Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Feffe skrivet 08 feb-11 kl 11:37

Titel: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Feffe skrivet 08 feb-11 kl 11:37
Jag har dragit mig länge för att skriva detta inlägg. Jag är rädd för att den ska missuppfattas och att tråden ska divergera i en helt annan riktning än jag menar. Jag önskar en konkret diskussion kring ämnet, kanske komma med en lösning.

Så här inför lammningstider börjar jag tänka på vad som kommer att ske sen, och hur vi ska lösa det; jag har många funderingar och inte så lite vånda inför höstens slakt. Mitt dilemma är att jag inte vill skicka våra lamm till slakteriet, jag vill kunna sälja kött till släkt och vänner, och jag vill skatta på pengarna vi tjänar. Är detta överhuvudtaget möjligt med svensk lagstiftning?

Varför vill jag detta?

Inte slakteri
Jag har besökt vårt slakteri, och tycker inte om hur de hanterar djuren. Jag tycker inte om att de får stå och vänta ihopträngda och stressade, ofta hannar och honor blandade. Jag tycker inte om hur liv hanteras på löpande band. Dessutom tycker jag inte om att lammen ska transporteras ihopträngda i en lastbil en lång väg/stund. Jag dömer ingen som väljer att skicka sina djur till ett slakteri, tvärt om förstår jag dem med tanke på mitt problem inte minst och våndan jag känner inför själva slakten. Men det förändrar inte det faktum att jag inte vill göra det.
Jag vill avliva djuren hemma på gården under lugna och värdiga former, helt i enlighet med lag och djurrätt.
Till min hjälp vill jag ha en utbildad och professionell slaktare.
Jag vill alltså inte göra något 'konstigt' med själva slakten, den skall ske bättre än på slakteriet!

Sälja kött
Vi har inte många tackor, men tillräckligt många för att inte själva kunna äta upp allt kött varje år. Vi kommer behöva göra oss av med fem-tio lamm per år. Dessa vill jag sälja till min närmaste släkt och vänner, och inte till "allmänheten".

Skatta på vinsten
För mig är det viktigt att göra rätt för mig; att redovisa och skatta för de pengar jag tjänar. Jag vill alltså kunna skriva in försäljningen av kött i vår bokföring.


Jag får inte ihop dessa tre aspekter som jag känner svensk lagstiftning. Är det möjligt att få ihop det? Är det fler som har detta problem? Hur löser ni det?
Finns det andra lösningar än att starta eget slakteri, vilket kan kännas onödigt för 10-15 lamm per år...
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Baby Duck skrivet 08 feb-11 kl 11:46
Absolut ingen expert, men finns det inte längre mobila slakterier?

Vet dom som har använt sådan bla till kor. En lastbil alltså.
Men ev har hårdare regler satt stopp för dem nu?

Eller kanske kan du ta ut en veterinär som kollar djuren o skriver ett intyg att dom e friska, sen skjuter ni dem
och kör slaktkropparna till ett godkänt slakteri...

Omständigt och dyrt förstås
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: samaka skrivet 08 feb-11 kl 11:49
Eget uttag i bokföringen och ge till släkt och vänner...
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: louise skrivet 08 feb-11 kl 11:53
Den klassiska lösningen är att sälja lammen till liv och sedan "hjälpa" köparen att slakta sitt lamm. Då har du inte brutit mot livsmedelslagstiftningen eftersom köparen slaktar till sig själv, och det är tillåtet. Eller att köparen helt enkelt slaktar själv, om de nu kan det. Jag sålde hela min fårbesättning så i höstas, till gubbar från Balkan som själva slaktade i min vedbod. Men momsen blir 25 % på din inkomst istället för 12%.

Det är alltså inte tillåtet att sälja kött som är slaktat hemma. Kött som säljs ska slaktas och styckas i godkänd livsmedelslokal.

Mobila slakterier finns sällan, det är för dyrt att driva.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Feffe skrivet 08 feb-11 kl 11:58
Mobilt slakteri finns inte på Gotland såvitt jag vet.
Eller kanske kan du ta ut en veterinär som kollar djuren o skriver ett intyg att dom e friska, sen skjuter ni dem
och kör slaktkropparna till ett godkänt slakteri...
Är detta tillåtet? Känns som att det inte skulle vara det. Kan dessutom vara svårt att få slakteriet att gå med på det.

Eget uttag i bokföringen och ge till släkt och vänner...
Faller på tredje kriteriet.

Den klassiska lösningen är att sälja lammen till liv och sedan "hjälpa" köparen att slakta sitt lamm.

Är det tillåtet att sälja livdjur till nån som inte har Produktionsplatsnr? Släkt och vänner bor i Sthlm. Kan vara svårt att hävda att de köper livdjur.

Visst är detta svårt!
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: samaka skrivet 08 feb-11 kl 12:01
Faller på tredje kriteriet.

tredje kriteriet ???


Är det tillåtet att sälja livdjur till nån som inte har Produktionsplatsnr? Släkt och vänner bor i Sthlm. Kan vara svårt att hävda att de köper livdjur.

Svar: Nej
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Feffe skrivet 08 feb-11 kl 12:03
Ja, det faller på tredje kriteriet att jag vill göra det vitt och lagligt. Jag vill ju få betalt för köttet av släkt och vänner och betala skatt för pengarna.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: samaka skrivet 08 feb-11 kl 12:05
Ja, det faller på tredje kriteriet att jag vill göra det vitt och lagligt. Jag vill ju få betalt för köttet av släkt och vänner och betala skatt för pengarna.

Fast jag ser inte hur det skulle falla... tar du upp det som eget uttag i bokföringen till dess rätta värde har du betalat skatt och moms och allt vad det heter. Sen hur du löser det med dina släktningar är väl upp till ditt eget samvete att ta ställning till...
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Marleéne skrivet 08 feb-11 kl 12:21
Att man inte får sälja hemslaktat kött stämmer dock inte riktigt. Enligt jordbruksverket får man sälja hemslaktat kött om djuret är besiktigat av en veterinär före och efter slakt. Och gäller det gris eller häst måste man skicka in trikinprover. Ej besiktigat kött får bara ätas av ägaren och dess hushåll.

De som köper lammen till liv måste ha produktionsplatsnummer och tyvärr går det heller inte att sälja djuret till någon och ha kvar det på egen gård. Vi försökte själva vara flera personer som gick ihop och hade våra får på en gård i närheten, men det funkade inte eftersom bara en person kan stå på produktionsplatsnumret och således enligt lag är ansvarig för djuren.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Feffe skrivet 08 feb-11 kl 12:42
Fast jag ser inte hur det skulle falla... tar du upp det som eget uttag i bokföringen till dess rätta värde har du betalat skatt och moms och allt vad det heter. Sen hur du löser det med dina släktningar är väl upp till ditt eget samvete att ta ställning till...

Det är just i sista meningen det faller. Jag vill öppet och lagligt sälja och skatta för köttet, inte nått fusk eller dolt under bordet för att få det att fungera.

Ja, Marleéne, jag läste det där på sjv om att det ska besiktigas före och efter slakt och funderat på vad det innebär. Men jag blir inte riktigt klok på det. Om det är så enkelt är det ju "bara" att övertala en veterinär.  För isåfall behöver man ju inte slakteriet alls för att göra det lagligt. Eller? Har inte livsmedelsverket egna regler och krav som tillkommer?
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Jan B skrivet 08 feb-11 kl 12:50
Feffe, jag förstår hur du känner inför att lämna dina får till slakteriet!
Jag känner själv på samma sätt och tänker försöka slakta mina får själv på ett för djuret lugnt och värdigt sätt och utan stress.
För min del handlar det om ett fåtal får och kött som kan användas inom den närmaste familjekretsen.
När det handlar om större fårbesättning och flera slaktdjur, så kanske man borde överväga att starta ett eget litet slakteri.
Jag vet inte bestämmelserna för detta. Men det kan aldrig bli ett oöverstigligt hinder om man verkligen vill arbeta på det sätt, som du beskriver.
Lycka till i vad du gör!
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: samaka skrivet 08 feb-11 kl 12:58
Förutom detta med vetbeskitning... Lokalerna man använder ska vara godkända, likväl för styckning, avfallet skall tas hand om och den kostnaden är nog inte så ringa. ja... det är rätt omständigt att få till på hemmaplan.

Ett alternativ som jag skulle tycka var förträffligt är om man kunde gå samman flera med någon form av mobilt slakteri. Införskaffa ett begagnat kylsläp till lastbil och få till på nåt vis. Dela på kostnaderna. Vore intressant att höra vad någon som "been there, done that, got the t-shirt" har att säga...

Men annars feffe, så återstår det nog bara legoslakt för din del, tyvärr.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Existens? skrivet 08 feb-11 kl 13:53
Hela grejen med mobila slakterier har fallit verkar det som, inte en enda ansökan har kommit in, medan det däremot har startats en uppsjö små slakterier. Det faller på regler och ekonomi, det är billigare att köra djur till slakteri, än att köra slakteriet till djuren. Sen tillkommer alla regler som måste vara uppfyllda på gården dit slakteriet kommer, vattnet måste ju t.ex vara godkänt för den hanteringen.
Kommentaren om att det skulle räcka med att en veterinär besiktigar köttet före och efter förstår jag inte..? då har man ju 'glömt' all den andra hanteringen.. vorde det möjligt skulle ju varenda människa kunna slakta hemma...

Till trådstartaren kan jag bara ge rådet att hitta ett litet lokalt slakteri, åk dit med lammen själv och gör upp med dom ( slakteriet alltså, inte lammen ) att du får skjuta i transporten eller likande. Det är enda lösningen jag kan komma på.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: louise skrivet 08 feb-11 kl 14:17
Marlene - varifrån har du fått det att man får slakta utan godkänd livsmedelslokal och sedan sälja köttet? Om de gjort den ändringen skulle det vara en riksnyhet som vi andra inte hade kunnat undgå.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Feffe skrivet 08 feb-11 kl 14:20
Jag måste ju säga att mobila slakterier låter i mina öron som en kanongrej. Har själv haft tankar åt det hållet. Det är bara det där med att det ska gå runt. Kunde jag försörja mig på annat sätt samtidigt skulle jag överväga att starta upp det ideellt för sakens skull...

Det tråkiga med att bo på Gotland är bristen på alternativ. Det finns ETT slakteri, Gotlands Slagteri fd Scan, och gillar man inte dem eller vice versa, är det ta båten med lammen till fastlandet, med låååånga transporter som följd, eller vara olaglig.

Ja, jag har ingen aning om hur vi ska lösa detta problem. Det är det som är det sura; att det inte finns något annat val än stora slakteriet eller inte ha djur.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Feffe skrivet 08 feb-11 kl 14:24
Marlene - varifrån har du fått det att man får slakta utan godkänd livsmedelslokal och sedan sälja köttet? Om de gjort den ändringen skulle det vara en riksnyhet som vi andra inte hade kunnat undgå.



På SJV (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/farochgetter/slaktochannanavlivning.4.45fb0f14120a3316ad780001504.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/farochgetter/slaktochannanavlivning.4.45fb0f14120a3316ad780001504.html)) står det "Om du har avlivat får och getter på gården utan att en veterinär har närvarat får köttet från dessa djur bara ätas av dig som ägare och ditt hushåll. Du får inte slakta hemma på gården och sälja obesiktigat kött." Jag har läst denna mening många gånger och försökt tolka den. Man KAN tolka den som att sålänge veterinären besiktigar före och efter avlivning får man sälja köttet. Men man kan också (och bör?) tolka det som att man får VARKEN sälja hemslaktat eller obesiktigat kött.
Eller?
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Marleéne skrivet 08 feb-11 kl 14:27
Marlene - varifrån har du fått det att man får slakta utan godkänd livsmedelslokal och sedan sälja köttet? Om de gjort den ändringen skulle det vara en riksnyhet som vi andra inte hade kunnat undgå.


Om man kollar under "Slakt för husbehov och nödslakt på den egna gården" Så står följande:

"Kött som ska säljas måste vara veterinärbesiktigat

Djur som avlivats på gården utan att en veterinär har närvarat får bara ätas av ägaren och dennes hushåll. Tänk på att skicka trikinprov för analys, detta gäller grisar och hästar. Det är inte tillåtet att sälja obesiktigat kött från djur som nödslaktats på ursprungsgården. Djuret måste ha besiktigats av veterinär före och efter slakt för att köttet ska få säljas. "

Detta tolkar jag som att jag får sälja köttet så länge jag har en veterinär närvarande. Och det var ungefär vad jag tolkade svaret från SJV som när jag pratade med dem tidigare. Men huruvida jag tolkat det rätt eller inte kan jag inte svara på.
Har skickat en fråga till livsmedelsverket nu också för att höra vad de säger.

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/slaktochannanavlivning/slaktforhusbehovochnodslakt.4.37cbf7b711fa9dda7a18000210.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/slaktochannanavlivning/slaktforhusbehovochnodslakt.4.37cbf7b711fa9dda7a18000210.html)
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: louise skrivet 08 feb-11 kl 14:32
Ja, då har webbredaktionen på svj misslyckats, eller helt enkelt endast ägnat sig åt sitt eget uppdrag, inte Livsmedelsverket. Eller tänkt att det är så självklart att man inte får igenom en livsmedelskontroll utan lokal.

Det är Livsmedelsverket som bestämmer över livsmedelskontrollen,  inte Jordbruksverket. Jordbruksverket har hand om djurens väl, och har inte i uppdrag att upplysa om livsmedelsregler.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: pyromanen skrivet 08 feb-11 kl 14:41
Den klassiska lösningen är att sälja lammen till liv och sedan "hjälpa" köparen att slakta sitt lamm. Då har du inte brutit mot livsmedelslagstiftningen eftersom köparen slaktar till sig själv, och det är tillåtet.

Den håller tyvärr inte. Det är bara tillåtet att slakta själv om det är ett djur som är huvudsakligen uppfödd på den egna gården. Den som köper av dig får alltså inte slakta själv (med eller utan din hjälp).

I Norge finns det tydligen mobila slakterier. Men det är ju lite långt från trådskrivaren...

Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: louise skrivet 08 feb-11 kl 14:55
Hm... kanske känner igen den formuleringen. Var står den, vilken lag/förordning?

Man får alltså inte slakta egna lamm och själv äta upp om man inte själv driver ett lantbruk?


Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Marleéne skrivet 08 feb-11 kl 15:05
Djuren ska vara huvudsakligen uppfödda på den egna gården. Det innebär ju att jag kan sälja mina lamm/griskultingar när de är avvanda till någon som vill ha dem och slakta till när de växt till sig. Då är de ju till största delen uppfödda på deras gård. Däremot kan jag inte sälja dem när de är slaktfärdiga till någon som ska slakta mer eller mindre omgående. Vart det stod exakt kommer jag inte ihåg.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: louise skrivet 08 feb-11 kl 15:09
Fast köparna äger ju  ingen gård?
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 08 feb-11 kl 15:15
Mobila slakterier har åtminstone tidigare fallit bland annat för att det måste godkännas separat i varje kommun där det skall vara verksamt.

Att man inte skulle få dräpa och äta upp sitt eget ägandes får bara för att man köpt det i vuxen ålder har jag aldrig hört talas om och jag tror inte det stämmer.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Marleéne skrivet 08 feb-11 kl 15:36
Fast köparna äger ju  ingen gård?

I och med att du skaffar ett får så måste du skaffa ett produktionsplatsnummer, vilket samtidigt innebär att du på papperet "har en gård". Även om det i verkliga livet kanske inte är en riktig gård utan snarare en hägn i närheten av ditt hus.

Jag tror absolut att man får köpa vuxna djur och äta upp, det är nog inte det som menas heller. Det är nog snarare så att man inte vill att folk ska köpa ett djur för att omgående slakta det. Däremot om man har för avsikt att hålla och föda djuret ett tag innan slakt är det garanterat inget problem så. Man vill helt enkelt inte att uppfödaren ska kunna kringgå de bestämmelser som finns genom att sälja djuren vid liv (för att slaktas omgående hos nya ägaren)
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 08 feb-11 kl 15:54
Men då är ju frågan vem i transaktionen som skulle bryta mot någon bestämmelse och i så fall vilken? Det är tillåtet att sälja vuxna djur till någon som har produktionsplatsnummer och det är tillåtet att äta upp sina egna djur. Jag kan inte se att det finns några formalia att bryta mot där.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Existens? skrivet 08 feb-11 kl 15:59
Hursomhelst så kan man ju konstatera att lagstiftningen inte gynnar det som trådskaparen vill, :Sälja kött till bekanta utan att anlita slakteri och utan att fiffla med nåt.  Och då har ju lagen lyckats med sitt syfte.

Man skulle ju kunna ge bort köttet, och fakturera fodret som djuret ätit..

Så frågan är ju var fiffel-gränsen går, för TS...
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 08 feb-11 kl 16:02
Man får inte ge bort köttet heller.

Svaret på TS fråga är helt enkelt att det inte går. Lösningen skulle vara att tillåta småskalig försäljning enligt samma regler som gäller för konsumtion inom hushållet. Men det kräver engagemang hos politiker som antagligen inte vet att problemet finns och i alla händelser inte är intresserade av någon lösning.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: pålle skrivet 08 feb-11 kl 16:14
En lite dum fråga då från en okunnig då man fårman köpa som djur foder då?
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: bonnkärring skrivet 08 feb-11 kl 17:01
En lite dum fråga då från en okunnig då man fårman köpa som djur foder då?

har för mej att det ska veterinärsbesiktas också!
dom gör det ju inte lätt för en,vill ju samma sak somTS
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: pålle skrivet 08 feb-11 kl 17:23
har för mej att det ska veterinärsbesiktas också!
dom gör det ju inte lätt för en,vill ju samma sak somTS
ok det var ju en lite tanke bara från en som inge kan om det där :)
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: louise skrivet 08 feb-11 kl 19:40
Men måste köparen verkligen ha ett produktionsplatsnummer?

Det är ju säljaren som ska redovisa vart djuren tar vägen, enbart för att man ska kunna smittspåra. Om man i stalljournalen skriver att djuret dött på gården, räcker inte det?

Jordbruksverket skiter i livsmedelslagen. Produktionsplatsnummer har bara med smittspårning att göra. Jordbruksverket skiter också i skattelagstiftningen.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Marleéne skrivet 08 feb-11 kl 20:01
Men måste köparen verkligen ha ett produktionsplatsnummer?

Det är ju säljaren som ska redovisa vart djuren tar vägen, enbart för att man ska kunna smittspåra. Om man i stalljournalen skriver att djuret dött på gården, räcker inte det?

Jordbruksverket skiter i livsmedelslagen. Produktionsplatsnummer har bara med smittspårning att göra. Jordbruksverket skiter också i skattelagstiftningen.

Alla som har får måste ju ha ett produktionsplatsnummer så i princip måste köparen det. (ska man se det så måste ju även de med tex minigrisar till sällskap ha ett produktionsplatsnummer)

Så om man säljer ett djur till liv och vill vara ärlig så ser man till att den man säljer till har ett produktionsplatsnummer och fixar med transportdokument etc.  Sen kan jag inte svara på vem det är som har ansvaret för att så är fallet. Som säljare måste jag ju registrera till vilken produktionsplats som mina får flyttas till, sen hur noga det är från säljarens sida att köparen verkligen har ett nummer kan jag inte svara på. Ansvaret borde ju rent logiskt ligga hos köparen att skaffa det och för säljaren kanske det räcker att registrera namn och adress på köparen. Köparen måste ju i sin tur också registrera och anmäla förflyttningen och skriva in varifrån djuret kommer.

Men även om man inte följer bestämmelserna angående detta så är väl tanken med raden: "huvudsakligen uppfödda på den egna gården" att den som köper ett djur till liv ska ha för avsikt att behålla det ett tag innan de slaktar det. Sen att just ordet gård inte passar allas boendesituation har ju ingen egentlig betydelse.  :)

Och visst kan man som säljare skriva att djuret dött på gården och sedan sälja det till någon utan produktionsplatsnummer, dock kan man ju inte göra detta om man vill följa reglerna. Och skulle det uppdagas att säljaren handlar på det sättet så riskerar denne både böter och indragna bidrag etc. Även köparen riskerar böter om det kommer fram att denne har "oanmälda får". Sen hur stor risken är att sådant uppdagas är en helt annat fråga.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 08 feb-11 kl 20:37
Men även om man inte följer bestämmelserna angående detta så är väl tanken med raden: "huvudsakligen uppfödda på den egna gården" att den som köper ett djur till liv ska ha för avsikt att behålla det ett tag innan de slaktar det.

Jag vidhåller att det inte finns någon sådan regel.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 08 feb-11 kl 21:22
Men måste köparen verkligen ha ett produktionsplatsnummer?

Det är ju säljaren som ska redovisa vart djuren tar vägen, enbart för att man ska kunna smittspåra. Om man i stalljournalen skriver att djuret dött på gården, räcker inte det?

Jordbruksverket skiter i livsmedelslagen. Produktionsplatsnummer har bara med smittspårning att göra. Jordbruksverket skiter också i skattelagstiftningen.
Produktionsplatsnr måste köparen inte ha ,jag har sålt flera djur till personer utan nr man skriver bara in deras adress i förflyttningspappret.
Sedan brukar sjv ringa till köparen och fråga vad som hänt med djuren antingen är de uppätna eller fixar dom ett nr.
De har ALDRIG ringt och klagat på mig som säljare om detta.
Men det kommer säkert att bli olagligt att sälja till folk utan ppnr men än är det helt OK.Se bara till att ha ens egna papper iordning och sköt rappoteringen.
Lars
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 08 feb-11 kl 21:25
Skrivs naturligtvis in i stalljournalen också och i boken står klart och tydligt ppnr eller namn och adress.Saken är solklar.
Lars
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Marleéne skrivet 08 feb-11 kl 22:07
Jag vidhåller att det inte finns någon sådan regel.

Har egentligen aldrig påstått att det finns någon sådan regel heller. Vet bara att jag läst det någonstans och även fått den informationen från SJV när jag var i kontakt med dem angående hemslakt vs gårdsslakteri. Sen om det är en regel eller inte ska jag låta vara osagt. Ska se om jag inte kan hitta stället jag läste det på.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Marleéne skrivet 08 feb-11 kl 22:13
Produktionsplatsnr måste köparen inte ha ,jag har sålt flera djur till personer utan nr man skriver bara in deras adress i förflyttningspappret.
Sedan brukar sjv ringa till köparen och fråga vad som hänt med djuren antingen är de uppätna eller fixar dom ett nr.
De har ALDRIG ringt och klagat på mig som säljare om detta.
Men det kommer säkert att bli olagligt att sälja till folk utan ppnr men än är det helt OK.Se bara till att ha ens egna papper iordning och sköt rappoteringen.
Lars

Jo jag tänkte att det ju inte kunde vara säljarens ansvar att se till att köparen har ett produktionsplatsnummer, men det lär väl bli som sagt.

Fast om man ska återgå till köparen så måste ju denne rent lagligt skaffa ett nummer om avsikten att hålla djuret vid liv, det går inte att komma ifrån. Sen är ju frågan hur länge djuret måste leva innan man i sådana fall måste skaffa nummer. Det har jag inte hittat någon info om. Kan ju vara så att om man köper för att slakta inom x antal månader så slipper man, men det finns ingen info vad jag kan hitta om det. Står ju bara "Om du håller får eller getter på en plats ska du anmäla det till Jordbruksverket. Det gäller även om du bara har ett djur."
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: lj skrivet 08 feb-11 kl 22:34
Den här frågan om SE nummer har vi dryftat i ett antal trådar.

Jag har hela tiden hävdat att det är köparens skyldighet att ha/skaffa ppnr.
Säljaren skriver bara bara köparens namn och adress i jourrnalen, jag skriver telefonnumret.
Har prata med en advokat, som också slaktar hemma, som säger att så långt han kan bedömma
är det juridiskt vattentätt. Är nog inte prövat, vill SJV ha denna denna fråga på sitt skrivbord.
Vad säger stabon?

Edit o ps; jag redovisar de slaktade djuren i min bokföring som kontantköp, inget konstigt med det.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Existens? skrivet 09 feb-11 kl 07:16
Nej, jag har heller aldrig fattat varför det skulle vara säljarens ansvar att den som köper ett djur har ppn. Ansvaret att skaffa ett ligger ju på den som har djur.
Däremot tycker jag att det är en icke-fråga i denna tråden...   TS har deklarerat att han inte vill fiffla.. och att sälja 15 lamm till folk som inte har gård eller nånting i syfte att kalla det för att köparen sen slaktar sitt eget djur, är ju givetvis att fiffla och försöka kringgå regler.  Att göra så med 1 eller 2 lamm kan jag tänka mig, men att ha det som en hållbar affärside år efter år och gällande 15 lamm, är ju inte realistiskt. 
Som köpare skulle jag inte heller orka bry mig, utan köpa mitt lamm nån annanstans.

Vill man absolut hålla får, och varken kan tänka sig att slakta och sälja lamm på riktigt sätt, eller fuska och dra iväg allt svart, så finns ju alltid alternativet att inte skaffa lamm.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Vurre skrivet 09 feb-11 kl 08:08
Feffe får väl göra som så många andra här på ön; svartslakt, stycka och så får folk hämta sina lådor eller backar. Fem-tio lamm är en baggis.

Men ska du sälja vitt är det nog Slagteriet som gäller. Vet inte om de har ändrat reglerna men när det var Scan fick man ta tio lamm på återtag per år.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: lj skrivet 09 feb-11 kl 09:44
Existens; Däremot tycker jag att det är en icke-fråga i denna tråden...   TS har deklarerat att han inte vill fiffla.. och att sälja 15 lamm till folk som inte har gård eller nånting i syfte att kalla det för att köparen sen slaktar sitt eget djur, är ju givetvis att fiffla och försöka kringgå regler. 

Kan inte riktigt förstå att det är fiffel att sälja till någon som inte har produktionsplats nummer.

Som Stabon påpekar har Ordbruksverket ansvar för smittskyddet. Lämnar inte djuren gården levande, smittar de väl inte någon?
Vill man vara riktigt säker kan man ju skriva till verket och begära att de tolkar regelverket.
Man ska naturligtvis följa sin moraluppfattning men är det inte regelvidrigt, varför avstå en handling, det måste man göra ibland, ibland är det rent av en skyldighet.
--------------------------------------------------------------------------------

Kan berätta att jag hälsade på en gubbe som dagen efter fårslakt fick oanmält besök av Länsstyrelsen. Låg fårfällar högt och lågt o han slapp ur sig att nu blir ni väl inte glada. Inspektörerna sa att att de bara bryr sig om det levande. 
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Feffe skrivet 09 feb-11 kl 10:00
Det ser onekligen nattsvart ut att lyckas med detta. Och jag som ser mig som the good guy  o:) det är på min sida reglerna borde vara!

I min uppgivenhet googlade jag runt endel igår och läste att jägare får sälja kött till konsument, butik eller restaurang sålänge det är små volymer. Små volymer innebär upp till 25 älgar, 75-100 hjortar, 250 rådjur eller 10 000 småvilt per år om de är oflådda. Flådda djur har lite högre krav, eller rättare sagt, inga krav alls, utan bara minde volymer; kött från 1 älg eller 10 rådjur per år. För kött från småvilt är gränsen satt till 1000 småvilt per år.
Hur motiverar man detta!??! Vad är skillnaden mellan köttet från ett vilt djur och ett djur uppfött i småskaligt jordbruk?

Antar att jägarna har betydligt bättre lobbyister än småbrukande hobbybönder.
Just nu står vi i att titta på reglerna för ett gårdsslakteri (ja det är galet för våra kvantiteter, men ett alternativ!) och att börja lobba för en reglerändring, får jägarna borde vi få!!!

Ett annat problem som vi på öjn har med slakteri (om man nu vill nyttja dem) är ju att få skicka dit sina djur överhuvudtaget. Små kvantiteter med höstlamm kan man glömma att få skicka från augusti fram till jul när höstlamm skall slaktas. Har man vårlamm, ja då är det annorlunda, men även som TS inser jag att detta är för en annan tråd...
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Existens? skrivet 09 feb-11 kl 10:26
Tja..det ÄR inte omöjligt att bygga ett micro-slakteri, är du lite händig och kan bygga själv, jagar rätt på begagnat material så behöver det inte kosta skjortan. Gå in på Blocket t.ex och sök på 'kakel' eller 'klinkers' får du se..där finns restposter som gott räcker till ett helt slakteri, det är ju inte så kinkigt med färger och storlekar till sånt, det går ju att pussla ihop.
Och veterinärkostnaderna har myndigheterna gjort nåt åt, så det är inga blodiga (   :P  ) kostnader längre.  Det som egentligen kostar mest är kyla..kylaggregat är eftertraktade.  Och sen kostar det en rejäl dos envishet att stångas mot myndighetsperosner som inte förstått sin uppgift.

Vilt har en helt annan lagstiftning..och egentligen vet jag inte varför.

Men det finns ju en logik i att det inte går att göra så som du tänkte dig från början.. Skulle alla få sälja lagligt utan kontroll, så kunde vi ju lika väl skrota livsmedelslagstiftningen.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 09 feb-11 kl 10:49
Nja förenklar du inte nu Existens? Vi är mitt uppe i ett kylrums/styckrums-byggande och har väl inte satt mig in direkt i alla regler men ska man både slakta och stycka själva (vilket vi eg vill) är det väldigt stora krav på dels personalhygienutrymmen (herregud när vi har boningshuset 100 m bort) samt att man inte kan flå och stycka i samma lokal. TROR JAG! Stränga regler finns om s.k korskontamination dvs rena och smutsiga vägar får inte korsas.
Vi har byggt om ett gammalt stall som har två avdelningar. Ena "rummet" är tänkt att stycka i och andra är nu kylrum med plats för 12-15 älgar i helkropp. Menar ni att vi skulle kunna få tillstånd till att få både slakta (utomhus) flå av och ta ur i samma rum som vi sedan styckar (behöver ju inte vara samma dag)? Vad har man att slåss mot vad gäller hemslakteri och myndigheter?
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Existens? skrivet 09 feb-11 kl 10:53
Jag sa inte att det är enkelt..jag sa att det inte är omöjligt ;)

Men skilda rum måste du ju ha, naturligtvis. Du får inte stycka i slaktlokalen.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: pyromanen skrivet 09 feb-11 kl 15:36
Såhär definieras "husbehovsslakt" i jordbruksverkets författningar:

Husbehovsslakt: Slakt av enstaka djur som en djurhållare för sitt eget hushålls behov själv utför eller låter utföra på den fastighet som han brukar och där djuret är uppfött

Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: lj skrivet 09 feb-11 kl 17:02
Såhär definieras "husbehovsslakt" i jordbruksverkets författningar:

Husbehovsslakt: Slakt av enstaka djur som en djurhållare för sitt eget hushålls behov själv utför eller låter utföra på den fastighet som han brukar och där djuret är uppfött

Jag skrev i ett tidigare inlägg bl.a.;   

SV: ingen efterfrågan på lamm
« Svar #51 skrivet: 17 okt-10 kl 19:24 »

   


Man har rätt att slå ihjäl om man gör det rätt, vad är skillnaden om det köpta djuret dräps direkt hos säljaren eller senare hos köparen.

(Föredrar  förstnämnda platsen eftersom jag då har kontroll på slakten)


Jag förstår naturligtvis innebörden i meningen:på den fastighet som han brukar och där djuret är uppfött
Men skillnaden kan bli hårfin om gränsgrannen köper djuret. Köparen äger djuret och förfogar därmed över detta vilket också ger denne rätten att slakta det. Och djuren slipper transporten.

Jag resonerar nu naturligtvis utifrån ett säljarperspektiv, är nog  köparen som inte lyder regleverket.
 
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: pyromanen skrivet 09 feb-11 kl 18:58
Håller med dig om att det är köparen som gör nåt olagligt om denna slaktar djuren efter köpet, eftersom det då inte är uppfödd på köparens gård är det inte frågan om tillåten "hemslakt". Men om du hjälper köparen slakta hjälper du honom att göra nåt olagligt och sätter du i system att sälja dina djur på detta viset och kanske till o med föreslår köpare att ni ska göra såhär då blir det ju du som uppmanar till att göra nåt olagligt.

Summan av kardamumman är att för trådskrivaren som är ute efter "rent mjöl i påsen" funkar inte principen "sälj levande djur och hjälp köparen slakta".

Tror ingen har nämnt hidtills att det skulle kunna finnas en risk med dethär också.  Anledningen till (möjligen väl petiga livsmedelsregler) är ju att undvika att människor ska bli sjuka. Det händer trots allt att nån BLIR sjuk efter att ha ätit hemslaktat och obesiktigad kött och är det ett litet barn eller en svag/gammal människa kan det till o med vara farligt, det får man ju i så fall också på sitt samvete om man väljer att tänja på gränserna...
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: lj skrivet 09 feb-11 kl 19:12
Pyromanen; håller i huvudsak med dig.

Finns en liten risk att djuret inte friskt men man kommer långt med en okulär besiktning av djuret i levande o hängande tillstånd. Jag tror varken du eller  få andra avstår från hemslakten? Hur många som slaktar hemma, som är på detta forum, ger det goda köttet till sina barn o föräldrar?

Att man skulle bli medskyldig till slakten, kanske men isåfall väldans lite.

Denna form av slakt kanske passar för anarkisten  :)
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: vallhunden skrivet 10 feb-11 kl 11:15
Jag har funderat på ett annat system. Man håller tackor åt folk - sköter dom. De betalar en viss summa varje år för tackans skötsel. Lammen ägs då redan av den som äger tackan och man kan slakta tackan på gården!
Folk kan tycka det är roligt att äga en tacka! Det blir lite "gamble" på hur många lamm som föds. Blir det 2 lamm så blir köttet billigare om det är ett så blir det dyrare.
Man tar då betalt för skötseln av tackan och vinterfodret... Lämplig summa? 1200 + moms kanske?
Skulle detta fungera inom gällande lagstiftning?
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Marleéne skrivet 10 feb-11 kl 12:12
Jag har funderat på ett annat system. Man håller tackor åt folk - sköter dom. De betalar en viss summa varje år för tackans skötsel. Lammen ägs då redan av den som äger tackan och man kan slakta tackan på gården!
Folk kan tycka det är roligt att äga en tacka! Det blir lite "gamble" på hur många lamm som föds. Blir det 2 lamm så blir köttet billigare om det är ett så blir det dyrare.
Man tar då betalt för skötseln av tackan och vinterfodret... Lämplig summa? 1200 + moms kanske?
Skulle detta fungera inom gällande lagstiftning?

Enligt gällande regler funkar nog inte detta eftersom lammen som föds enligt regelverket tillhör ägaren av produktionsplatsnumret, dvs gårdsägaren. Det kan inte finnas fler officiella ägare till djuren på samma produktionsplats. Jag hade problem med detta eftersom jag har mina får på min svärfars gård nu i vinter. Ska man se till gällande regelverk så äger min svärfar fåren eftersom jag inte kan registrera att jag har får på den gården. Jag hade två alternativ enligt SJV och det var att flytta mina får till egen plats där jag kunde stå på produktionsplatsnumret eller så kunde jag registrera mig som kravgård på samma plats som min svärfar har sina djur med förutsättning att han inte har krav.

Så att andra personer äger tackorna på gården funkar tyvärr inte enligt gällande regler eftersom de officiellt inte kan stå som ägare av dem. Sen kan de ju visserligen inofficiellt äga tackorna, men ger du lammen till dem sen och försöker göra det vitt så funkar det inte längre ändå eftersom det på papperet ser ut som att du säljer/ger bort kött till utomstående. Vilket ju inte är ok.

Vi hade det problemet för några år sedan också när några fårägare ville gå ihop och bygga gemensamt fårhus och hålla fåren ihop. Det gick inte eftersom bara en person kunde vara ansvarig för produktionsplatsen.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Lorita skrivet 10 feb-11 kl 13:00
Det är köttet som inte får lämna gården, bjuda på middag går bra
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Marleéne skrivet 10 feb-11 kl 13:42
Det är köttet som inte får lämna gården, bjuda på middag går bra

Då får folk helt enkelt komma och äta sina lamm hemma hos fårägaren
Och vem säger att det är olagligt att ta med sig en "doggy-bag" med matrester hem ;)
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Existens? skrivet 10 feb-11 kl 14:06
Lösningarna börjar bli rätt kreativa... :)
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: louise skrivet 10 feb-11 kl 20:38
Det finns "kotell" efter en sån modell. Men om de undviker slaktlagar med sitt kotell vet jag inte.
Titel: SV: Alternativ till slakteriet
Skrivet av: Feffe skrivet 13 feb-11 kl 10:43
Jag vill verkligen tacka för all kunskap, tankar och idéer som har kommit upp på denna tråd! Jag känner att jag har fått fler och bättre svar än jag hade vågat hoppas, även om det inte uppkom någon lösning på mitt dilemma.
Skönt att höra att jag inte är ensam med dessa åsikter och tankar, det gör det möjligt att det kommer att förändras i en vacker framtid.
Tack!