Alternativ.nu
Djur => Getter => Getsjukdomar, skador & juverproblem => Ämnet startat av: Beatrice Aurore skrivet 12 feb-11 kl 09:22
-
En kompis har en lantget som fick en killing för två dagar sedan. Den lilla kan bara stå på frambenen och släpar bakbenen rakt bakåt, den ligger mest men verkar inte ha ont. Getens månar mycket om killingen och har gott om mjölk. Hon ställer sig intill och över killingen så den kan dricka. Killingen får också hjälp flera gånger om dagen att få i sig mjölk, så problemet är inte brist på mat. Kan det vara en bristsjukdom? Finns det något man kan ge killingen? Kan det gå över eller ska man ta bort den genast?
-
Fick geten selen innan killning?
Jag skulle ge killingen selen, det kan bero på det. Selenbrist kan visa sig på flera sätt men vanligt att benen inte bär.
Lider inte killingen är absolut rätt att prova, har hon ingen i närheten som kan mer om getter och killingar som kan titta på den lilla?
-
Låter inte så kul det där. Kan vi få se en bild?
Jag håller med: Om killingen inte verkar lida, utan har en så god relation med sin mor, är det inget ont i att låta den försöka. Selen bör alltid ges med E-vitamin; de flesta preparat innehåller båda i lagom relation. Kolla noga doseringen, ty just selen kan även ge förgiftning. Det terapeutiska fönstret (nivåerna mellan brist och förgiftning) är smalt för selen.
Om geten har så stor brist på något ämne att killingen får symptom, är det en god idé att i första hand ge mamman, för killingen får ju i mjölken!
Men om det var en svår förlossning, kan det vara så illa att ryggen är bruten. Det brukar dock göra mycket ont. Detta är enkelt att kolla: Om killingen inte reagerar, om man trycker med nageln mot en klöv (det mjuka), så känner den inget. Då är det inte mycket hopp. Men om den försöker dra åt sig klöven, eller på annat sätt visar att den känner obehaget, så är nerverna inte helt av.
Lycka till!
-
Tack för svar!
LinaW, kompisens get hade inte fått selen innan, bara hö och saltsten. Veterinären ville inte komma ut och titta på killingen utan hade sagt att det fanns inget att göra, utan det var bara att ta bort den :( . Det finns ingen som kan getter däromkring, men en granne med får kom och tittade på killingen. Grannen hade med sig Tokosel som han gav till både geten och den lilla. Om det hjälper, hur lång tid kan det ta tills man ser en förbättring?
Trollmor, grannen och kompisen har testat killingens reaktioner och den har känsel.
-
Har egen erfarenhet av killingar med släppande ben och har dom fåttt selen så avvakta ge massage ,gärna med ett milt liniment eller arnica. Ge också ad-droppar eller d-vitamin droppar. Inom en vecka brukar det vara okey även med dessa killingar.
-
Veterinären ville inte komma ut och titta på killingen utan hade sagt att det fanns inget att göra, utan det var bara att ta bort den :( . Det finns ingen som kan getter däromkring, men en granne med får kom och tittade på killingen. Grannen hade med sig Tokosel som han gav till både geten och den lilla.
Men vilken nonchalant veterinär! Om killingen klarar sig kan det vara läge att tala om för veterinären att den överlevde och varför. Om man googlar på symtomen speciellt på engelska sidor så får man massor av träffar på killingar med liknande sympom (White muscle disease). Men veterinären har kanske inte dator. Håller tummarna för att den lilla killingen klarar sig!
Tur att Alternativ.nu finns - här får man alltid hjälp av erfarna, kunniga getmänniskor. :)
-
Oj, det var ord och inga visor, Bergsblomman! Och vi har anledning att anta, att det Du hittat är instruktivt och sakligt. Kan TS få en länk eller annat söktips?
"Tur att Alternativ.nu finns - här får man alltid hjälp av erfarna, kunniga getmänniskor. :) " Ja, dit räknar vi Dig, Bergsblomma!!! :) :D
Jag är fortfarande nyfiken på hur killingen ser ut. Går det att få se en bild?
-
SoleSan.
Hur gick det med dina killingar med släpande ben? Denna lilla masseras och hjälps upp på bakbenen flera gånger om dagen. Kompisen berättar att killingen småstampar med frambenen och ser ut som den vill skutta när de hjälper den att hålla upp bakdelen.
Bergsblomman.
Tack för googlesöktipset och hållna tummar! Är de på rätt spår med Tokosel tror du? Jodå, veterinären >:( ska få veta om detta slutar bra!
Trollmor.
Jag har inte själv sett killingen, bor för långt ifrån, och har ingen bild på den. Kompisen har inte sådana möjligheter.
-
(...) kompisens get hade inte fått selen innan, bara hö och saltsten. (...) kompisen har testat killingens reaktioner och den har känsel.
Ett par funderingar bara. Innehåller inte saltstenen selen? Jag antar att du menar att killingen har känsel i bakkroppen och bakbenen? Isf skulle jag prova att hänga upp killingen i en mjuk och säker sele, inte högre än att klövarna kan stå på underlaget som ska vara fast. Men lämna inte killingen i selen utan tillsyn. "Sjukgymnastik" på det här sättet flera ggr/dag och selen/e-vitamin enl en annan veterinär eller fårgrannen. Mamma get behöver kanske också litet mer näring? Hoppas det går vägen!
-
Ett par funderingar bara. Innehåller inte saltstenen selen?
Saltstenar innehåller såå lite selen att det inte ska beaktas när man pratar om Selentillskott.
Kolla noga doseringen, ty just selen kan även ge förgiftning. Det terapeutiska fönstret (nivåerna mellan brist och förgiftning) är smalt för selen.
Om geten har så stor brist på något ämne att killingen får symptom, är det en god idé att i första hand ge mamman, för killingen får ju i mjölken.
Så himla "smalt" är det inte. Man ska överdosera rätt rejält och under en lång tid innan förgiftningsrisk uppstår.
30 gånger högre dos en rekomenderat, varje dag i mellan 2veckor till flera månader...
Tyvär så går selenet inte över via mjölk det är därför man ska ge Selen+E-vitaminge 6 veckor före födsel+ 2 veckor före födsel...
PM. Om man ska vara exakt och skriva långa inlägg, så menar jag att varför man ger selen före födseln är eftersom selenet går över till moderkakan och till ungen i en avsevärt större mängd än vad det gör när det ska gå via mjölken när ungen är född.
-
Ok, misstänkte att det kanske inte var tillräckligt men har inte innehållet klart för mig.
-
Grimla! Du gör mig bekymrad. Dina uppgifter om att selen inte skulle ha ett smalt terapeutiskt fönster finner jag tveksamma ur flera synpunkter:
a) Vilket djurslag uttalar Du Dig om? Visserligen förekommer svaret på gettavlan, men enligt Dina egna uppgifter är Du inte ägare av några getter. Det skulle vara intressant att veta om Du verkligen menar att detta gäller getter.
b) Enligt veterinär-FASS HAR selen ett vad man får kalla för smalt terapeutiskt fönster. Vet-FASS säger så här om får, kor och grisar:
"Symtom kan ses vid doser över 1 mg/kg av selen. Ostadig gång, onormal kroppsställning, diarré, buksmärta, ökad puls och respiration, skummande nasalt exsudat."
c) Jag har använt selenpreparat på veterinärförskrivning sedan år 2000. Veterinärerna har alltid gjort mig uppmärksam på risken för överdosering för getter.
d) Vilken källa stödjer Du Dig på? Vi brukar på gettavlan gärna ange sådana, om vi kommer med "nya" eller, som vi tycker, viktiga upplysningar.
e) Många som är okunniga eller nybörjare vad gäller djurhållning söker stöd och hjälp på alternativ.nu. Därför anser jag att det är nödvändigt att vi håller en hög kvalité på våra inlägg, rent faktamässigt.
SLUTSATS: Selen och selenpreparat bör alltjämt anses ha ett smalt terapeutiskt fönster, och doseringsanvisningarna skall följas med noggrannhet, om ej en getkunnig veterinär har förskrivit annat!
H/Tt
-
Det terapeutiska fönstret för selen är ungefär en tiopotens. Om Du överdoserar till 30 gånger rekommenderad dos, så får Du säkert förgiftning! Och symptomen för brist och förgiftning kan vara mycket snarlika, för att inte säga identiska ... :o
Det är riktigt, att slickstenar inte innehåller tillräckligt av något spårämne för att bota en redan uppkommen brist. Dem har vi ju för att förebygga.
(Men Du menar väl 2 veckor efter förlossning? ;) )
Aha, där hann Du före, Torptomten! Nåja, jag skickar det här i alla fall!
-
(Men Du menar väl 2 veckor efter förlossning? ;) )
??? Nej jag menar 6 v före och sen 2 veckor före som alltid gällt.
-
a)Vilket djurslag uttalar Du Dig om? Det skulle vara intressant att veta om Du verkligen menar att detta gäller getter.
Djurslagen var häst,svin,får,fjäderfä,nöt,hund,katt.
Uttalandet var inte specifikt, trodde man fick dryfta saker ur andra perspektiv än get.
b)Enligt veterinär-FASS HAR selen ett vad man får kalla för smalt terapeutiskt fönster."Symtom kan ses vid doser över 1 mg/kg av selen.
Enligt veterinär-FASS står det:kronisk selenförgiftning uppträder vid dagligt intag av foder innehållande 5-40mg selen/kg foder under veckor till månader.
Där står också att läsa: "det fodras mer än 30 gånger högre doser än rekomenderat", för att framkalla akuta symptom
d) Vilken källa stödjer Du Dig på? Vi brukar på gettavlan gärna ange sådana, om vi kommer med "nya" eller, som vi tycker, viktiga upplysningar.
Veterinär FASS är min källa. Skapligt bra källa..eller ;D
e) Många som är okunniga eller nybörjare vad gäller djurhållning söker stöd och hjälp på alternativ.nu. Därför anser jag att det är nödvändigt att vi håller en hög kvalité på våra inlägg, rent faktamässigt.
Samma här. Därför ska man t.ex inte skriva att killingarna får selen via mjölken.
-
En kompis har en lantget som fick en killing för två dagar sedan. Den lilla kan bara stå på frambenen och släpar bakbenen rakt bakåt, den ligger mest men verkar inte ha ont. Kan det vara en bristsjukdom?
Så här ser det ut när det är Kopparbrist! på unga djur.
Sista bilden visar symptom på lite äldre från ca 6veckors ålder "sway back".
-
??? Nej jag menar 6 v före och sen 2 veckor före som alltid gällt.
Då förstår jag inte alls .. ???
Och tack, Rosa! Det är ett lamm, eller hur? Man undrar, om det kan se något annorlunda ut på killing, och om det finns gradskillnader.
-
Och tack, Rosa! Det är ett lamm, eller hur? Man undrar, om det kan se något annorlunda ut på killing, och om det finns gradskillnader.
Ja det är en lammunge. Kan tro att det finns gradskillnader, men det sprider sig från bakdelen framåt eftersom tiden går. Orsakas av att mamman haft kopparbrist den senare hälften av dräktigheten.
-
"Tur att Alternativ.nu finns - här får man alltid hjälp av erfarna, kunniga getmänniskor. :) " Ja, dit räknar vi Dig, Bergsblomma!!! :) :D
Tack det var snällt sagt, jag är bara en vetgirig getnybörjare!
White muscle disease:
http://sheepandgoat.com/articles/WMD.html (http://sheepandgoat.com/articles/WMD.html)
Swayback kopparbrist :
http://www.nadis.org.uk/DiseasesSheep/Swayback/Swayback%20prevention.htm (http://www.nadis.org.uk/DiseasesSheep/Swayback/Swayback%20prevention.htm)
Men om det är kopparbrist så borde det synas på geten - fiskstjärtssvans, avsaknad av pigment i pälsen (även hos killingen) osv. Om det är något jag har lärt mig så är det att söka information om kopparbrist! ;D
Vore det inte bra om en veterinär kom och gav killingen selen samt e-vitaminspruta? (Om det nu är anledningen till lamheten.)
-
Tyvär så går selenet inte över via mjölk det är därför man ska ge Selen+E-vitaminge 6 veckor före födsel+ 2 veckor före födsel...
Selenet finns i råmjölken. Däremot höjer man e-vitaminhalten i mjölken genom tillskott. Se Bergsblommans första länk om White muscle disease:
"WMD can be prevented by supplementing the diet of susceptible animals with selenium and vitamin E. Since it occurs mostly in lambs and kids whose mothers were fed a selenium-deficient diet, supplementation of pregnant animals helps reduce disease in newborns. This is because selenium is transferred from dam to fetus across the placenta and also is present in the colostrum. While not much Vitamin E is transmitted across the placenta, colostral levels of Vitamin E increase with ewe/doe supplementation. "
-
När vi blev med getter så var en av dem ostadig på bakbenen.
Veterinären sa först att det skulle tränas, bort hon fattades muskelmassa på ena låret.
Men sedan läste jag om selenbrist här inne och det stämde med utseende och symptom.
Veterinären gav båda getkillingarna varsin spruta med selen
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19800328000038&DocTypeID=4 (http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19800328000038&DocTypeID=4)
och sedan fick jag recept på Selevitan
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19781215000020&DocTypeID=4&UserTypeID=1 (http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19781215000020&DocTypeID=4&UserTypeID=1)
Jag ger 6 kryddmått 2 ggr/månad/ get.
Den en a hade växt upp med flaska - frisk.
Den andra diat på sin mamma - ostadig och benen vek sig när den skulle snurra runt på stället.
Sedan jag började med selen har den ostadiga blivit starkare och bättre även om hon fortfarande är ostadig när hon ska vända sig lite snabbt.
-
Det är riktigt, att slickstenar inte innehåller tillräckligt av något spårämne för att bota en redan uppkommen brist. Dem har vi ju för att förebygga.
Jovisst är det så. Det står att geten har "saltsten", men den har isf inte räckt för att förebygga selenbrist. Kanske har geten dragits med div. brister redan före dräktigheten.
-
Selenbrist och kopparbrist har väldigt lika symptom på unga djur.
Har geten haft saltsten med tillräckligt med koppar typ viltsten?
Gissar att många nybörjare inte vet om getternas höga kopparbehov.
Bara en tanke..
-
Jag har sagt det förr men upprepar det igen: saltstenar finns det många olika varianter av, för nöt, för får, för vilt och vanlig NaCl- sten. Jag menar att till getter bör man ge både VILT- sten och vanlig NaCl- sten plus får-mineral-foder MED koppar samt foderkrita (samma som till hästar) om man inte bor på kalkhaltiga jordar. Allt i fri tillgång - getterna tar det de behöver. Detta som förbyggande skötsel, att vårda och avhjälpa en uppkommen brist vill jag lämna till veterinärer. Men jag vill tillägga att jag också ger mina getter extra selen i dricksvattnet under en vecka vår och höst liksom multi-vitaminer. Allt enligt doseringen på förpackningen!
Ang. killingen med släpande bakben kanske ett B-Hb- prov också kunde vara bra. Kanske ungen också har för lite järn, utöver brist på koppar och/eller selen. Det finns också en B-vitamin-brist som ger förlamning av benen hos en del olika djurslag. DOCK vet jag inte hur det exakt ser ut för getter. De olika B-vitaminerna är ju vattenlösliga, så en spruta borde vara ok att ge utan säker indikation!
Lycka till och glöm inte massagen!
H/Tt
-
Kompisen hade besök av en annan veterinär i tisdags. Både geten och killingen undersöktes och båda fick injektioner. Jag vet inte vad de innehöll mer än selen och fler mineraler, E-vitamin och andra vitaminer som kompisen berättat. Hon fick också rådet att köpa mineralfoder till geten. Killingen ska ha massage och gärna hänga i en sele med klövarna i golvet litet var dag. Veterinären skulle komma tillbaka om ett par dagar. Min kompis ringde just och gissa vad? Killingen hänger i sin lilla sele och när den blir killad med ett halmstrå mellan klövarna småsparkar den med bakbenen.
-
Ah! :D För egen del skulle jag tycka det vore enklast att helt enkelt bära omkring på den, men det är jag, det.
Roligt, roligt med bakbenen.
-
Killingen hänger i sin lilla sele och när den blir killad med ett halmstrå mellan klövarna småsparkar den med bakbenen.
Åh, vad bra! Härligt att det verkar gå åt rätt håll! :) Håll oss gärna uppdaterad! Det är roligt att höra hur det går! Fortsätter hålla tummarna för den lilla!
-
En månad senare skuttar den lilla killingen alldeles för egen maskin. Något lite vinglig men full fart!
-
Härligt! Tack för att vi fick veta!