Alternativ.nu

Djur => Får => Övrigt om får => Ämnet startat av: ulfg skrivet 03 feb-11 kl 11:44

Titel: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: ulfg skrivet 03 feb-11 kl 11:44
Ville bara tipsa om ett fårlantbruk som verkar så otroligt välskött och professionellt. Se www.himledalenslamm.se (http://www.himledalenslamm.se)
Det var en sann fröjd att surfa runt och se hur de tar hand om sina kunder och väcker lusten att köpa en låda lammkött.
Enligt en artikel i Hallandsposten har de "bara" 200 livdjur, men verkar gå runt fint med det. De säljer allt de kan producera och har en stabil kundkrets mellan Falkenberg upp till Göteborg. Jag tror -tyvärr- att för närvarande är det bara den här företagsmodellen som bär sig för mindre lantbrukare med djur. Hälften bonde, hälften egen försäljare. Vad tycker ni?
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Existens? skrivet 03 feb-11 kl 11:51
Det ser väl också ut som att dom har inga ambitioner att köra med några gammaldags raser för att bevara och liknande. Utan kör med Texel, som efter vad jag förstått på kommentarer här på forumet är en köttras?
Jag tror att det ofta är där det skär sig..man vill bedriva lönande företag samtidigt som man vill bevara nån gammaldags ras, då blir det genast knepigare. Det finns ju en anledning till att raser är utrotningshotade.

Och dom tog ju ändå bra betalt...
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: javill skrivet 03 feb-11 kl 12:02
Ja, verkligen jättefin hemsida och fint upplägg!  :) Något att inspireras av helt klart.
Jag tror som du är inne på att om man vill ha färre djur så är det något sådant här man måste satsa på. När jag själv började med djur blev jag förvånad över hur otroligt lite bonden själv får för sina djur, oavsett om det är gris, nöt eller lamm. Så om man som bonde vill ha bättre betalt tror jag det är upplägg liknande den här som måste till. Hörde på radion häromdagen att allt fler konsumenter efterfrågar ekologiskt. Nu var väl inte den här gården ekologisk men, genom att handla sitt kött där så vet man precis var maten kommer ifrån. Så jag gissar på att allt fler konsumenter kommer att vilja handla på det här sättet. Sen finns det alltid de som skiter i hur köttet smakar, bara det är billigt och kött liksom.  ::)
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Rosa skrivet 03 feb-11 kl 16:25
Sen finns det alltid de som skiter i hur köttet smakar, bara det är billigt och kött liksom.  ::)

I försök har ingen smakskillnad mellan Ekologiskt ooch konventionellt kött  kunnat påvisats.
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Luppa skrivet 03 feb-11 kl 16:39
Det ser väl också ut som att dom har inga ambitioner att köra med några gammaldags raser för att bevara och liknande. Utan kör med Texel, som efter vad jag förstått på kommentarer här på forumet är en köttras?

Eh... Vad menar du? Skulle det vara fel att ha får av köttras? Eller missuppfattar jag helt...
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: samaka skrivet 03 feb-11 kl 16:44
Eh... Vad menar du? Skulle det vara fel att ha får av köttras? Eller missuppfattar jag helt...

Så tolkade inte jag det... utan att om man har ambitionen att köra med gamla ursvenska raser kan man känna sig blåst på lönsamheten... typ.
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Luppa skrivet 03 feb-11 kl 16:47
Ah...  ::) Lilla jag tänkte inte så långt... Men jo, så är det nog tyvärr. Det blir ju betydligt mer kött på ett köttraslamm, till bara lite ökad kostnad...
Trist för de som vill göra en insats för bevarandet av utrotningshotade raser. Själv är jag så förälskad i Suffolk, så jag skulle inte kunna tänka mig en annan ras.  o:)
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: javill skrivet 03 feb-11 kl 16:53
I försök har ingen smakskillnad mellan Ekologiskt ooch konventionellt kött  kunnat påvisats.

Har väl inte påstått att det är så heller? Bara att allt fler svenskar efterfrågar ekologiska varor och att den del människor inte bryr sig om hur köttet de köper smakar så länge det är billigt. Jag handlar extra hängmörat nötkött (ibland ekologiskt och ibland inte) från vårt lokala slakteri och smaken går inte att jämföra samma vecka med det Västeråspackade köttet jag hittar i ICAs köttdiskar oavsett om det är svenskt eller irländskt. Det där sista om irländskt vet jag i och för sig inte för jag köper aldrig annat än svenskt.
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Lorita skrivet 03 feb-11 kl 17:29
Jag köper ibland nöt från en bonde och känner skillnad på vår och höst slaktat och jag vill ha höstslaktat för det smakar godare.
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Existens? skrivet 03 feb-11 kl 17:37
Eh... Vad menar du? Skulle det vara fel att ha får av köttras? Eller missuppfattar jag helt...

Nej, absolut inte fel enligt mig, tvärtom ifall man vill nå lönsamhet.  Men här på forumet tycker jag ofta det låter som det är att svära i kyrkan när nån nämner texel.

Vad gäller smak på ekologiskt kontra konventionellt, så tror jag inte den stora skillnaden ligger i själva uppfödningen, utan hur köttet hanteras sen.  Det som packas i Västerås till ica..hur gammalt är det när det till slut når butiken?
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: samaka skrivet 03 feb-11 kl 17:49
Har väl inte påstått att det är så heller? Bara att allt fler svenskar efterfrågar ekologiska varor och att den del människor inte bryr sig om hur köttet de köper smakar så länge det är billigt. Jag handlar extra hängmörat nötkött (ibland ekologiskt och ibland inte) från vårt lokala slakteri och smaken går inte att jämföra samma vecka med det Västeråspackade köttet jag hittar i ICAs köttdiskar oavsett om det är svenskt eller irländskt. Det där sista om irländskt vet jag i och för sig inte för jag köper aldrig annat än svenskt.

Äter nästan uteslutande hemkött... men här i höstas innan slakt var jag utan köttfärs köpte jag ett paket. Förvånades över den väldigt osmakliga doften som spred sig när jag stekte den affärsinhandlade köttfärsen. Dock märkte jag ingen större skillnad på smaken, men mycket kan man dölja med kryddor...
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Grimla skrivet 03 feb-11 kl 18:03
Vad gäller smak på ekologiskt kontra konventionellt, så tror jag inte den stora skillnaden ligger i själva uppfödningen, utan hur köttet hanteras sen.  Det som packas i Västerås till ica..hur gammalt är det när det till slut når butiken?
Precis!
Och hur har det hanterats innan det kommer hit!
Vi importerar ju nötkött från Irland, Argentina, Chile,Tyskland, Australien...

Vårt inhemska konventionella nötkött är precis lika bra som det svenska Ekologiska tycker jag  o:)
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: javill skrivet 03 feb-11 kl 20:32
Precis!
Och hur har det hanterats innan det kommer hit!
Vi importerar ju nötkött från Irland, Argentina, Chile,Tyskland, Australien...

Vårt inhemska konventionella nötkött är precis lika bra som det svenska Ekologiska tycker jag  o:)

Fast mycket av det packas ju också i Västerås och blir ganska trist.  :-\ Godare när det hängmöras rejält och det hittar man ju aldrig i Västeråsförpackningarna. Inte i "min" affär i alla fall.
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: ulfg skrivet 03 feb-11 kl 22:25
Det där med vilken specifik ras Himledalen lamm har tycker jag vi kan lämna därhän. Det är inte det som är viktigt.
Inte diskussionen billigt, dåligt kött kontra dyrare, bättre kött heller. Vad jag blev så imponerad över var hur fint styckat och paketerat köttet var och erbjudet i 3 olika sorters lådor. Dessutom tog de upp beställningar och körde sen ut till kunder och levererade vid dörr. Hur skulle vi småproducenter kunna nå dit? Kanske skulle 3-4 mindre gårdar slå sig samman och bilda en gemensam förening som sålde köttlådor på samma vis till en gemensam kundkrets? Vad tror ni?
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: javill skrivet 03 feb-11 kl 23:28
Det där med vilken specifik ras Himledalen lamm har tycker jag vi kan lämna därhän. Det är inte det som är viktigt.
Inte diskussionen billigt, dåligt kött kontra dyrare, bättre kött heller. Vad jag blev så imponerad över var hur fint styckat och paketerat köttet var och erbjudet i 3 olika sorters lådor. Dessutom tog de upp beställningar och körde sen ut till kunder och levererade vid dörr. Hur skulle vi småproducenter kunna nå dit? Kanske skulle 3-4 mindre gårdar slå sig samman och bilda en gemensam förening som sålde köttlådor på samma vis till en gemensam kundkrets? Vad tror ni?

Fast jag säljer redan vårt kött sådär (fast inte lika snyggt packeterat, kunden får packa in själv). När det är dags för slakt kontaktar jag gamla och nya kunder, frågar om de vill ha helt eller halvt lamm och om de vill ha det styckat på något speciellt sätt och om de vill ha något rökt. Sen efter slakten så kör jag ut lådorna till kunderna. Men, vi har inte en sån fin hemsida och inte vaccpackat.
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: zeina66 skrivet 04 feb-11 kl 07:36
Vilken bra hemsida ! Snygga styckningar i fler variationer än jag provat...nu fick jag inspiration  :)
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: MonaW skrivet 04 feb-11 kl 09:07
Intressant tråd. Jag tycker ju det vore bra om man kunde försörja sig även på de utrotningshotade raserna. Mycket hänger nog på marknadsföringen, presentationen av det man vill sälja. Jag undrar om det inte skulle vara möjligt att sälja även allmogefår med ekologisk uppfödning och rätt marknadsföring.

Smaken på köttet har diskuterats mycket i denna tråd och det är inget fel på smaken på allmogefårens kött. Skillnaden mellan ekologiskt kött och konventionellt ligger ändå inte i första hand hos smaken utan i att ekologiskt kött är nyttigare, innehåller mer omega 3 och 6. Här har jag inte tillräckligt mycket kunskaper utan stöder mig på Birgit, som studerat detta mycket och brukar dela med sig av sina kunskaper i detta forum. Dessutom vet jag att jorden mår betydligt bättre av att odlas ekologiskt, något som vi nog måste börja tänka på innan vi förstör markerna helt.

Jag slutar aldrig att förvånas över att folk gladeligen köper kött, som fraktats från Australien istället för att köpa svenskt. Och att man köper mat, som är billig utan att fundera över smak men fr a hur näringsrikt det är. Det är egentligen synd och skam att inte går att försörja sig på småskaligt jordbruk.
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Lorita skrivet 04 feb-11 kl 09:35
Intressant tråd. Jag tycker ju det vore bra om man kunde försörja sig även på de utrotningshotade raserna. Mycket hänger nog på marknadsföringen, presentationen av det man vill sälja. Jag undrar om det inte skulle vara möjligt att sälja även allmogefår med ekologisk uppfödning och rätt marknadsföring.

Smaken på köttet har diskuterats mycket i denna tråd och det är inget fel på smaken på allmogefårens kött. Skillnaden mellan ekologiskt kött och konventionellt ligger ändå inte i första hand hos smaken utan i att ekologiskt kött är nyttigare, innehåller mer omega 3 och 6. Här har jag inte tillräckligt mycket kunskaper utan stöder mig på Birgit, som studerat detta mycket och brukar dela med sig av sina kunskaper i detta forum. Dessutom vet jag att jorden mår betydligt bättre av att odlas ekologiskt, något som vi nog måste börja tänka på innan vi förstör markerna helt.

Jag slutar aldrig att förvånas över att folk gladeligen köper kött, som fraktats från Australien istället för att köpa svenskt. Och att man köper mat, som är billig utan att fundera över smak men fr a hur näringsrikt det är. Det är egentligen synd och skam att inte går att försörja sig på småskaligt jordbruk.

Jag tror man kan det till en viss del, det förutsätter att man inte stirrar på köttet bara, allmogedjuren är tänkta att ta till vara på allt, kött, skinn, ull mm + att man kan hålla kurser och tema helger man kan också få bidrag för att ha verksamhet med barn. Man måste se till allt man kan få ut från allmogefåret och därifrån arbeta, då är inte heller den stora mängden djur viktig utan att man tar till vara och utvecklar allt man kan. 
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Existens? skrivet 04 feb-11 kl 09:36
Det här med omega-3 i ekologiskt kött är ju ett omtvistat ämne, så det är väl inte värt att låta tråden glida in i det.Man får bättre halter om djuren äter mycket gräs, ekologiskt eller ej så att säga.

Vad gäller att försörja sig på allmogeraser så tror jag inte det blir lätt om vi verkligen talar om att försörja sig. Vi vet ju inte ens huruvida gården som är akuell här i tråden, försörjer sig på lammen, och inget om hur mycket som faktiskt säljs i lådor. I ett radioreportage från november talas det ju om den dåliga lönsamheten på lamm, och här nämns ingenting om köttlådor, så det är svårt att få ett grepp om omfattningen tycker jag.

Och visst är det bedrövligt att det inte går att leva på små jordbruk. men fakta är ju tyvärr att många inte har så mycket att välja på om de ska köpa helt kött, det får bli ett billigt för ekonomin tillåter inget annat. Jag tvekar själv när man ska köpa en ryggbiff till fredagen och den går lös på 80-90 kr för två små bitar.
Jag tillhör heller inte dom som automatiskt sätter likhetstecken mellan svenskt och hög kvalitet. Mycket hänger på kunskap. Det går att göra en argentinsk oxfile till en himmelsk upplevelse, lika väl som att man kan sabotera en svensk dito, totalt.
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: ulfg skrivet 04 feb-11 kl 10:36
Vad kul. Nu börjar vi komma igång i diskussionen! Jag tror att det finns flera nischer i att sälja lammkött - precis som det fanns flera olika sorters köttlådor och styckningsvariationer hos himledalenslamm.se. Det finns nog definitivt en nisch för "äkta lantraskött" sålt som något eget, särskilt. Äkta pinnekött i Norge skall vara från närmast viltgående får vars lamm slaktas efter en säsong då de uppnått 11-14 kg. De har gått på magert kustbete och anses ha en köttsmak som närmast påminner om vilt. Som den gode Birgit har berättat. Antingen föredrar man detta eller stora rejäla bitar ljust, mer neutralt smakande kött från köttraser. Just i den här diskussionen kan vi kanske hoppa över vad som är bäst eller sämst, nyttigast, osv. Argument för att sälja lantraskött till kunder saknas inte. Kanske magrare, mer utpräglad smak, "rädda naturen", smålantbruket, osv? Det viktiga tycker jag är hur smågårdar kan slå sig samman och hitta ut till potentiella kunder.
Vad krävs? Samarbetsavtal, slakterier, vad för marknadsföring? Hur tänker ni?
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Existens? skrivet 04 feb-11 kl 11:10
Efter att i flera år hållit på med köttlådeförsäljning så skulle jag definitivt satsa på att samarbeta. Dels för att kunna erbjuda kött hela tiden, men även för att sprida arbetet och framförallt försäljning och marknadsföring. En person kanske är en klippa på att sälja, medan grannen gillar att stycka och pyssla med köttet.

Tittar man på, och konstaterar hur många lådor man måste sälja om året för att kunna få en bra inkomst på det, och sen bryter ner det till månads-och veckoförsäljning, så inser man snart att det inte är praktiskt möjligt ensam.

Jag tittade på mina grislådor, och konstaerade att jag behöver sälja 250 grisar om året, för att få ihop till ens en minimal lön. Det innebär 500 lådor kött, dvs 10 i veckan. Att få fram, slakta och stycka, köra ut köttet från 5 grisar varje vecka, och dessutom hinna göra reklam och sälja, prata med kunder, osv..det går helt enkelt inte ihop. Djuren hemma ska ju också skötas.  Och 5 grisar i veckan året runt, säljer sig inte självt.
Jag kan tänka mig att det är mindre jobb med lamm, men å andra sidan så kräver många sålda lamm, även många tackor.
Så tänk noga och realistiskt över tidsåtgången, är mitt absoluta tips.

Att sälja på att 'rädda smålantbruk' är däremot ingen framkomlig väg enligt mig. Man kan inte bygga sitt säljande på att kunden tycker synd om en, utan man måste vara bättre än alternativen.
Och helst ska man också hitta nån del där man kan vara ett alternativ för de köpsvaga också, och inte bara inriktad på det exklusiva.  Slår man på stort och säger sig ha en exceptionell kvalitet til ett högt pris, då får man också räkna med krav på sig.
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Tord_Lj skrivet 04 feb-11 kl 11:47
fint... har skrivit lite förut om framtida planer som sakta men säkert realiseras.
Gutefår för slakt, återtag som via manuell chark (ej egen) hämtas av kund.
Ull skulle gärna bli tovade produkter samt skinn för marknader / Blocket / Webbshop.

Vi har 500-600 gäster på vårt B&B årligen så någon får ju gärna köpa nåt...

Samarbetar gärna med fler för att få till bra avtal med de partner som behövs; slakt, chark, skinn etc. Bra om nån är bra på tovat tex...

Ställer gärna upp med "skyltfönster" för andras produkter här i Ullared.
Bra lokal i ladan kan ordnas lätt om det krävs utrymme annars är tanken ett vitrinskåp inne på B&B.

Hjälpas åt är modellen för mig, hör av Er.
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: ulfg skrivet 04 feb-11 kl 20:38
Vilka slakterier finns det att tillgå nu i Västsverige? Öströö i Halland, Varekil på Orust. Öströö är fullbokade. Dalsjöfors - tar de emot lamm på återtag? Fler? Fanns det något stort slakteri åt Skara till? Tips?
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Tord_Lj skrivet 05 feb-11 kl 10:10
KLS Ugglarps ? www.ugglarps.com (http://www.ugglarps.com)


Slakteri med logistik till kund är en av de verkligt kritiska punkterna.

Hittills har jag ätit upp köttet själv via hemslakt.
Klippt själv, helt.
Köpt foder, mest.
Struntat i fällarna... men lärt mig såpass att jag vill gå vidare med en liten produktion.

En hemsida som lockar mig mer än den i trådstarten är Gångemad - Småskalig lammproduktion och biodling i Fotskäl (http://www.gangemad.se/index.html) (mille).
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: morellen skrivet 05 feb-11 kl 10:19
jag tror inte Dalsjöfors tar emot lamm. de verkar vara flera som fått nej o att dömma av hemsidan slaktar de inte ens får.
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Existens? skrivet 05 feb-11 kl 10:41
Håkantorp är väl det som finns lite uppåt slätten..

http://www.svensktlammkott.se/index.htm (http://www.svensktlammkott.se/index.htm)
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: ulfg skrivet 06 feb-11 kl 20:12
Här i Västsverige verkar det vara Håkantorp, Varekil och Öströö som gäller för lammslakt. Är det några därute som har erfarenhet av att samarbeta med andra kollegor vad gäller marknadsförsäljning och försäljning av lammkött? Eller kör alla sitt eget race?
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: hursomhelst skrivet 07 feb-11 kl 23:52
Här i Västsverige verkar det vara Håkantorp, Varekil och Öströö som gäller för lammslakt. Är det några därute som har erfarenhet av att samarbeta med andra kollegor vad gäller marknadsförsäljning och försäljning av lammkött? Eller kör alla sitt eget race?

Frågan är om det bara gäller kött??

Kan man tänka sig varor som klarar lite mer "lagring" så att säga.. så är jag med.. när och OM jag kommer igång med mitt lilla ""mejeri"".... Ost har ju inte såå lång hållbarhet, men idén är inte dum på något vis, inte alls!!!
Kanon idé tycker jag!

Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Tokyoboy skrivet 08 feb-11 kl 02:37
Skont att se att det finns bonder som fixar det har med webben!  :)

Jag tror att med ratt samarbete (dvs. ga ihop med marknadsforare och folk med kontakter i restaurangbranschen), marknadsforing (skapa en marknad eller varda den redan befingtliga marknaden) och ratt hantering gar det nog att undvika att ga med forlust. Stora pengar blir det nog aldrig, och om man har sa mycket betesland sa nara storre stader att transporter inte blir nagra problem da kan man nog dra in mer pengar pa att salja marken och hysta in rantan varje manad.

Jag tror att hemligheten ligger i att skota slakten sjalv, ha ett antal fasta storkunder (storkok, ICA handlare i trakten och restauranger) och absolut inga lan.

Ar det nagon har som kanner till konceptet "1000 true fans"?

Om man kan skaffa fans, typ prenumeranter, dvs. folk som koper osett, gar det nog annu battre. Sag att du kan ragga upp 100 kompisar som lovar att kopa 20kg om aret till en viss summa, sedan putsar du ut en lada med kott i kvartalet.

Om du sedan kan be dessa att skaffa en kompis till som lovar att kopa 20kg om aret, blir det 100, 300, 700, 1200, 2000, osv...

Annu battre blir det om du gar ihop med en honsuppfodare och en biodlare och saljer paket med 20kg farkott, 10kg fagel och 5kg honung. Da kan ni spara pa porto och na en vidare kundkrets (varandras). Slang in en gronsaksodlare, ostmakare, smormakare, en fruktodlare, mjolnare och en kaninuppfodare sa far ni riktiga paket!

Forresten, man kanske skulle anvanda sin 15+ ar inom marknadsforing och kommunikation till att starta ett foretag som bara tar hand om forsaljningsdelen? Hm...
Titel: SV: Lönsamt fårföretag
Skrivet av: Existens? skrivet 08 feb-11 kl 07:01
Vissa av dina ideer är riktigt bra, Tokyo.. Ett problem i kötthantering är att det är så många som ska dela på kakan, ofta både slaktare , styckare och så du själv då.. Slakten tycker jag är relativt billig, i förhållande till kostnaden att bygga ett slakteri så den kan jag tänka mig att man lejer bort. Såvida det inte går att hitta en lämplig plats centralt både för uppfödare och kunder där ett litet slakteri kunde byggas av några tillsammans.
Styckningen däremot tycker jag att man absolut bör försöka fixa själv på nåt vis, så att åtminstone ett mellanled kan tas om hand av en själv.
Blandade lådor är också en bra ide. Dock får man tänka på att det finns rätt mycket konkurrens på det området. Det finns många som säljer mat i lådor hem till dörren numera, dock är det ju då fristående bolag oftast, alltså inte uppfödare.

Ide´n om prenumeranter är mer tveksam tycker jag. Jag vill att min kund ska återkomma frivilligt, inte för att h*n har ingått ett avtal om att ta emot en viss mängd kött varje år. Skulle jag dessutom som kund pådyvlas att hitta nya kunder åt en säljare, då skulle jag bli skogstokig. Säljandet är inte kundens problem, det får producenten sköta.