Alternativ.nu

Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: taccotad skrivet 14 feb-11 kl 11:11

Titel: Malabarspenat
Skrivet av: taccotad skrivet 14 feb-11 kl 11:11
Min mamma har fått för sig att hon vill ha malabarspenat i sommar. Men förra året när hon var ute efter fröer så fanns det inte nånstans där hon frågade. Så nu frågar jag här, är det någon som vet var man kan få tag på fröer??
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: Tindrah skrivet 14 feb-11 kl 11:30
De är svåra att få tag i, men här verkar de finnas snart i alla fall. Hon kanske kan ställa sig i kö?

http://www.runabergsfroer.se/?p=27 (http://www.runabergsfroer.se/?p=27)
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: taccotad skrivet 14 feb-11 kl 13:53
Ja den verkar vara väldigt svår att få tag på. Hon frågade runt på alla gardencenter/plantskolor/blomsteraffärer i närheten men ingen kunde ta hem. Den du länkade till var ju röd, hon pratade om att hon hittat nån grön men som sagt...går inte att få tag på.

Får väl leta vidare eller hitta nåt som kan ersätta...
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: hildegard skrivet 18 feb-11 kl 09:50
Den heter ceylonspenat också, det kanske är lättare att hitta. Har odlart den i några år, men har tyvärr inga frön kvar just nu.
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: rosita51 skrivet 19 feb-11 kl 08:07
Jag har några frön till malabarspenat, som visserligen har bäst före-datum sept. 09. Om hon ändå vill prova, skicka ett pm så skickar jag mot porto. (De flesta frön gror flera år efter bäst före) Själv sådde jag förra året och de plantorna har jag fortfarande kvar.
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: Mata skrivet 19 feb-11 kl 09:08
De självsår sig förresten lätt. Här återkommer de år efter år utan att vi gjort något.
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: rosita51 skrivet 26 feb-11 kl 08:48
De självsår sig förresten lätt. Här återkommer de år efter år utan att vi gjort något.

Har du dem ute eller i växthus?

Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: mistel skrivet 27 feb-11 kl 15:38
De är inte svåra att få tag på både Runåbergs och Impecta har. Impecta brukar slänga ner några förskrämda frön, Runåbergs har en mycket välfylld påse som räcker i många år (fröerna verkar behålla grobarheten åtminstone 5-7år
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: dresar skrivet 10 mar-11 kl 20:46
Någon speciell orsak till varför hon bara kan tänka sig den gröna sorten?

Vad jag förstår så är den gröna och den röda likvärdiga. Mest färgen på stjälkarna som skiljer. Men jag kanske har fel?
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: vicky-g skrivet 22 mar-11 kl 06:59
Jag har ett gäng med frö skördade nu under vinter. Odlar den innomhus året runt för att alltid ha lite gröna blad att häva i maten när andan faller på. Min är grön.

Hade tänkt att spara fröna för att så nya plantor, men jag såg att mina gamla plantor tänker ta och börja blomma igen så snart har jag mängder av nya frön igen. Så de jag har ger jag gärna gärna bort mot porto.

Skulle själv vilja ha den röda varianten också, men jag försöker hålla ner frökostnanderna. Den har en förmåga att skena iväg.  ;D
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: taccotad skrivet 22 mar-11 kl 08:06
Någon speciell orsak till varför hon bara kan tänka sig den gröna sorten?

Vad jag förstår så är den gröna och den röda likvärdiga. Mest färgen på stjälkarna som skiljer. Men jag kanske har fel?

Har absolut ingen aning!
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: mistel skrivet 22 mar-11 kl 09:02
Den röda varianten tycker inte jag är 100% jämn man brukar få många gröna plantor av de fröpåsarna också så man kan ju så och gallra bort alla med röd stam ifall man bara vill ha gröna
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: Thii skrivet 22 mar-11 kl 09:15
Hej har aldrig hört talas om denna. Hur odlar ni går det både ute och inne? Inne är det i fönstret eller hur växer dom, klättrar dom?? Hur använder ni råa kokta eller. Det verkar ju fantastiskt att kunna ha gröna blad hela året.
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: mistel skrivet 22 mar-11 kl 20:10
Det är en växt som odlas i indien = den gillar värme. Jag brukar förkultivera plantor i mars-april, sedan då det är varmt ute så planterar jag ut ca 3plantor i en stor svart hink (ca 20-25liter) som jag har en pilkon i för växten att klättra på. Krukan får stå i det inglasade uterummet där är det varmt och gott för växten. Jag brukar ha hemgjord kompostjord i krukan och det växer så det knakar, flera meter långa rankor och låter man bladen växa kan de bli uppåt 20cm i diameter och ganska tjocka och suckulenta. Bladen är dock bäst då de är unga. Jag brukar mest göra spenatpajer och spenatlasagne av det jag skördar, växten är inte så god rå och växtsaften är slemmig. Jag brukar ofta kunna skörda till oktober får växten sakta vänja sig vid kylan håller den sig ganska bra trots de kyliga nätterna. Jag har odlat inomhus i mindre kruka ibland men det blir mera en dekorativ planta och den växer så lite på vintern så någon året runtskörd brukar det inte bli ändå.
Titel: SV: Malabarspenat
Skrivet av: vicky-g skrivet 30 mar-11 kl 18:22
Jag odlar mina innomhus året runt i söderfönster. De växter lite sämre på vinter, men det kan bero på att jag inte gödslade dem under vintern. De står på fönsterbrädan och slingrar sig uppför ett snöre som jag fäst i överkanten på fönstret. när den kommit ända upp låter jag den ta ett varv runt gardinstången och sen välla över eller så toppar jag den vilket gör att den buskar sig mer. Just nu så har jag en i köket som jag försöker hålla nere med toppning. Har märkt att en del av mina gärna blir långa smala lianer som nästan inte sjuter ut sidoskott. Medans andra är mer busk villiga.

Kan tänka mig att skörden även under vintern skulle kunna bli hyfsad med mer gödsling och ev tillskotts ljus. Som jag hade det i vintras kunde jag skörda några blad då och då och strimla i maten. Ska man ha till en hel paj så antar jag att man måste ha större krukor och framför allt mer gödsel än vad jag gav dem.

De plantor jag har nu härstammar från förra våren. De var väldigt risiga nu under senvinter så jag skar ner dem mycket hårt och de har börjat växa regält nu. Ena är redan uppe i överkant på fönstret och den är översållad av blommor. Sååå vacker.

Jag tillagar dem alltid. Vet inte om man måste det, men min känsliga mage protesterar om jag äter dem råa.