Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: kaka skrivet 06 jul-06 kl 21:37
-
Hej!
Jag har smakat älgörtsdricka. Det påminde lite om flädersaft. Någon som vet hur det tillverkas? Är det från älggräsets blomma?
Karin
-
Jag tror man gör den ungefär på samma sätt som flädersaft, eller rentav exakt på samma sätt. Och man använder älgörtens blommor. Men den har väl blommat ut nu i största delen av landet. Man ska helst ta blommorna när dom är nyutslagna. Jag har inte provat, men borde göra det så fort jag får chansen.
-
Och hur gör man flädersaft då ? ???
-
Flädersaft ca 1 liter.
2 liter (ca 1kg) repade fläderbär
5 dl vatten
5 dl (ca 400g) socker/liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat (atamon)
1 krm kaliumsorbat
Skölj ev bären och lägg dom i en gryta. Häll på vattnet och koka bären i 30 min.
Kläm bären då och då mot grytans kant.
Sila bärmassan och låt den självrinna ca 30 min. Mät saften och häll tillbaka den i grytan.
Koka upp, tillsätt sockret och låt det koka tills sockret har löst sig.
Ta grytan från värmen och skumma väl.
Rör ut konserveringsmedlen i lite av den heta saften.
Tillsätt resten sen.
Häll genast upp saften på varma flaskor och tillslut dom.
Flaskorna får du varma genom att lägga dom ned på en ugnsplåt och sen in i ugnen med dom på lagom värme.
-
Jag har en sats älgörtsdricka på gång i kylen. Har aldrig gjort det förut, men jag använde ett recept på flädersaft som jag tycker är bra. Den ska avsmakas i morgon, så jag återkommer med en rapport! Det luktar ganska "parfymerat", men det kanske blir bättre när man spär ut den...
Jg gjorde såhär. Receptet kommer från Marguerite Walfridsons bok "Marguerites 'vilda' mat".
20 klasar älgörtsblommor
1,5 liter vatten
2 kg strösocker
2 citroner
25 g citronsyra
Skölj blomklasarna. Riv citronskalet och pressa citronerna. Koka upp vattnet med sockret och häll det över blommor, citronskal och citronsaft. Blanda ut citronsyran i lite av det varma vattnet och blanda i det också. Låt stå kallt i fem dagar. Sila upp och häll på flaskor. Förvara kallt eller i frys.
-
Nu har vi silat av och provsmakat älgörtsdrickan! Det blev rättså gott. Familjen hade lite olika åsikter om smaken, men mest positiva. Själv tyckte jag smaken blev lite väl parfymerad. Skulle kunna bli en bra ingrediens i sommardrinkar kanske - funderar på vad man kunde blanda det med. Gin??
-
Jag tog båten en tidig morgon till en kallkälla och hämtade kristallklart vatten från underjorden. Väl hemma på stranden plockade jag en hink doftande, nyutslagna älgörtsblommor. Humlorna surrade lite irriterat när jag skakade bort dem. Sedan sköljde jag de nyplockade blommorna i sjön.
Väl uppe i stugan snusade min lilla prinsgurka på en blomma medans jag lade resterande blommor i en hink tillsammans med citronsyra och skivade citroner. Sist hällde jag över het sockerlag, öppnade luckan i golvet till matkällaren och ställde hinken i mörkret i tre dagar.
Nu har jag fyra flaskor gyllene sagosaft.
Det blev bra, men smaken är lite speciell. Sträv sa min man, och att den luktar som nyöppnat plåster. Alltså lite antiseptiskt.
Men jag läste att älgörten innehåller rätt mycket acetylsalisylsyra, alltså aspirin. Så den lär hjälpa mot huvudvärk.
-
åååååååå vad vackert skrivet...
jag har då alldrig sett eller hört talas om älg ört!
var hittar man den?
o hur ser den ut?
-
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/filip/filiulm.html
Älgört är mycket vanlig på lite fuktiga marker, inte minst på igenväxande, förslyade gamla ängs- o hagmarker.
-
Älgörten har ju många namn...
Älggräs, Algräs växer som bara den gör dennn på och betade marker ..
-
Jag tog båten en tidig morgon till en kallkälla och hämtade kristallklart vatten från underjorden. Väl hemma på stranden plockade jag en hink doftande, nyutslagna älgörtsblommor. Humlorna surrade lite irriterat när jag skakade bort dem. Sedan sköljde jag de nyplockade blommorna i sjön.
Väl uppe i stugan snusade min lilla prinsgurka på en blomma medans jag lade resterande blommor i en hink tillsammans med citronsyra och skivade citroner. Sist hällde jag över het sockerlag, öppnade luckan i golvet till matkällaren och ställde hinken i mörkret i tre dagar.
Nu har jag fyra flaskor gyllene sagosaft.
Det blev bra, men smaken är lite speciell. Sträv sa min man, och att den luktar som nyöppnat plåster. Alltså lite antiseptiskt.
Men jag läste att älgörten innehåller rätt mycket acetylsalisylsyra, alltså aspirin. Så den lär hjälpa mot huvudvärk.
Har du några ungefärliga angivelser på mängden vatten, blommor , citroner och citrinsyra? :)
-
Vad lustigt att du skriver om detta just idag. Jag har just kommit hem från den stuga där jag för sex år sedan gjorde älgörtssaften för första gången, och som jag beskrev för er. Nu har jag en ny knubbig liten prinsgurka som kryper omkring på stuggolvet, och han som förra gången snusade på blomman fiskar mest hela dagarna med sin lillasyster. Ursäkta utsvävningen, jag blev lite nostalgisk. Jag ska kolla mina anteckningar, jag har ett lite mer lättföljt recept också ;-)
-
Jag har precis bloggat receptet, titta gärna där
http://blog.frumagda.se/2012/06/26/algortssaft/ (http://blog.frumagda.se/2012/06/26/algortssaft/)
-
Jag gör också älgörtssaft (enligt recepten ovan) förutom att jag har (cirka) två kanelstänger i. Blir gottigottgott.
-
Förr om åren har jag gjort kola på älggrässaft, och färgat den grön. En mysko smak, ganska stark. "Grodkola" kallade barnen den.