Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: NettaniGbg skrivet 28 jan-11 kl 09:06
-
Har massor med bär i frysen som jag inte kommer på vad de skall vara till. Har även lite hallon, blåbär och jordgubbar men dessa har jag inga problem att göra av med.
Vi dricker nästan ingen saft så där går inte så mycket bär åt.
Jag har funderat på att kanske göra glass och lite sylt men sedan är det stopp. Vilka smaker kan vara goda att kombinera?
Har ni några goda tips.
-
Rabarberpaj är gott! Tycker du inte om smaken av bara rabarber så kan du slänga i några av jordgubbarna så blir det mumsigt och fin färg. Björnbär blir god sylt som man kan ha i t.ex. hallongrottor ( ;D borde kanske kallas för björn-ide istället då...) Vinbär har jag själv problem med att bli av med, speciellt de röda, så jag följer tråden men intresse jag med.
-
God och nyttig "glass" med välbehövliga vitaminer kan man lätt göra av frysta bär.
Bara lägg en lagom mängd frysta bär, direkt från frysen, en sort eller blandade, i en mixer. Tillsätt lite mjölk eller grädde. Lite vatten går också bra om man vill vara nyttigare. En liten aning socker eller honung kan behövas. Mums!
Paj kan man aldrig få för mycket av. Smulpaj, sockerkakspaj "Ingas paj", marängtårta... Efterrätter med bär och frukt är fantastiskt. Vanlig sockerkaka med bär i, rulltårta med mixade bär, lite avrunna och med lite potatismjöl för att inte bli för kladdigt. Det finns hur många recept som helst.
Smothie, mixade bär med mjölk eller yoghurt. Mixade bär istället för sylt till fil, gröt osv. Håller 2-3 dagar utan socker i kylskåp.
-
Rabarbergröt är gott... och rabarberchutney att äta till grytor! Chutneyn är en väldigt bra "gå-bort"-present. (alltså gå bort på middag, inte på det andra sättet..... :-[)
-
Rabarbergröt är gott... och rabarberchutney att äta till grytor! Chutneyn är en väldigt bra "gå-bort"-present. (alltså gå bort på middag, inte på det andra sättet..... :-[)
Hur gör man rabarbergröten?
Recept på chutneyn.
Lät bra bägge 2.
-
Prova med frusna rödavinbär med gräddfil och kolasås till efterrätt,
förmodligen inte barnens favorit från början...
-
Om du gillar att baka så finns det en snabb, lätt & god kaka att göra.
3 ägg
3 dl socker som vispas ihop
3 dl mjöl + 1 teskedsudd bakpulver vispas i.
Häll i en såndära vanlig rund bakform.
Häll över valfria bär, frukt, ca 1 dl spritt över kakan.
Hyvla över margarin med en osthyvel över hela kakan. Skälj hyveln i varmt vatten
emellanåt så blir det lätt att hyvla. Strö över pärlsocker. Grädda p 175 grader
30-40 min.
Förresen, ska man använda rabarber eller röda vinbär i kakan så behöver man nog sockra dom lite,
annars blir kakan nog sur :)
Lycka till!
//
Jakobssons fru
-
Björnbärssylt blir det nog lite också. Gott i kakor och filen/yoghurt. Kanske gott att smaksätta glassen med också.
Rabarberpaj blir det alltid många av på försommaren, det hör liksom till.
Vi äter inte så mycket kakor, pajer, efterrätter här hemma så det går inte åt där heller.
Blir nog en >"Jakobssons snabba kaka" till morgondagens pysselfika.
Vad tror ni om att ha vinbären i matlagningen? Vart kan de passa in? Grytor, stekar?
-
Prova med frusna rödavinbär med gräddfil och kolasås till efterrätt,
förmodligen inte barnens favorit från början...
Skall det mixas ihop eller bara läggas i skålen var för sig?
-
Rabarberchutney
1 liter skalad rabarber i bitar
2 röda lökar
5 dl socker
1 tsk vitpeppar
1 tsk kanel
2 msk ättiksprit
3/4 dl vatten
Blanda allt och koka på svag värme i ca 45 min-1 h, tills röran tjocknat ordentligt. Häll upp i glasburkar och sätt på lock, förvara svalt. Redo att ätas efter 2-3 veckor, håller läääänge i oöppnad burk! Öppnad burk håller i ca 6 månader.
Rabarbergröt
1 liter skalad rabarber i bitar
3,5 dl vatten
1 dl socker
4 msk potatismjöl
Koka upp vatten och socker, häll sedan i rabarber och låt koka i ca 4-5 minuter. Rör ut potatismjölet i en liten skvätt kallt vatten, dra kastrullen från plattan och rör i potatismjölsvattnet. Koka upp igen, häll upp i bunke och låt svalna, går förstås också att äta varm. Servera med mjölk. Denna kompott går också att frysa, dessutom god att göra smulpaj på. Om man har lite mer vatten och mindre potatismjöl blir det en lösare rabarberkräm.
-
Skall det mixas ihop eller bara läggas i skålen var för sig?
Kolasåsen över de djupfrysta bären med gräddfilen
vid sidan om så att man kan ta så mycket man tycker passar.
Har inte provat att mixa det, ska nog prova nästa gång ;)
-
Vi brukar dricka smoothies till frukost med apelsinjuice som bas, i morse var juicen slut så jag tog fläderblomssaft + svartvinbärssylt och vatten + banan = underbart gott!!!! Men det skiktade sig snabbt men å andra sidan så ... det var ju bara att röra runt med sked.
Med en mixer kan man gjöra hur mycket goda vitaminsprudlande smaskigheter som helst. Bara att blanda och testa. Det är jättegott med färsk ingefära, då bör man skära den i småbitar innan man mixar den så slipper man "trådarna".
Egentligen är ju saft, sylt, marmelad, gele etc bara en fråga om socker och konsistens...
Färska bär, eller upptinade bär är ju gott på pannkaka....
Pajer...slurp
Mmmmm blir hungrig av alla tankar...
-
även om du inte äter en del av det ovan nämnda brukar det vara väldigt uppskattade presenter. en burk hemgjord svartvinbärsmarmelad istället för en blomma :)
-
Rödvinbärssylt och/eller rabarbersylt med kanel. Väldigt gott ihop med pannkakor och grädde :D. Recept finns här http://sannum.eu/aggrecept1.html. (http://sannum.eu/aggrecept1.html.)
-
Det går utmärkt att ha i ett par nävar röda vinbär när man gör grytstek. Ibland står det ju att det ska vara gele i och det har hänt att jag varit utan och istället använt bär.
-
Rabarber och hallonkräm eller paj är grymt gott :D.
Smoothies på allt utom rabarbern.
Glass =)!
-
Likör, tror att jag hittat detta recept här på Alternativ och sparat:
Rabarberlikör
Blir cirka 6 dl
Tar 3-4 veckor
Du behöver:
5 dl späd, finskuren rabarber
4 dl brännvin
1 bit vaniljstång
1,5–2 dl vit sirap
Gör så här:
1. Lägg rabarbern i en glasburk. Häll på spriten och skaka några minuter.
2. Låt stå 3–4 veckor, tillsätt vaniljstången efter drygt halva tiden. Skaka om då och då.
3. Sila av spriten, filtrera och tillsätt 1,5 dl sirap. Blanda väl.
4. Provsmaka efter några dagar och tillsätt eventuellt mer sirap.
Sorbet går ju att göra på de flesta frukter och bär.
Rumtopf/Romkruka är ju smarrig dessert!
-
En rabarberkaka som är populär här är en tunn pajbotten gjord med ägg . Kavlas ut så det passar en långpanna .
På den läggs ett lager med kanelkryddad rabarber som fått dra i en sockerlag någon timme .
Ovanpå alltihop så hälls ett tunnt lager av en vanlig sockerkakssmet med lite vanilj i .
In i ugnen och grädda .
Skärs i rutor .
-
Det går utmärkt att ha i ett par nävar röda vinbär när man gör grytstek. Ibland står det ju att det ska vara gele i och det har hänt att jag varit utan och istället använt bär.
Ja! Smart! Det har jag aldrig tänkt på. Jag brukar ofta ha lite svartvinbärsgele i svampsåsen och det borde ju faktiskt gå lika bra med några "oprocessade" bär.
-
Så, nu har jag provat lite med mina bär.
Rabarberlikör står och gottar sig, klart om ett par veckor.
Gjorde svartvinbärs och rödavinbärs gelé.
Jordgubb/rabarber samt hallon/rabarber och björnbärs sylt. Det var jättegott att ha dessa rabarberkombinationerna, rekommenderas.
Av gojset som blev över samt lite rabarberrester gjorde jag blandsaft.
Tack alla för tipsen, nu är det lite luftigare i frysen.
-
Jag gör röd vinbärsgele, hela familjens favorit. De kan ha den det till allt.