Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: aronsson skrivet 01 feb-11 kl 13:03

Titel: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: aronsson skrivet 01 feb-11 kl 13:03
Hejsan, undrar om någon vet vad man kan färga grädde, marsipan och liknande med som inte är karamellfärg?
Rödbeta vet jag, men vill ju ibland ha något annat än rosa.  :-\
Funderat på svartavinbär om det kan funka, men det smakar ju dock väldigt mycket.
Tips motages tacksamt.  :)
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Astra skrivet 01 feb-11 kl 13:06
blåbär blir lilaaktigt
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: skiesabove skrivet 01 feb-11 kl 13:32
Gurkmeja blir vackert saffransgult, och nästan utan smak. Annars kan du ju ta saffran, mmmmm.

Gurkskal blir grönt och inte så mycket smak.

Avkok av rödkål eller rödlök (kanske rödbetor också, vet ej) som blandas med syra (ex citronsaft) blir blågrönt =)!
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Edgar skrivet 01 feb-11 kl 18:35
Avkok av rödkål eller rödlök (kanske rödbetor också, vet ej) som blandas med syra (ex citronsaft) blir blågrönt =)!

Mina erfarenheter av rödkål och rödbetor är att de är röda i sur miljö, och blir blågröna i basisk miljö.
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: skiesabove skrivet 01 feb-11 kl 20:41
Kanske jag som förvirrat mina källor.

Men om rödbetor kan bli blågröna i basisk miljö är det väl bara att blanda i lite bikarbonat =)?
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Tindrah skrivet 02 feb-11 kl 15:23
Hmm...en krossad koltablett borde ge grått eller svart. Men det kanske ger kolsmak?

...och sen kan man ju fråga sig varför man skulle vilja ha en muntert grå tårta...  :P

Såg nånstans att grenadin (färgar drinkar illande röda) finns både med och utan färgämnen. Grunden var juice från granatäpple och röda vinbär. Om det nu finns att få tag i sån utan färgämnen så vore den nog en passande färgningsingrediens.

Hmm...en till snabb tanke: Om man bara vill ge ett intryck av grönt så borde det ju gå att pudra över lite torkad och finmalen nässla. Då känns nog inte smaken så väl.
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Johanna Sareklint skrivet 02 feb-11 kl 16:20
en trevare.... men grönt kanske du kan få av kiwi. Eller så kan du köra typ selleri i råsaftcentrifug. Kanske kan funka?
Björnbär ger ju lila.
morotsjuice för orange.


Johanna
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Tindrah skrivet 02 feb-11 kl 16:38
Tyvärr måste jag avråda från kiwi ihop med grädde. Kiwi innehåller ett enzym som bryter ner grädden så att det börjar smaka illa efter en stund.  (:)

Hmm...en snabb tanke: kokt och mosad blå potatis (t.ex. Blå Kongo) nerrörd i vispad grädde kanske kan ge en skön blå färg?
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Johanna Sareklint skrivet 03 feb-11 kl 08:06
Aj då! Inte kiwi med grädde alltså, kan vara bra att veta!  :)
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: skiesabove skrivet 03 feb-11 kl 12:54
Det finns ju många kryddväxter som kan passa i efterrätter, såsom citronmeliss eller citronverbena. Mosa en massa såna och sila juicen, koka för att reducera.
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Vurre skrivet 03 feb-11 kl 15:00
Livsmedelsindustrin brukar väl använda spenat för att få till grön färg. Med en effektiv mixer bör man kunna få till det hemma också.
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Nina W skrivet 04 feb-11 kl 00:06
Kørsbær ger hærligt djuprød færg.
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Getpigan skrivet 04 apr-11 kl 14:02
Flera olika bär och frukter går ju att färga med (tex blåbär,körsbär osv. som många redan hunnit skriva före mig) Spirulina ger ju en väldigt blågrön färg,men dosera försiktigt! Annars kan det smaka lite dy...

Passar på att slänga in en fråga angående naturlig färgning... Panduro hade någonting som kallades "naturlig karamellfärg" Någon som vet hur pass naturlig den är,och om den innehåller några dåliga tillsatser eller liknande?? Jag blev lite sugen när jag såg det,men jag har inte fått fram någon innehållsförteckning på det.
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: pyromanen skrivet 04 apr-11 kl 14:12
Har provat färga marcipan med både hallon, blåbär och rödbeta. Alla blev smutsiga och oaptitliga nyancer.  Grädde går betydligt bättre, men det blir ju en annan smak med bär i än utan.
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: tinna.m skrivet 04 apr-11 kl 16:28
Aronia säljs nu i fryst skick. De smakar inte så mycket men är nyttiga och färgar som sjutton. Blålila.
Gurkmeja färgar bra och är även den en superb antioxidant. Gult /mörkgult.
Fläderbär är starkt färgande och -hör o häpna-  übernyttig/antiviral. Röd-vinröd.
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Trollmor skrivet 04 apr-11 kl 16:32
:D  *glatt hundöra*  ;D
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Gronavagen skrivet 04 apr-11 kl 16:42
Havtornsbär är starkt gula som saft.

Ett försiktighetens inlägg här, vi är många som är allergiker, så nämn gärna för eventuella gästerna vad färgen är för något. Det är inte alltid man tänker på att fråga om det finns rödbetor i en kaka tex.
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Pata skrivet 13 apr-11 kl 00:20
Jag skulle i min ungdom göra en tårta i form av Dödsstjärnan för att bjuda på fika på arbetsplatsen där jag fått sommarjobba. La 4 tårtbottenspaket ovanpå varandra,skar till den sfärisk, kletade sylt, bananer, marsansås mellan varje lager.
Sen skulle man ju färga grädden grå på något sätt.

Dum som jag var resonerade jag att turkisk peppar är svart. Svart och vitt blir grått. Så jag köpte en flaska turkisk peppar-essens och hällde i grädden.

Det blev inte grått, det blev svartgrönt. Och smakade turkisk peppar. Blandat med grädde, sockerkaka, hallonsylt, marsan och banan är det ingen större hit. Eller inte ens nära att vara nån hit, riktigt äckligt faktiskt.

Enda gången det nånsin blivit över tårta på den arbetsplatsen.
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Anemona skrivet 13 apr-11 kl 00:38
Jag skulle i min ungdom göra en tårta i form av Dödsstjärnan för att bjuda på fika på arbetsplatsen där jag fått sommarjobba. La 4 tårtbottenspaket ovanpå varandra,skar till den sfärisk, kletade sylt, bananer, marsansås mellan varje lager.
Sen skulle man ju färga grädden grå på något sätt.

Dum som jag var resonerade jag att turkisk peppar är svart. Svart och vitt blir grått. Så jag köpte en flaska turkisk peppar-essens och hällde i grädden.

Det blev inte grått, det blev svartgrönt. Och smakade turkisk peppar. Blandat med grädde, sockerkaka, hallonsylt, marsan och banan är det ingen större hit. Eller inte ens nära att vara nån hit, riktigt äckligt faktiskt.

Enda gången det nånsin blivit över tårta på den arbetsplatsen.

 Underbart kreativt i alla fall!!  ;D

 Lite OT men till min sons barnkalas gjorde jag Darth Vader i smält choklad ovanpå gräddtårtan... :D
Det var uppskattat
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: skiesabove skrivet 13 apr-11 kl 20:59
Jag skulle i min ungdom göra en tårta i form av Dödsstjärnan för att bjuda på fika på arbetsplatsen där jag fått sommarjobba. La 4 tårtbottenspaket ovanpå varandra,skar till den sfärisk, kletade sylt, bananer, marsansås mellan varje lager.
Sen skulle man ju färga grädden grå på något sätt.

Dum som jag var resonerade jag att turkisk peppar är svart. Svart och vitt blir grått. Så jag köpte en flaska turkisk peppar-essens och hällde i grädden.

Det blev inte grått, det blev svartgrönt. Och smakade turkisk peppar. Blandat med grädde, sockerkaka, hallonsylt, marsan och banan är det ingen större hit. Eller inte ens nära att vara nån hit, riktigt äckligt faktiskt.

Enda gången det nånsin blivit över tårta på den arbetsplatsen.

Heheheheheh sjukt kul.
Det hade nog funkat med lite kolpulver annars =).
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Trollmor skrivet 14 apr-11 kl 21:16
;D  Ja, den här tråden är verkligen mycket roligare än när nån får en tårta i ansiktet på film!  ;D

(Jag brukar må smått illa av så mycket god "mat" som blir förstörd.)
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: TiB skrivet 07 jan-14 kl 03:54
Vännernas jack russel åt upp en tub oljefärg. De kunde inte identifiera resterna av kurken men fick en aha-upplevelse när han sket knallblått i 3 dar. Kan oljefärg va nått?  o:)
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Jenny på Björkkulla skrivet 09 jan-14 kl 17:57
Passar på att slänga in en fråga angående naturlig färgning... Panduro hade någonting som kallades "naturlig karamellfärg" Någon som vet hur pass naturlig den är,och om den innehåller några dåliga tillsatser eller liknande?? Jag blev lite sugen när jag såg det,men jag har inte fått fram någon innehållsförteckning på det.
Färgämnet i en del av Panduros livsmedelsfärger är naturligt från rödbeta, morot, gröna blad men alla innehåller konserveringsmedel och flera innehåller surhetsreglerande eller emulgeriande ämnen så om man inte vill ha sånt i sin tårta så får man leta vidare!
Titel: SV: Färga grädde, marsipan odyl utan karamellfärg????
Skrivet av: Anders G. skrivet 26 jan-14 kl 11:32
E 162 Rödbetsrött
E 153 Vegetabiliskt kol, Carbo medicinalis
E 160 d Lycopen (gul)    // Tomat
E 150 a Sockerkulör (brun)  // Bränt socker
E 160 a  Karotener, betakaroten (gul-orange)   // Morot
E 100 Kurkumin (gul)   //  Gurkmeja
E 140 Klorofyller, klorofylliner (grön)
E 141 Klorofyllkopparkomplex, klorofyllinkopparkomplex (blå-svart)