Alternativ.nu

Djur => Kor => Ämnet startat av: Fiat skrivet 05 feb-11 kl 15:38

Titel: slakt
Skrivet av: Fiat skrivet 05 feb-11 kl 15:38
Om en stut väger 200kg slaktad hel kropp utan skinn,klövar och innälvor. Hur mycke är kött och hur mycke är ben. Det handlar om en stut av mjölkras.  Hörde en som påstod att han styckat en halva på 95kg och bara fått ut 40kg kött kan detta stämma?
MVH FIAT.......
Titel: SV: slakt
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 06 feb-11 kl 05:20
Nja, det låter rätt orimligt.  Såvida djuret inte var hemsk magert, så är det nog en god ide att byta till en skickligare styckare
Titel: SV: slakt
Skrivet av: Grimla skrivet 06 feb-11 kl 08:51
Håller med, det måste varit ett rysligt magert djur  :-X
Titel: SV: slakt
Skrivet av: gimskogen skrivet 08 feb-11 kl 23:00
Jag tror problemet kan vara att folk tror att fint kött skall vara benfritt.. de skal de ju såklart inte vara.
Mycket av framdelsbitarna skall man ju ha ben med då man tillagar det  de är då du får goda grytor och fin buljong så slipper du köpa buljongtärningar med smakförstärkare i..  De är nog så att dagen folk kan inte laga mat.. vet inte hur man gör en god gryta..
Vi får helt enkelt fråna mamma eller mormor  :-[

En gryta sköter ju sig själv på spisen..
 :-[
Titel: SV: slakt
Skrivet av: Trollmor skrivet 08 feb-11 kl 23:51
Men ändå, 40 kg av 95...  Även om huvudet var med.  Kan helkroppen ha vägt 95, och köttet från ena halvan 40?  I så fall var det ju inte så tokigt.  Vad kan ett stut-huvud väga?  Var det mycket spill då, blodutgjutningar och sånt?
Titel: SV: slakt
Skrivet av: galdur skrivet 09 feb-11 kl 21:45
Man kan räkna med att ca 30% går bort när slaktkroppen styckas!
Men djuret du beskriver måste varit väldigt magert eller ungt!
1/2 styckad 18 månaders highland från oss ligger på 95-115 kg!
Titel: SV: slakt
Skrivet av: Trollmor skrivet 11 feb-11 kl 10:07
Man kan räkna med att ca 30% går bort när slaktkroppen styckas!
Nähä?  Verkligen?