Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Fiat skrivet 05 feb-11 kl 15:38
-
Om en stut väger 200kg slaktad hel kropp utan skinn,klövar och innälvor. Hur mycke är kött och hur mycke är ben. Det handlar om en stut av mjölkras. Hörde en som påstod att han styckat en halva på 95kg och bara fått ut 40kg kött kan detta stämma?
MVH FIAT.......
-
Nja, det låter rätt orimligt. Såvida djuret inte var hemsk magert, så är det nog en god ide att byta till en skickligare styckare
-
Håller med, det måste varit ett rysligt magert djur :-X
-
Jag tror problemet kan vara att folk tror att fint kött skall vara benfritt.. de skal de ju såklart inte vara.
Mycket av framdelsbitarna skall man ju ha ben med då man tillagar det de är då du får goda grytor och fin buljong så slipper du köpa buljongtärningar med smakförstärkare i.. De är nog så att dagen folk kan inte laga mat.. vet inte hur man gör en god gryta..
Vi får helt enkelt fråna mamma eller mormor :-[
En gryta sköter ju sig själv på spisen..
:-[
-
Men ändå, 40 kg av 95... Även om huvudet var med. Kan helkroppen ha vägt 95, och köttet från ena halvan 40? I så fall var det ju inte så tokigt. Vad kan ett stut-huvud väga? Var det mycket spill då, blodutgjutningar och sånt?
-
Man kan räkna med att ca 30% går bort när slaktkroppen styckas!
Men djuret du beskriver måste varit väldigt magert eller ungt!
1/2 styckad 18 månaders highland från oss ligger på 95-115 kg!
-
Man kan räkna med att ca 30% går bort när slaktkroppen styckas!
Nähä? Verkligen?