Alternativ.nu
Övriga ämnen => Örter => Odling och insamling => Ämnet startat av: Stabo skrivet 03 feb-11 kl 07:50
-
Hej!
Var på affärn igår och köpte mej en basilikaplanta som jag sedan tog sticklingar ifrån och planterade i varsin lite kruka.
Nu är frågan, hur går jag till väga för att torka dom? Bara lägga på tidningspapper? Och när dom torkas, förlorar dom då vissa egenskaper, som t.ex. lugnande för dålig mage, etc.?
Tack på förhand för svar!
Ha en fin dag (fastän det verkar vara lite dåligt väder)!
//Patrik
-
Tror du har större chans att få basilikaplantor om du köper en påse frön och sår i krukor. De brukar gro snabbt och växa bra om de bara får tillräckligt med ljus.
Basilika brukar bli rätt tråkig som torkad vad gäller doft och smak. Vet inte hur egenskaperna påverkas, men det är nog rimligt att tro att de avtar de med. Men om du ändå vill torka, så lägg bladen luftigt, mörkt och gärna lite varmare än rumstemperatur. Förvara sedan mörkt, lufttätt och svalt när de är helt torra.
-
Basilikan behåller sin smak bättre om man fryser den istället.
-
Okej. Då vet jag ;) Tack för svaren! :D
Ha det fint!
//Patrik
-
Det går jättebra att ta sticklingar från köpt basilika.
Jag brukar sätta om min köpta i en större kruka; använda blad och ta sticklingar tills bara två- tre stjälkar återstår. Dem toppar jag och får nya blad och sticklingar.
Jag mixar blad med neutral olja till en pasta som jag förvarar tät burk i frysen. Tar upp burken och skrapar med en sked så mycket jag vill ha och stoppar tillbaka innan det hunnit töa.
Fungerar till allt där det inte gör nåt om det är lite olja med.
-
Det går jättebra att ta sticklingar från köpt basilika.
Jag brukar sätta om min köpta i en större kruka; använda blad och ta sticklingar tills bara två- tre stjälkar återstår. Dem toppar jag och får nya blad och sticklingar.
Jag mixar blad med neutral olja till en pasta som jag förvarar tät burk i frysen. Tar upp burken och skrapar med en sked så mycket jag vill ha och stoppar tillbaka innan det hunnit töa.
Fungerar till allt där det inte gör nåt om det är lite olja med.
Tack för jättebra svar! Tror nog jag ska satsa på att göra en pasta av´et och slänga in i frysen. Verkar som en onekligen klok idé. Vilka proportioner brukar du använda? Alltså olja/basilika.
Ha en fin dag!
//Patrik
-
Har tydligen totalt missat det här.
Tyvärr har jag inga proportioner. Brukar börja med örterna och lite olja sedan späder jag med mer olja tills det blir "trögflytande" Blötare än pesto men fastare än pannkakssmet.