite färg. Låter det svalna lite grann. Brer ut surkålsblandningen på degen, rullar ihop (ska vara ca 4-5 cm tjock rulle) och skär i ca 4-5 cm stora bitar, ställer dem tätt med snittytan uppåt i en ugnsfast form, häller på 1 cm buljong och gräddar i ugn i 180 grader ca 30 minuter, tills ytan är lite knaprig.
Ett annat gammalt recept ur min tyska kokbok, som rekommenderas för barnfamiljer dagarna före löningen är rödkål i ugn (samma recept som man gör i gryta) med äpplen fyllda med bacontärningar ståendes i. Har dock inte testat det än.
Det finns massor av billiga recept i gamla kokböcker, som man dessutom blir sugen på. Massor av ovanliga sopprecept har jag också sett, t ex korngryn kokta i kärnmjölk (det smakade gott, men ovanligt - syrligt).
-
Krautkrapfen lät riktigt gott. måste jag testa.
-
Vitkål har jag levt på ett tag nu. Riv och wooka och krydda! Det är riktigt mättande.
-
Olika varianter på linser, rödlök och ris. Vanligtvis "Dal" alltså linsröra med currysmak och ris till det. Eller linssoppa.
Vitkålswok, vitkålssallad, gräddstuvad vitkål, vegetarisk kålpudding.
Ärtsoppa.
-
I dag ska jag testa att laga Krautkrapfen . Med en liten modifiering .
I stället för bacotärnigar blir det rökt och torkad bacon i skivor .
Och surkålen byts ut mot marinerad surkål . Alltså efter syrningen tas den upp och marineras i en kryddlag och kryddas lite extra tex med paprika mm.
-
Köper fiskbullskonserver när extrapris och äter dom som dom är ur burken,,spisström sparad.
Annars gör jag gärna soppor.
En bas av hackad lök värms lätt gul i lite olja/margarin i en kstrull.
Sen hystar jag på med vad jag har hemma.
Lite vatten,,potatis,pumpa, linser, broccoli, vitkål,vad som helst grönsaker,,
kyckling, lite bacon, vadsomhelst kött eller fisk,,
örter salt o peppar..
ibland bryter jag i nudlar när det nästan är färdigt.
om så baar lök o vatten o potatis o örter så är det en riktigt god soppa,, :)
-
Älskar kyckling. Köper den hel jättemycket billigare än trista fileér. Fyller den med örter, torkad frukt, bacon, lök, rotfrukter eller nått annat jag har hemma. Steker den i ugnen i gjutjärnsgryta. så gör jag paj på resterna. skrovet kan jag antingen koka soppa på eller buljong.
-
Nudlar kokta med krossade tomater .
Kostnad nudlar 1kr krossade tomater 3kr *gott*
-
Ett paket nudlar + en burk tonfisk. koka nudlarna, stek tonfisken på svag värme och häll i nudlarna i stekpannan. tillsätt krydda och ev. lite sweetchilisås :)
-
Purjolåda:
Ett gäng potatisar
en purjolök
ett pkt bacon
margarin
Smörj en stor form eller djup plåt
Varva skivad potatis, hackad purjolök och finskuren bacon
salta och lägg på lte margarin mellan varje lager
Kör i ugnen på 175-225 grader
Mycket, gott och billigt :)
-
Låter gott..... ingen vätska ???
-
Nope... Men tillräckligt med matfett, annars blir det för torrt
-
Det ska vi testa ;)