Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Stabo skrivet 01 feb-11 kl 17:29
-
Hej!
Jag bor i lägenhet, och i köket finns det en såndär träskärbräda som man kan dra ut. Jag har diskat den ordentligt (ORDENTLIGT), men är fortfarande lite rädd för att det ska finnas bakterier i den. Salmonella, o. dyl. Är vegan, och vill inte riskera att få i mej några gamla bakterier från ev. kött som skurits på den skärbrädan, men vill samtidigt inte diska min platsskärbräda varje gång jag ska skära upp lite bröd. Tror ni att det kan vara någon fara gällande bakterier och annat osmakligt? Brädan är, som sagt, ganska gammal (ena sidan är nästan lite urgröpt, men vänder man på den så ser den ganska fin ut).
Tacksam för svar!
Ha det fint!
//Patrik
-
lägg den i frysen några dygn så dör allt, använd särskild skärbräda till kyckling och kött.
-
Diska den och gno därefter in den (fuktig) med rikligt med salt och låt det verka i 20 minuter, skölj sedan, så har du inga bakterier kvar.
-
Patogena bakterier fordrar vatten för att överleva. Har skärbrädan torkat ut mellan köttskärandet och ditt tillträde är risken inte stor. Frysning dödar inga bakterier, men kan ju hjälpa om du har husbock i skärbrädan.
Saltmetoden är också bra.
Själv använder jag vid min kötthantering 3% ättiksyra som desifektionsmedel för plastskärbrädor mm.
-
Patogena bakterier fordrar vatten för att överleva. Har skärbrädan torkat ut mellan köttskärandet och ditt tillträde är risken inte stor. Frysning dödar inga bakterier, men kan ju hjälpa om du har husbock i skärbrädan.
Saltmetoden är också bra.
Själv använder jag vid min kötthantering 3% ättiksyra som desifektionsmedel för plastskärbrädor mm.
Okej! Stort tack för det snabba svaret. Jag ska nog köra på saltmetoden. En liten fråga bara, vad är en husbock? :p
-
Tack för alla snabba och bra svar!
Ha en fin dag!
//Patrik
-
http://sv.wikipedia.org/wiki/Husbock (http://sv.wikipedia.org/wiki/Husbock)
-
Hej!
Jag bor i lägenhet, och i köket finns det en såndär träskärbräda som man kan dra ut. Jag har diskat den ordentligt (ORDENTLIGT), men är fortfarande lite rädd för att det ska finnas bakterier i den. Salmonella, o. dyl. Är vegan, och vill inte riskera att få i mej några gamla bakterier från ev. kött som skurits på den skärbrädan, men vill samtidigt inte diska min platsskärbräda varje gång jag ska skära upp lite bröd. Tror ni att det kan vara någon fara gällande bakterier och annat osmakligt? Brädan är, som sagt, ganska gammal (ena sidan är nästan lite urgröpt, men vänder man på den så ser den ganska fin ut).
Tacksam för svar!
Ha det fint!
//Patrik
Jag kan inte tänka mig att nån använder såna skärbrädor till nånting annat än just att skära bröd på. Eller är det bara jag som är naiv...? ;)
Personligen så har jag bara använt såna utdragsskärbrädor som extra arbetsyta. Har en separat skärbräda av trä för bröd, som alltid står framme. Finns ju ingen anledning att diska vare sig skärbräda eller kniv efter lite bröd-skivning. ;)
/Sara
-
Stoppa den i ugnen, 100 grader 60min eller nåt.
Varken Salmonellan eller Husbocken gillar sånt.
Diska den först som nån sagt.
Annars kan du nog hitta en mindre sliten sån i närmsta loppis.
Jag har brädbit som skärbräda, eldar upp den efter hand.
(ved från snickeri)
-
Men, du måste väl inte diska plastskärbrädan bara för att du skurit upp lite bröd? Bara att borsta bort smulorna och använda igen. Om det nu inte är kladdigt bröd du skär upp förstås. Då kan det behöva diskas förstås.
-
En del såna där utdragsskärbrädor är för stora för att få plats med i ugnen, får man förstås tänka på.
Om du ändå ska desinficera den i ugn så tänk på risken för sprickor i träet om det är fuktigt av att nyss ha diskats innan. Du bör nog låta den ligga på tork i torrt inomhusklimat flera dygn efter disk innan du försöker dig på stark uppvärmning av den. Passa sedan på att olja in den när den är absolut torr direkt efteråt.
Vill du få bort gammal sönderhackad yta från skärbrädan kan du ta med den till en välutrustad snickarverkstad (t ex träslöjdssalen på närmaste högstadieskola) och putsa bort någon mm med bandslipmaskin eller kutterhyvel.
-
Köp en ny! T ex på http://fixline.se/skarbrador (http://fixline.se/skarbrador) eller hos närmaste köksinredningsbutik/byggvaruhus. Typ skulle jag gissa att Bauhaus har. Och skulle du flytta gör du ju även nästa hyresgäst en tjänst.
Hälsn. Anneli
-
Köp en ny! T ex på [url]http://fixline.se/skarbrador[/url] ([url]http://fixline.se/skarbrador[/url]) eller hos närmaste köksinredningsbutik/byggvaruhus. Typ skulle jag gissa att Bauhaus har. Och skulle du flytta gör du ju även nästa hyresgäst en tjänst.
Hälsn. Anneli
Problemet är ju att om det är en gammal platsbyggd köksinredning så går det förmodligen inte att hitta en ny färdig skärbräda med rätt mått, och i så fall blir det träslöjdsverksamhet i alla fall innan man är klar.
-
Om man vill ha bort köttmolekyler och andra otäckheter grundligare än genom noggrann skrubbning tror jag det är hyvling eller slipning som gäller. Gamla träskärbrädor är alltid så repiga att det fort samlas ny smuts. Eller byt skivan, såklart. Listen i framkant går att montera på en ny formsågad skiva.
-
Annars kan man ju alltid bara vända på den och använda baksidan om den är oanvänd. Det har vi gjort, är ju onödigt att bara slita på ena sidan. Utdragbara skärbrädor brukar gå bra att vända på.
-
Dessutom är trä bakteriedödande. Läste en vetenskaplig studie på 80-talet där man lagt en kontrollerad mängd bakterier på plast- och träskärbrädor. Efter 1 dygn fanns det inga bakterier på träskärbrädorna medan de kryllade av dem på plastskärbrädorna där de förökt sig ordentligt.
-
........Jag kan inte tänka mig att nån använder såna skärbrädor till nånting annat än just att skära bröd på. Eller är det bara jag som är naiv...? ;)
Sara naiv ;)
Min mysiga utdrags-skärbräda används som matbord, för det mesta med tallrik på också men inte alltid, beror ju på vad det är för nåt som jag (eller andra) äter.
Där sågar jag bröd, frukt, grönsaker, och även kött de få ggr det har hänt härhemma.
Drar ut den och skrapar av smulor å annat skräp på den utanför fönstret, och stoppar sen tillbaka den.
Skulle inte vilja använda nån annan än denna, inte plast iaf. Trä är godare att slicka upp spill på :D