Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Torsabjörke skrivet 13 feb-11 kl 12:03
-
Hej! Jag undrar vad ni tar betalt/kilo när ni säljer köttet själva. Jag har värmlandsfår och tog vid förra slakten 50 kr/kg inkl. moms. Slaktaren tog 400kr inkl. moms/djur. Detta gav ingen direkt vinst. Plus att jag fick betala 40kr/skinn i återtag. I affärernas frysar säljs ju lammkött från utlandet för över 100kr/kg. Hur ser det ut för er?
Ha det bra!!
Jenny
-
Du ska helst upp i 60-65 kr/kg annars blir det rätt illa med lönsamheten
-
Jag köpte en låda i höstas 22kg för 1500:- det blev 68 kr/kg och det tycker jag är billigt, det ska du ta minst.
-
Vi tar 85kr/kg,,
-
Ett bra riktmärke tycker jag är att ligga lite högre än vad ICA och COOP tar för sin köttfärs!
Då kan absolut ingen klaga på att det är för dyrt, köper man en helt får, styckat och paketerat får man ju fint dyrt kött med i lådan.
Ett annat sätt är väl att gå in på coop och ica och "köpa" sig ett paketerat får och se vad det kostar, sedan lägger man sig visst många % under deras nivå, vittsen är ju att både konsument och producent ska tjäna på dealen.
-
50 spänn kilot, det är mindre än vad jag skulle ta svart om jag sålde nu.
-
Vi har tagit 95 kr. för helt,välhängt lamm. Slaktat på slakteri. Grovstyckat enl. kunds önskemål 105 kr. Ekologiska Gutar ca.15-17 kg.
-
Lämnar du in för slakt, tar återtag och säljer vitt behöver du lägga dig kring hundralappen minst. Du skall inte jämföra dig med köttfärs hit eller dit eller importerat kött. Det du säljer är någonting unikt och fint. Om du säljer för billigt förstör du inte bara för dig själv utan även för alla andra som vill hitta en inkomst ur verksamheten. De som vill ha billigt kött för att de inte har råd att kött varje dag annars kan inte handla ditt kött. Annonsera och hitta de rätta kunderna inne i närmsta tätort. Titta på t. ex www.himledalenslamm.se (http://www.himledalenslamm.se)
-
Jag köper ett lamm varje höst till mor. Ger 900-1000 kr för ett 20-25 kg lamm, alltså ca 40kr/kg. Detta är slaktat men ej styckat. Svart betalning men ej kompispris.
-
Vi tar 90-95 kr/kilot för styckat i låda och jag tror att vi ligger lite i underkant.
-
De två sista svaren är intressanta. Här syns väl problematiken i ett nötskal med att sälja det man producerar. Antingen vill man leva på det eller så är det en oredovisad hobby som går runt kring 0 kr eller mindre.
-
Tar 75kr/kg ink moms för helt lamm. Har för avsikt att höja så att vi kommer upp till 90kr/kg.
Vill dom ha styckat så tillkommer den kostande från slakteriet.
Kan också säga att vi inte har några som helst problem att få kunder, nu får vi tyvär tacka nej till folk pga brist på lamm.
Har väl stöt på någon som hänvisar till att dom kan köpa billigare svart eller på ica eller hos runes svets och chark... bruckar då be dom att göra så och inte störa mig.
-
100 kr/kg, finstyckat.
-
75 kr/kg tar vi, men ska höja till nästa år.
Och man ska ta betalt för det extra de får! Närproducerat, ekologiskt, naturbete, "humant" slakat, vad man nu har. Vi har kö.
-
Nu äter vi ganska mycket älgfärs, nötförs i våran familg, ibland köper vi Fårfärs, enrisrökt får fiol och dyligt.
Nu är det så att kostar nötfärsen på Ica 50 kr/kg, ja då köper inte jag fårfärs för 90kr kg!!
Mycke fårfärs i en köttlåda drar ned genomsnittspriset på lådan.
Man ska inte va för billig, men man ska inte gapa efter hela kvastskaftet på en gång heller, frågan är vad som är skäligt.
Och det varierar ju tydligen, och som jag tidigare sa så är det inte fel att ligga lite över icas köttfärspriser.
Det finns en brytpunkt, den som äter mycke fårfärs tjänar på att köpa fårfärsen på ica än att köpa köttfärsen för 100kr/kg i en låda!!
Det är inte bara producenten som styr, kunden är med och bestämmer oxå, men visst kan man kränga fårfärs för 100kr kg då ska man va nöjd och belåten, frågan är ju hur länge, det går, och vilka mängder pratar vi om?? är det 5 får eller 300får som säljs??
Man får nog ligga i utav själva den om man ska kränga 300 lamm eller får för 100kr kg?? ska man stå på torget och sälja då??
-
Hmm, nu är det väl inte bara fårfärs i lådorna....? Vi har ingen färs alls i våra lådor, utan finstyckat lamm. Skulle vi ha färs med så skulle vi höja priset eftersom det blir dyrare på slakteriet.
-
Vi tar 75:-/kg för helt finstyckat lamm i låda utan färs. Ligger lite för lågt och ska försöka höja till nästa år. I första hand till 85:-/kg. Vi betalade också 400:-/djur för slakten men, inget extra för återtag av skinnet. Att jämföra med vad som säljs i butik blir lite som att jämföra äpplen och päron. Nya Zealandlamm blir inte riktigt samma sak som lokalproducerat.
-
javill jag håller med det är så enorm klasskillnad mot ICA/Coop när det gäller närproducerat, naturbetat kött och framför allt höstslaktat.
Nu när jag har bestämt mig för att skaffa får finns det många på mitt jobb som vill köpa och långt över ICA/Coop pris, nu tänker jag inte sälja utan behålla delikatesserna själv o:)
-
Hur mycket kostar då en gammtacka som har gjort sitt (pris på hela tackan ) ?
-
Vi har då tagit 50kr.kg. det gäller verkligen gammtacka och inte 1-2 år. Blir inte så många till slakteriet för de slaktas hemma efter fullgott värv.
-
Hur många kilon blir det då av en sån tacka ?
Här får man 2000 kronor på slakteri för en sån gammtacka . Bara som jämförelse .
2000 ca 120 euro ung 1500-1700 svenska kronor ( tror jag det blir )
-
Hur många kilon blir det då av en sån tacka ?
Här får man 2000 kronor på slakteri för en sån gammtacka . Bara som jämförelse .
2000 ca 120 euro ung 1500-1700 svenska kronor ( tror jag det blir )
:o :o Tror jag ska börja exportera! Fast 120 euro är strax över 1000 svenska kronor.
-
Tog fram kalkylatorn .
2000 estniska kronor är 127.82 euro
-
1200:- är ändå 10 ggr mer än vad vi får!!!
Jag fick minus 26:- för en tacka en gång, (nyavskild och utsugen )
Jag ringde och frågade om de nu skulle skicka mig en räkning på pengarna, eller hur det skulle bli?!
De sa att de hade en "fond" som kom in och tog "förlusten"
-
Jag har inga får själv ännu men när jag köpt kött för:
40-50 kr i butik, färdigstyckat, färskt, svenskt helt lam som smakade skit.
500 kr för ett gammalt lamm/tacka på 27 kilo.
375 kr för ett nödslaktat lamm på 15 kilo.
I de sista fallen har jag gjort all styckning själv.
Vad vill jag säga med det, jo:
Det gäller nog att hålla sig nära en storstad där det finns hugade spekulanter som är villiga att lätta på lädret.
När jag väl skaffat får förväntar jag mig att få mellan 500 och 1000 kr per lamm, grovstyckat.
-
Jag har inga får själv ännu men när jag köpt kött för:
40-50 kr i butik, färdigstyckat, färskt, svenskt helt lam som smakade skit.
500 kr för ett gammalt lamm/tacka på 27 kilo.
375 kr för ett nödslaktat lamm på 15 kilo.
I de sista fallen har jag gjort all styckning själv.
Vad vill jag säga med det, jo:
Det gäller nog att hålla sig nära en storstad där det finns hugade spekulanter som är villiga att lätta på lädret.
När jag väl skaffat får förväntar jag mig att få mellan 500 och 1000 kr per lamm, grovstyckat.
Tänker du dig hemmaslaktat då eller? För kostnaden att slakta ligger väl på ca 300 kr plus transport till och från slakteriet...
-
Tyvärr är det väll så att köparen inte bryr sig om om det är jag eller en gubbe på Farmek som slaktat djuret.
Med andra ord, blir inte mer värt för det.
Möjligtvis tänker jag att hemslaktat är lite mer värt för att slippa transporter och eventuellt dålig hantering/stress i samband med avlivningen.
Nu är det väll kanske lite annorlunda här på ön jämfört med fastlandet när det går 13 lamm på dussinet och lammgårdarna ligger tätt här på norra delen.
Att få 100 kr per kilo som vissa verkar kunna ta, får man nog bara om man säljer till sommargäster.
Högsta avräkningspriset på lamm brukar ligga någonstans kring 40 kr per kilo så 1000kr för 15 kilo grovstyckat är nog ganska rimligt.
Kostnaden för slakt på Scan ligger nog till och med lite högre än 300 tror jag.
I mina beräkningar så hoppas jag på att tjäna 500kr eller mer på skinnet också.
-
Tyvärr är det väll så att köparen inte bryr sig om om det är jag eller en gubbe på Farmek som slaktat djuret.
Med andra ord, blir inte mer värt för det.
Möjligtvis tänker jag att hemslaktat är lite mer värt för att slippa transporter och eventuellt dålig hantering/stress i samband med avlivningen.
Nu är det väll kanske lite annorlunda här på ön jämfört med fastlandet när det går 13 lamm på dussinet och lammgårdarna ligger tätt här på norra delen.
Att få 100 kr per kilo som vissa verkar kunna ta, får man nog bara om man säljer till sommargäster.
Högsta avräkningspriset på lamm brukar ligga någonstans kring 40 kr per kilo så 1000kr för 15 kilo grovstyckat är nog ganska rimligt.
Kostnaden för slakt på Scan ligger nog till och med lite högre än 300 tror jag.
I mina beräkningar så hoppas jag på att tjäna 500kr eller mer på skinnet också.
Fast de som försöker göra nån slags lönsamhet på att sälja kött bryr sig faktiskt om när grannen säljer hemslaktat som faktiskt inte är tillåtet enl lag... lite svårt att få sålt för 100kr per kg (vitt och enligt alla lagar) när grannen säljer för 40 kr per kg..
-
Hmm, nu är det väl inte bara fårfärs i lådorna....? Vi har ingen färs alls i våra lådor, utan finstyckat lamm. Skulle vi ha färs med så skulle vi höja priset eftersom det blir dyrare på slakteriet.
Och jag köper köttlåda från mille utan att klaga på priset ett enda dugg. Gott kött och bra uppfött - jag har inga problem att betala för det. Då äter jag hellre lite mindre, men bra kött.
Färs är ju för övrigt en bagatell att mala själv, bara onödigt att få färdigmald tycker jag.
-
Fast de som försöker göra nån slags lönsamhet på att sälja kött bryr sig faktiskt om när grannen säljer hemslaktat som faktiskt inte är tillåtet enl lag... lite svårt att få sålt för 100kr per kg (vitt och enligt alla lagar) när grannen säljer för 40 kr per kg..
Tror vi lever i lite olika världar.
Jag håller absolut med dig, inte heller är det fel att få ordentligt betalt för sitt arbete.
Dock så är det som så att jag till skillnad från dig kan räkna ihop kanske 3000 lamm på 2,5 mils omkrets och då bor jag ändå bredvid havet.
(efter lammning blir det ytterligare kanske 4500 lammungar, jag gör ett överslag på tackorna)
Tillgång och efterfrågan.
-
Men varför föder du upp lamm då? Om det redan finns så många, finns det inget annat djurslag? Bara nyfiken ;)
-
Att vi tagit endast 50kr.kg för "gammtackor" är för att de slaktas på hösten och har de gått gall eller lammen av ngn. anledning dött så är de väldigt feta.De finns i vår bekantskapskrets härliga typer som inte räds lite fett att "skala av" till fåglar alt. äta själva eller ge hunden. Vi fick heller inte betalt alls från slakteriet så vad göra. De kan väga ca. 20 kg. och är ett utmärkt kött. Konstigt att inte det eftertraktas mer.
-
Jag har inte börjat ännu, har lagt in om ett arrende som jag har fått (3 Ha (2,4 Ha impedement resten skog), med bland annat två åar som är isfria på vintern).
Ska ordna med pappren för arrendet, få prodplats nummer och sen sätta stängsel innan djuren kommer.
Varför lamm, jo jag har hållit på med andra djur (i ganska begränsad utsträckning dock) som antingen bits och sparkas, dvs hästar, eller som kräver orimligt mycket skötsel, skapar en vansinnigt massa blöt dynga och som är omöjliga att hålla i liten skala, m.a.o. kor.
Lamm är väldigt trevliga djur i jämförelse och jag har fått en del skolning av en bekant som har två gårdar med lamm.
Erfarenheten därifrån gör att jag gärna vill ha egna.
Tillgänglig plats och kvalitén på betet gör att bara lamm eller möjligtvis getter (som jag knappt sett annat än på TV) fungerar.
Jag har tänkt mig 10 tackor och framför allt ska jag ha dem för husbehov, överskottet får gå till vänner och bekanta, dvs dom som inte redan köper an ngn bonde.
Genom att hålla mig med egna lamm så kan jag hålla uppfödningen så som jag själv vill ha den, minimum av antibiotika, naturbete (utegång, ingen installning), mindre kraftfoder=mindre fett=bättre men mindre kött, slakta när jag behöver mat och inte först när lammet väger 22kg, osv.
Hemslakt, dvs ingen stress hos djuren vid slakt (iofs så gäller ju det även om jag köper av en bonde i krokarna)
Utegångslamm är dessutom relativt anspråkslösa när det gäller hus, en ligghall räcker och den slår man enkelt upp.
Dessutom har jag möjlighet att skaffa lammen till ett överkomligt pris för närvarande, berättar dock inte varför här, så det talar ju naturligtvis också för det.
Sen finns det två mindre avgörande anledningar vilken den ena är att marken som lammen ska beta på är i skogen här strax intill vilket känns som det skapar lite mer liv åt en i övrigt ganska tråkig och homogen tallskog samt att jag vill att barn ska få växa upp nära djur, något som åtminstone jag tror är sunt och positivt.
Sen vill jag ha höns, och kanske kaniner men det är ju en annan femma.
Har klurat lite igen på mängden lamm här omkring och om man räknar in hela Fårö, vilket är ungefär 3,5 mil till nordersta delen härifrån så räcker nog inte 3000 på långa vägar.
Det finns fler kor än människor på Gotland och det torde vara långt mycket fler lamm.
Säg att det i alla fall finns 10.000 lamm från Tingstäde och norr ut.
-
Jag startade upp under fjolåret med tio tackor och sålde alla baggarna som kom i våras. Mellan 16-23 kilo slaktad vikt. Eftersom jag tänker mig att delvis leva på detta och tänker mig i första hand privata kunder tyckte jag att det var viktigt att hitta en prisnivå som jag kan höja något från utan att tappa kunder.
Jag har legat på 95 kr/kilo. Styckat enl. önskemål delvis en del färs av slaksidor o.dyl. ville de ha.
Något mindre än en hundring per kilo kan man inte ta, då är man egentligen ute och cyklar prismässigt. Om man nu inte säljer det privat på Gotland, för där går det nog inte att värja sig mot konkurrensen.
Jag har en gård ca fyra mil från mig som säljer för 50kr/kilo. Snacka om att de sabbar för en annan. De säljer bara för att få ihop det, pengarna tar de in på hästarna istället.
Jag är KRAV-godkänd och har Gotlandsfår.
-
Läser med intresse eftersom jag skall satsa på en liten flock med Gutar, är det tänkt iaf.
Har haft 3-8 djur sedan 2005 som hjälpt mig att återta inägomarken samt röja efter Gudrun i skogen.
Nåväl, kalkylerar med att skicka 6-8 lamm till slakteri med återtag på kött & fäll.
Köttet går direkt till lokal chark (obruten kyltransport-kedja) som styckar och säljer enl kunders önskemål. Fäll körs till tex Tranås.
Detta är ett helt lagligt förfaringssätt men regelmässigt väldigt kostnadsdrivet och därför blir kgpris högt i små volymer, allt enligt den Svenska-modellen för småföretagsamhet.
Jag kan inte acceptera att konkurrera med någon svartslaktare som tar 30-50 kr/kg, då är det ingen idé att starta en gång. Hur skall man förhålla sig då till dem, snällt tala dem till rätta eller ange dem? Det är ett klassiskt problem som uppstår då de som skriver reglerna hamnar för långt ifrån verkligheten och skapar ett kontraproduktivt regelverk. Visst blir det bra djurskydd men ingen kan efterleva det (i småskalig form utan mass-/skalproduktion) eller som någon sa "operationen var lyckad men patienten dog".
Så frågan är; angivare eller lägga ner...
-
Visst blir det bra djurskydd men ingen kan efterleva det (i småskalig form utan mass-/skalproduktion) eller som någon sa "operationen var lyckad men patienten dog".
Dumheter. Djurskyddet är inte problemet, de som slaktar själv hemma, antingen lagligt till bara sig själv eller som olagligen säljer ett fåtal djur till vänner och bekanta bryter inte mot några som helst djurskyddsregler. Inte heller tror jag att de vill bryta mot djurskyddsreglerna, tvärt om är de noga med att djuren ska ha haft det bra.
Att djuren ska slaktas utan transporter och stress är huvudanledningen till att jag håller djur för självhushållning. Och jag följer definitivt djurskyddsreglerna, mina djur har väsentligt större plats än reglerna föreskriver och får röra sig ute över stora områden (utom kaninerna, det går inte att lösa praktiskt. De får dock så varierad kost som möjligt, färskt grönt skördas dagligen under säsong.)
Det som man bryter mot när man säljer hemslaktade djur är livsmedelshygienlagarna, och det är dem det är fel på. Om man fick lov att slakta småskaligt, med utbildning och vettig hygien såklart, men utan att behöva ha löjligt dyra lokaler och betala för diverse inspektioner, fettavskiljning till överdrift osv, så hade man kunnat leva på småskalig köttproduktion, så som man kan i många andra länder i EU. Då kunde vi få en levande landsbyggd, där småbruk faktiskt lönade sig, även om man kanske inte kunde arbeta heltid med dem. Så slapp alla med små gårdar vara månskensbönder, de kunde vara deltidsbönder istället och inte arbeta ihjäl sig.
-
En som slaktar och säljer svart bryter ju också mot skattereglerna vi har här i landet.
-
upp till en omsätting på ett basbelopp får man ha utan att vara skatepliktig (räknas som hobby) så allt är inte svart som ser svart ut .
-
Dumheter...
Jag menar som så att finns det inte pengar i det hela så är det svårt att hålla bra miljö för djuren annat än som hobby. Missförstå mig inte, bra djurskydd är aldrig fel utan borde vara självklart men många regler driver kostnader och ger inte per automatik bättre skydd.
Sen ser jag regelverken som en helhet där den ena påverkar det andra sen kan man kalla det för djurskydd, livsmedel, farligt avfall eller annat.
Summan av kardemumman blir att man måste ha (minst?) dubbelt betalt mot den som säljer hemslaktat "rätt av" och då blir skillnaden för stor iaf för mig.
Fast vi är nog inte så oense ändå. När jag läst ditt inlägg några gånger så verkar vi vara lite överens i det stora hela?
Så det lutar åt att jag anpassar mängden djur till vad jag vi själva förbrukar samt hur mycket hjälp med skogsskötseln det behövs.
Får hitta nåt annat att dryga ut inkomsterna med.
-
Får hitta nåt annat att dryga ut inkomsterna med.
Nu är det ju inte så att skatteverket säger nej om du vill skatta för inkomsten av hemslaktat.
Även om reglerna inte passar småskalig produktion så måste man inte vara rakt igenom olaglig ;)
-
Jag vet inte hur vanligt konkurrens-problemet egentligen är, det beror säkert på var man bor. Vi bor rätt nära en storstad och har inga problem att sälja lammkött till ett rimligt pris (= strax under 100 kr/kg). Jag har inte upplevt att vi alls konkurrerar med några som slaktar hemma och säljer svart.
Men det kanske är närheten till stan som räddar oss, även om vi också har lokala kunder + säljer i lokala affären.
Det finns stor efterfrågan på närproducerat, lokalt slaktat och juste kött, från djur uppfödda på naturbete. Och sådan mat måste få kosta! Till slut lägger vi bara krokben för oss själva om vi säljer billigt, till kompispriser och jämför oss med ica, lidl och andra stora kedjor.
Jag kan prata om det här i evighet tror jag, men jag tycker att det är så viktigt! För djuren, landets självförsörjningen, bönderna o de som äter.... :)
-
:Dwow!
Tack för alla svar! Nu känner jag mig stärkt och ska med stolthet höja priset på mitt fina kött! Jag håller med alla som tycker att hemslakt med utbildning och gott förnuft, är framtiden! Det vore fantastiskt att kunna bedriva allt på gården!
Ha det bra!!
Jenny
-
Hittade detta:
Angående antal får på Gotland.
FAKTA jOrDBruKsFörETAg
2008 fanns det 1 577 företag med mer än 2,0 ha åker. Det är en minskning med 367 företag sedan 1998. Gotland utgör 3,2% av Sveriges totala åkerareal. 2,5% av all höstvete, vårvete och råg i Sverige och 3,4% av all potatis i Sverige odlas på Gotland. 651 företag har nötkreatur varav 294 är mjölkbesättningar. 73 har svinuppfödning och 62 har höns. 337 företag delar på 58 627 lamm som totalt finns på Gotland.
Notera att det finns ytterligare en del besättningar som inte är registrerade som företag.
-
Om siffrorna stämmer blir jag imponerad. 58 000 får på 337 företag ger ett snitt på en 175 får på varje besättning på Gotland. Det är klart, då får man hitta andra lösningar på att sälja köttet med vinst än att sälja helt lokalt. Många som fokuserar på de unika skinnen istället på Gotland, som jag har förstått. Kanske att ett antal producenter går samman och levererar tillsammans till Stockholm under eget varumärke eller något? Det görs ju med nöt på Gotland, Stavar eller var det var.
-
Låt säga att några uppfödare slår sig ihop och levererar lamm, kanske styckat och klart, till exempelvis restauranger i Stockholm.
Hur skulle Scan ställa sig till det?
Ägs inte Scan av bönderna via LRF eller något sådant?
Skulle det anses som konkurrens i det egna ledet, för att uttrycka sig lite bryskt?
Här på ön räknar man med att man behöver minst 400 lamm för att försörja sig på en besättning.
Förmodligen räknar man då inte in bete/gårds-stöd i den beräkningen.
Skinnen är nog lite grädde på moset om man passat in slakten för rätt storlek och rätt tid på året.
Storskaligt jordbruk/djurhållning skapar massa onödiga problem när det är avräkningspriset som styr inkomsterna och möjligheten för företaget att betala ut lön.
Jag förespråkar småskalighet och anpassning efter husbehov men det är en helt annan diskussion.
-
Låt säga att några uppfödare slår sig ihop och levererar lamm, kanske styckat och klart, till exempelvis restauranger i Stockholm.
Hur skulle Scan ställa sig till det?
Ägs inte Scan av bönderna via LRF eller något sådant?
Skulle det anses som konkurrens i det egna ledet, för att uttrycka sig lite bryskt?
Här på ön räknar man med att man behöver minst 400 lamm för att försörja sig på en besättning.
Förmodligen räknar man då inte in bete/gårds-stöd i den beräkningen.
Skinnen är nog lite grädde på moset om man passat in slakten för rätt storlek och rätt tid på året.
Storskaligt jordbruk/djurhållning skapar massa onödiga problem när det är avräkningspriset som styr inkomsterna och möjligheten för företaget att betala ut lön.
Jag förespråkar småskalighet och anpassning efter husbehov men det är en helt annan diskussion.
Det storskaliga har det problemet att för att kunna försörja sig måste man bara bli större o större och få fram mer o mer kött. Detta gör att det bildas överskott som gör att priserna sänks och då får man mindre betalt per kilo osv osv.
Om man istället kan ha en bra kanske lite speciell produkt i mindre mängd så kan man få ett betydligt högre pris per enhet. De kunder som vill ha det som är tex betesmarkskött närproducerat från kanske gamla lantraser som ju växer lite långsammare, och man talar om för kunderna att det finns ett begränsat antal. De som då beställer är ute efter just detta o är inte särskilt priskänsliga heller de är oftast medvetna om att detta får kosta. Dessa känner också till att det är något speciellt med det de köper.
Detta har jag upplevt med mina kunder. Har hållit på i ca 8-10 år med att sälja åtminstone en del direkt till kunder. Jag måste säga att jag tycker det är oerhört trevligt med dessa kontakter. Många kunder återkommer år från år.
-
Tjenare. Lyfter den här tråden då vi just håller på att diskutera prissättning på våra lamm.
Ni som skriver här på forumet att ni tar så och så mycket betalt för styckat lamm - baserar ni det priset på slaktvikten eller på vad köttet faktiskt väger EFTER styckningen? Det gör ju en jäkla skillnad. När vi lämnar lamm till vår lokala styckare så försvinner tex dryga 30% av slaktvikten i form av ben och puts. Det betyder att om vi tar ut 85 kr/kg till kund för det styckade köttet så motsvarar det egentligen 60 kr/kg slaktvikt....
-
Vi har tidigare tagit betalt för slaktvikt (runt 100 kr/kilot) men har i år ändrat prismodell till styckad vikt eftersom vi även erbjuder finare styckning med urbenad stek m.m. Då kändes det mer rätt att ta betalt för styckad vikt. Vi har höjt med ungefär 20 kr/kg.
-
Det där med slaktad och styckad vikt är egentligen ett jädra skit. Det finns mängder med annonser om kött till låga priser, och sen visar det sig att det är slaktad vikt som avses. Jag vet folk som tagit betalt för slaktvikten och sen inte skickat med benen osv.. så folk har alltså betalt för fler kg än dom fick.. så var det då några som kontrollvägde och det blev ett jädra liv.
Det enklaste vore om alla började ta betalt för styckad vikt, då blir priset direkt jämförbart med pris i affären. Köper du en bit kött på konsum, så betalar du ju inte extra för en massa odefinierade ben, som du inte får med dig.
För att förklara skillnaden på slaktad och styckad vikt krävs det en hel del pedagogik..
-
I år slipper vi pedagogik-insatsen. Det känns bra:-) Istället får vi kanske förklara varför priset är högre....
-
Vad menar ni med slaktvikt? Jag tar betalt för vad djuret väger innan det styckas men, det är inga 30% som försvinner i vikt vid styckningen.
-
Slaktviketn är när det är i halvor. Styckad vikt är nettot, utan ben osv..
-
Slaktviketn är när det är i halvor. Styckad vikt är nettot, utan ben osv..
När vår slaktare (styckare) styckar så behålls alla ben. Kanske någon liten bit som försvinner men, inte mycket. Huvudet och klövarna är borta sen innan. Körtlar skärs bor också förstås.
-
Vad menar ni med slaktvikt? Jag tar betalt för vad djuret väger innan det styckas men, det är inga 30% som försvinner i vikt vid styckningen.
Vi har inte heller haft så mycket som gått bort. Kanske 5-10%. Men vi ändrar eftersom vi nu gör styckningar där ben inte följer med i lådan.
-
Problemen kommer när man tar betalt för benen, men inte lägger med dom i lådan. *för det är ju ändå ingen som vill ha dom*
:)
-
Problemen kommer när man tar betalt för benen, men inte lägger med dom i lådan. *för det är ju ändå ingen som vill ha dom*
:)
Nä, det är ju sant förstås. Men, dem gör man ju gryta på. :)
-
Vad menar ni med slaktvikt? Jag tar betalt för vad djuret väger innan det styckas men, det är inga 30% som försvinner i vikt vid styckningen.
De flesta av våra kunder vill ha mycket färs. "Standardstyckningen" hos vår styckare innebär att slaksidor, läggar, hals osv mals ner och stekar och bog benas ur. De enda ben som blir kvar tror jag är dom i kotletterna eller sadeln. Då försvinner garanterat minst 30%.
Vi har tidigare tagit betalt för slaktvikt (runt 100 kr/kilot) men har i år ändrat prismodell till styckad vikt eftersom vi även erbjuder finare styckning med urbenad stek m.m. Då kändes det mer rätt att ta betalt för styckad vikt. Vi har höjt med ungefär 20 kr/kg.
Ja det är naturligtvis mycket bättre ur konsumentens synvinkel att ta betalt för styckad vikt, så har vi också resonerat. Problemet är att då måste man ju krångla med att sätta olika pris beroende på styckning. Man kan ju inte gärna ta samma kilopris för kött med ben som utan, eller hur?
-
Ja det är naturligtvis mycket bättre ur konsumentens synvinkel att ta betalt för styckad vikt, så har vi också resonerat. Problemet är att då måste man ju krångla med att sätta olika pris beroende på styckning. Man kan ju inte gärna ta samma kilopris för kött med ben som utan, eller hur?
Ja, olika pris får man ha. Fast det är väl inte så krångligt? Det finns ju ändå knappt två lådor som väger lika så det blir ju ändå en massa räknande.... :P
När vi sätter priset så gör vi skalan efter hur fint styckat det är; från helfall, via grov och fin, till gourmet. Hur mycket ben som är med tänker vi inte på men det är ju såklart mer ben ju grövre styckningen är.
-
De flesta av våra kunder vill ha mycket färs. "Standardstyckningen" hos vår styckare innebär att slaksidor, läggar, hals osv mals ner och stekar och bog benas ur. De enda ben som blir kvar tror jag är dom i kotletterna eller sadeln. Då försvinner garanterat minst 30%.
Ja, då förstår jag att mycket försvinner. Vi har ingen färs alls i våra lådor så vill man ha det får man mala själv. Ett alternativ skulle ju kunna vara att erbjuda det med tanke på hur många slaksidor jag själv har liggande i frysen. ::) Men, då får man ju ta ett högre kilopris såklart. Jag gissar på att slaktarn vill ha mer betalt för att göra färs. Tror jag ska undersöka det för många drar sig för att köpa hela och halva eftersom de inte vet vad de ska göra med köttet när det inte ligger i exakta fyrkantiga bitar som i affären. ::) Vi har benen kvar i slaksidor, lägg, hals, bog och stekar. Beroende på hur stort djuret är så blir det skivor hela vägen och av halsen också. Men, benen knäcks t ex i slaksidan läggen så att man själv kan skära ner det till vettiga bitar för t ex en gryta.
-
Kan man göra färs av alla köttdelar av fåret? Mina familj gillar nämligen lammfärs-biffar jättemycket o:)
-
Vi gillar också färs, det är lättlagat och går ju att variera rätt mycket, allt från fina lammfärsbiffar med oliver och fetaost till köttfärssoppa.
Vi har tagit rätt på de delar som vi vill ha hela, t ex sadel, lägg samt bitar till grytbitar, sen har vi malt resten. Man kan ju mala allt om man vill!
-
Klart man kan göra färs på allt! Men sen kan det ju vara bättre att sälja stekarna till bra pris:)
Slaktade en "hoppetacka" dvs. en ungtacka/lamm som började smita i våras, lagom till påsk. Sålde stekarna till bra pris, styckade ur ytterfiléerna och gjorde färs på allt övrigt kött. Här gillar mannen och barnen ytterfilé och färs bäst, så därför gjorde vi så med detta ungdjur.
-
Klart man kan göra färs på allt! Men sen kan det ju vara bättre att sälja stekarna till bra pris:)
Slaktade en "hoppetacka" dvs. en ungtacka/lamm som började smita i våras, lagom till påsk. Sålde stekarna till bra pris, styckade ur ytterfiléerna och gjorde färs på allt övrigt kött. Här gillar mannen och barnen ytterfilé och färs bäst, så därför gjorde vi så med detta ungdjur.
vad dar du för stekarna, jag hade nämligen tänkt att göra exakt så som du beskriver, jag kommer inte få många lamm men det finns många som frågat just om stekar och dom kan inte köpa låda för dom bor i lägenhet och har mini-frysar.
-
Det är ju bra om man gör upp sånt i förväg. jag vet hur kul det känns när jag levererar grislådor som man lagt ner ett jädra jobb på, och kunden sen säger *vi mal ändå ner alltihop för vi vet inte vad vi ska göra med de olika sakerna* jättekul, verkligen. Och vem vet föresten inte hur man steker en kotlett?
-
150kr/kg
-
Vi har tagit 95 kr/kg. tar bara hem helkroppar.Vill ngn. ha grovstyckat så hjälper vi till. Vi väger hemma men de slaktas på slakteri. Självklart vägs de där också men "för säkerhetsskull". De flesta vill stycka själva och det är ju toppen.