Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: 12342345 skrivet 22 jan-11 kl 17:10
-
Sitter och funderar, det står på flaskan att det går 1/2 tsk atamon per liter saft. Ska man blanda ner det i saften, ska det i så fall vara när saften är varm eller kall? Det står ju också att man kan skölja glaset med utspädd atamon ska man göra det också. Hur är det och hur funkar det?
Och hur undviker man att saften jäser? Jag gjorde ganska mycket rabarbersaft förra året(utan atamon uppenbarligen), jag ställde den svalt och mörkt. Gjorde jag fel? För den jäste.. något fel gjorde jag ju..
Hjälp... :-[
-
Du ska inte koka atamonet då blir det förstört. Det bästa när det gäller glasen är att diska dom noga och sedan lägga in dom i kall ugn och låta värmen gå upp till 100 grader - låt flaskorna eller burkarna torka i ugnen (inte kapsyler och lock) och bli genomvarma sedan häller du saften/sylten etc i dom varma glasen. Fryser du sylt och bär behövs inte atamon men då måste man äta/dricka upp rätt kvickt annars möglar det. ;)
-
Det skadar inte att skölja flaskor och burkar med atamon, men att tvätta dem väl och sedan värma dem i ugnen på drygt 100o precis innan man fyller på den varma saften funkar också. Om man sätter på locken direkt blir det ett naturligt undertryck, som skyddar saften.
Om du gör som ovan, och har i tillräckligt mycket socker, så ska saften hålla nästan hur länge som helst, särskilt om den står mörkt och svalt.
Vill man använda mindre socker så måste man använda konserveringsmedel, eller frysa saften. Om jag minns rätt kan atamon ge en obehaglig bismak om man överdoserar, eller om man värmer den för mycket. Mitt minne säger mig att den ska tillsättas till avsvalnad saft. Det bör dock stå på flaskan.
Själv använder jag aldrig konserveringsmedel, och jag kan inte påminna mig att saft eller sylt varken jäst eller möglat under lagring, däremot om man inte använder upp den tillräckligt snabbt när man väl öppnat den.
Jag tror att du antingen inte haft tillräckligt rena flaskor och redskap, eller att du använt för lite socker. Sen är valet av metod upp till dig.
-
Ojdå, alltså jag menar inte att de möglar i frysen utan en tid efter att man tar ut och använder sylten/saften dvs efter att man öppnat flaskan. Och ju mer socker ju bättre hållbarhet gäller ju även då. ;)
-
Själv använder jag aldrig konserveringsmedel, och jag kan inte påminna mig att saft eller sylt varken jäst eller möglat under lagring, däremot om man inte använder upp den tillräckligt snabbt när man väl öppnat den.
När jag tänker efter som var det nog det som var problemet :-[ Tack för svaret :)
-
Ojdå, alltså jag menar inte att de möglar i frysen utan en tid efter att man tar ut och använder sylten/saften dvs efter att man öppnat flaskan. Och ju mer socker ju bättre hållbarhet gäller ju även då. ;)
Hehe ja det förstod jag, tack för svaret ;D