Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Sano skrivet 09 feb-11 kl 18:14
-
Nu har jag vispat och vispat och vispat i 45 minuter... men något smör blir det inte... Vad gör jag för fel?
* Jag använder frusen grädde?
* Grädden är för tunn (skummat för generöst)?
* Elvisp är inte bra?
* Jag är för otålig?
* Kon är i sen laktation och mjölkar inte så mycket och det är dåligt?
Eller vad?
-
Viklken temperatur har grädden ? Den bör ha nästan rumstemp .
Har grädden fått syra eller är den "söt" ?
För att det ska bli smör måste grädden ha en viss syra halt .
Om detta inte är fallet så kan skummet visa på en speciell typ av bakterie i grädden , men då bör den smaka lite tvålaktigt också . Mjölkfelet kommer oftare under vintern och beror då mest på dåligt ensilage med mycket sporer ,
-
Nja...den var nog nytinad... fast nu har den säkert blivit rumstempererad! ;D
Den har fått surna några dagar och amakr lite surt, fast gott, definitivt inte tvål.
Och kon äter bara hö och kraftfoderpellets, så det felet är det kanske inte.
Ok, låta den stå och bli varm alltså. Grädden var ganska tunn, kan det göra det omöjligt? Den blir inte ens tjock och fluffig, bara halvtjock..
-
Ha! Det var tricket. Rumstempererad grädde! :D Nu har jag tre fina smörpaket i kylen. Tack esten! :)